Δευτέρα, 26 Αύγουστος, 2019

Το ανώτατο δικαστήριο της Ευρώπης αποφάσισε τη Δευτέρα (29 Ιουλίου) ότι οι εταιρείες που ενσωματώνουν το κουμπί «Like» του Facebook στις ιστοσελίδες τους πρέπει να ζητήσουν τη συγκατάθεση των χρηστών για τη μεταφορά των προσωπικών τους δεδομένων στο κοινωνικό δίκτυο των ΗΠΑ, σύμφωνα με τους νόμους περί προστασίας δεδομένων.

Οι εταιρείες που ενσωματώνουν το κουμπί «Like» του Facebook στους ιστοτόπους τους πρέπει να ζητούν τη συγκατάθεση των χρηστών για τη μεταφορά των προσωπικών τους δεδομένων στο κοινωνικό δίκτυο των ΗΠΑ, σύμφωνα με τους νόμους περί απορρήτου δεδομένων της Ένωσης, δήλωσε τη Δευτέρα το ανώτατο δικαστήριο της Ευρώπης.

Σύμφωνα με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, ένας ιστότοπος που ενσωματώνει το εικονίδιο «Like» και το σύνδεσμο Facebook στις σελίδες του, στέλνει επίσης δεδομένα χρήστη στο διαδικτυακό γίγαντα των ΗΠΑ.

«Φαίνεται ότι αυτή η μετάδοση πραγματοποιείται χωρίς να το γνωρίζει ο επισκέπτης και ανεξάρτητα από το αν είναι μέλος του κοινωνικού δικτύου Facebook ή έχει κάνει κλικ στο κουμπί «Like», σημειώνεται.

Συνεπώς, σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΕ για την προστασία των δεδομένων, ένας Ευρωπαίος λιανοπωλητής και η πλατφόρμα των ΗΠΑ είναι από κοινού υπεύθυνοι για τη συγκέντρωση των δεδομένων και την αποστολή τους στην ιρλανδική θυγατρική του Facebook.

Συνεπώς, οι χρήστες θα πρέπει να προειδοποιούνται και να καλούνται να συγκαταθέσουν στα δεδομένα που συλλέγονται, αν και ο λιανοπωλητής δεν είναι υπεύθυνος για το τι κάνει το Facebook αργότερα με τα δεδομένα.

«Ως αποτέλεσμα αυτής της υπόθεσης, εταιρείες που ενσωματώνουν αυτό το κουμπί «Like» στον ιστότοπό τους δεν μπορούν πλέον να κρύβονται πίσω από το Facebook», δήλωσε η Monique Goyens, από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Καταναλωτών.

«Η απόφαση υπογραμμίζει έτσι το δικαίωμα των χρηστών του Διαδικτύου να λαμβάνουν πάντα πληροφορίες σχετικά με τα δεδομένα που συλλέγονται και τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούνται από τους ιστότοπους», πρόσθεσε η ίδια.

Η υπόθεση τέθηκε στο δικαστήριο από μια γερμανική υπηρεσία προστασίας των καταναλωτών ενάντια στο διαδικτυακό κατάστημα μόδας Fashion ID, το οποίο ενσωματώνει ένα κουμπί Facebook για να ενθαρρύνει τους αγοραστές να δημοσιοποιούν τα προϊόντα της.

Η Bitkom, μια γερμανική εμπορική ομοσπονδία για ηλεκτρονικές επιχειρήσεις, επέκρινε την απόφαση, λέγοντας ότι θα προκαλέσει δαπανηρή γραφειοκρατία στις επιχειρήσεις χωρίς εν τέλει να ενισχύσει την προστασία των καταναλωτών.

«Με την απόφασή του, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποδίδει τεράστια ευθύνη σε χιλιάδες διαχειριστές ιστότοπων – από τα μικρά ταξιδιωτικά blogs έως τα online megastores και τις πύλες των μεγάλων εκδοτών», δήλωσε ο Bernard Rohleder από τη Bitkom.

Προειδοποίησε ότι η απόφαση θα πάει πέρα από το Facebook και θα επηρεάσει όλα τα plug-ins των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης, τα οποία είναι σημαντικά για πολλές επιχειρήσεις ώστε να επεκτείνουν την προβολή τους στο διαδίκτυο.

Πηγή: euractiv.gr

Ροη Ειδησεων

Android 10: Η Google ανακοινώνει το τέλος των “γλυκών”
Ιός Δυτικού Νείλου: Σε «καραντίνα» 26 δήμοι της χώρας
Τεράστια περιβαντολλογική καταστροφή η φωτιά στον Αμαζόνιο (βίντεο)
Ηχηρό μήνυμα Μακρόν στην Τουρκία για κυπριακή ΑΟΖ – Συνάντηση με Μητσοτάκη στο Ελιζέ
Μουντομπάσκετ 2019: Σε live stream το τουρνουά που θα πάρει μέρος και η Εθνική Ελλάδος
Αιμοδοσία στον σταθμό ΗΣΑΠ Πειραιά
Άνοιξαν οι εγγραφές για το 6ο Run Together powered by INTERSPORT & SAUCONY
Γεμάτη πλαστά συμβόλαια η Ελλάδα – Δείτε εάν είναι ασφαλισμένο το αυτοκίνητό σας
Πώς η αϋπνία επηρεάζει την υγεία της καρδιάς
Η Facebook ετοιμάζει dark mode για τη mobile εφαρμογή της
Πρώτη η Ελλάδα στους θανάτους με μηχανές
Συνάντηση του Προέδρου της Βουλής με τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας
ΔΕΗ: Προς κατάργηση η έκπτωση 10% για τους συνεπείς πελάτες
Μουντομπάσκετ 2019: Στην Κίνα το τρόπαιο
Η Google σταματάει δωρεάν υπηρεσία της προς τους παρόχους κινητής, για να αποφύγει πιθανό έλεγχο από τις αρχές
Πλακιωτάκης: Δεν έχουμε αίτημα κατάπλου του ιρανικού τάνκερ
Κρίσιμο το ΔΣ για τους πέντε τηλεοπτικά “άστεγους” της Super League
Disney+: Πρεμιέρα στις 12 Νοεμβρίου, τιμή συνδρομής για Ευρώπη και ποιες συσκευές το υποστηρίζουν
Δύο πλασαρίσματα στους «8» στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα Εφήβων
Κριθάρι: Τα οφέλη του για την υγεία