Ο Οργανισμός Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (NSA) προειδοποίησε τους χρήστες των Microsoft Windows να βεβαιωθούν ότι χρησιμοποιούν ενημερωμένα συστήματα για την προστασία από επιθέσεις στον κυβερνοχώρο.

Αμερικανοί αξιωματούχοι και στελέχη της Microsoft λένε ότι οι παλαιότερες εκδόσεις των προγραμμάτων ενδέχεται να είναι ευάλωτες σε κακόβουλα προγράμματα. Οι υπάλληλοι της NSA ανέφεραν ότι υπάρχει ένα ελάττωμα γνωστό ως “BlueKeep” σε προηγούμενες εκδόσεις των Microsoft Windows. Την περασμένη εβδομάδα, η Microsoft προειδοποίησε ότι “μερικές παλαιότερες εκδόσεις των Windows” θα μπορούσαν να είναι ευάλωτες σε επιθέσεις στον κυβερνοχώρο.

“Όλοι οι χρήστες με επηρεαζόμενα λειτουργικά συστήματα (Windows 7 και νωρίτερα) πρέπει να ενημερώνονται το συντομότερο δυνατό”, δήλωσε η Microsoft.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το ελάττωμα “BlueKeep” θα μπορούσε να αφήσει τους υπολογιστές ευάλωτους σε μόλυνση από ιούς μέσω αυτοματοποιημένων επιθέσεων ή με τη λήψη κακόβουλων συνημμένων. Είπαν ότι τα ransomware μπορούν συχνά να εγκατασταθούν γρήγορα, κρατώντας αρχεία όμηρος και απαιτώντας πληρωμή από ιδιώτες.

Η ευπάθεια στις παλαιότερες εκδόσεις των Microsoft Windows, έγραψε ο Nicholas Weaver του International Computer Science Institute, σημαίνει ότι επιτιθέμενοι θα μπορούσαν να «αποκτήσουν πλήρη έλεγχο του απομακρυσμένου συστήματος». Η ενημέρωση των συστημάτων, όπως εξήγησαν τα στελέχη της Microsoft, βοηθά στην προστασία των χρηστών υπολογιστών από αυτό το είδος επιθέσεων στον κυβερνοχώρο.