Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΜ, με την ευκαιρία της αυριανής ημέρας, το τρέχον έτος έχει καταγραφεί αύξηση της τάξεως του 30% στα ποσοστά δωρεάς οργάνων στη χώρα μας σε σχέση με το έτος 2018

Στους πιο σημαντικούς κρίκους που συνέβαλαν στη δωρεά οργάνων και των μεταμοσχεύσεων στη χώρα μας αφιερώνεται από τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) η εφετινή Πανελλήνια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων και Μεταμοσχεύσεων, η οποία εορτάζεται την 1η Νοεμβρίου κάθε χρόνο: στις οικογένειες που συναίνεσαν στην προσφορά οργάνων των αγαπημένων τους προσώπων που «έφυγαν» και στο ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) που συνεργάστηκε μαζί τους για την αξιοποίηση των «δώρων ζωής» από τους δότες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΜ, με την ευκαιρία της αυριανής ημέρας, το τρέχον έτος έχει καταγραφεί αύξηση της τάξεως του 30% στα ποσοστά δωρεάς οργάνων στη χώρα μας σε σχέση με το έτος 2018, γεγονός που κατά τον Οργανισμό αναδεικνύει την ευαισθητοποίηση και ανταπόκριση της ελληνικής κοινωνίας στο τόσο ευαίσθητο αυτό ζήτημα.

Ειδικότερα, από την αρχή του έτους μέχρι και σήμερα καταγράφηκαν 53 δότες οργάνων, ενώ το 2018 οι δότες ήταν συνολικά 45. Το 2017 ήταν πιο δυνατή χρονιά σε ό,τι αφορά τις δωρεές οργάνων αφού συνολικά οι δότες οργάνων ήταν 67, ενώ σε χαμηλά επίπεδα είχε κυμανθεί η δωρεά οργάνων το 2016 όπου αναφέρθηκαν 51 δότες.

«Η δωρεά και μεταμόσχευση οργάνων, ιστών και κυττάρων αποτελεί ένα μεγάλο άλμα αγάπης και προσφοράς προς τους πάσχοντες συνανθρώπους μας. Με αφορμή τον εορτασμό της Πανελλήνιας Ημέρας Δωρεάς Οργάνων, την 1η Νοεμβρίου, θα ήθελα εγώ προσωπικά και τα μέλη του ΔΣ του ΕΟΜ να ευχαριστήσουμε όλες τις οικογένειες που βρήκαν την δύναμη να κάνουν αυτό το άλμα αγάπης υπερβαίνοντας την οδύνη για την απώλεια του αγαπημένου τους προσώπου. Κατά τη διάρκεια του 2019 και μέχρι σήμερα, παρατηρήθηκε 30% αύξηση στα ποσοστά Δωρεάς Οργάνων στη χώρα μας και αυτό αναδεικνύει την ευαισθητοποίηση και ανταπόκριση της κοινωνίας σ΄ ένα τέτοιο ευαίσθητο θέμα. Χάρη στη πράξη τους αυτή έδωσαν μια δεύτερη ευκαιρία ζωής σε 140 πάσχοντες συνανθρώπους μας» αναφέρει στο μήνυμά του ο πρόεδρος του ΕΟΜ, κ. Ανδρέας Καραμπίνης.

Σημειώνει επίσης πως η δωρεά οργάνων είναι ένα δώρο ζωής το οποίο αναμένουν χιλιάδες άνθρωποι που βρίσκονται στις λίστες αναμονής μεταμόσχευσης οργάνων της χώρας.

«Το δώρο αυτό προέρχεται από τον κάθε ένα από εμάς ξεχωριστά με τη Δήλωση Δωρεάς Οργάνων και την ένταξή μας στο Εθνικό Μητρώο Δωρεάς Οργάνων και Ιστών. Ταυτόχρονα το δώρο αυτό προέρχεται από την ψυχική δύναμη των οικογενειών των δοτών που μέσα από τον πόνο της απώλειας βρίσκουν την δύναμη να δώσουν την συγκατάθεσή τους και να δωρίσουν τα όργανα των αγαπημένων τους προσώπων σε άλλους πάσχοντες συνανθρώπους μας» τονίζει, περογράφοντας και τις δύο βασικές «δεξαμενές» οργάνων για μεταμόσχευση, τους δότες που έχουν δηλώσει εν ζωή ότι επιθυμούν να δωρίσουν τα όργανά τους μετά τον θάνατο και τις οικογένειες θανόντων οι οποίες προσφέρουν παρά τον πόνο της απώλειας τα όργανα των αγαπημένων τους.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΕΟΜ τηρεί το «Εθνικό Μητρώο Δωρητών».

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Related Article