--C Αθήνα

Μεγάλη δημοσκόπηση της Pulse για το Action24Press: Η ακρίβεια αλλοιώνει τη ζωή των πολιτών

© Shutterstock

Πολίτες από όλη την Ελλάδα απαντούν σε ερωτήματα που κυριαρχούν στην καθημερινότητα τους. Ποια είναι η κατηγορία θεμάτων που τους προβληματίζει περισσότερο; Πώς αντιμετωπίζουν τις αυξήσεις των τιμών και την ενεργειακή κρίση; Εχουν περιορίσει τις αγορές τροφίμων και τις μετακινήσεις τους ή σκέφτονται να περιορίσουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές;

Δημοσκόπηση Pulse RC για το Action24Press

Ο Γεν. Διευθυντής της Pulse RC, Γιώργος Αράπογλου αναλύει τα συμπεράσματα από τις απαντήσεις που δόθηκαν σε ειδικά ερωτήματα για την οικονομία και το ασφαλιστικό στην πανελλαδική έρευνα της εταιρείας για λογαριασμό του Action24Press.

Η «Πρόθεση Ψήφου» είναι ένας ενδιαφέρον πολιτικός δείκτης που αποτυπώνει τις στιγμιαίες προθέσεις του εκλογικού σώματος. Είναι όμως τα ειδικά ερωτήματα αυτά που μας επιτρέπουν να αντιληφθούμε καλύτερα τις διαθέσεις των ψηφοφόρων – και να τις εξηγήσουμε. Οι προβληματισμοί των πολιτών, οι απόψεις και οι αξιολογήσεις τους για θέματα της επικαιρότητας, για σοβαρά προβλήματα, για τις δράσεις της κυβέρνησης ή τις προτάσεις της αντιπολίτευσης, έχουν την ίδια αξία με τους συνήθεις πολιτικούς δείκτες – αν όχι και μεγαλύτερη κάποιες στιγμές. Για αυτό και επιδιώξαμε, στην πανελλαδική έρευνα της Pulse RC για το Action24Press και σε συνεργασία με τους ανθρώπους της εφημερίδας, να διερευνήσουμε, με ειδικά ερωτήματα, δύο σημαντικές ενότητες.

Η πρώτη είναι η Οικονομία. Οι αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας, των προϊόντων, των υπηρεσιών και γενικότερα τα οικονομικά ζητήματα είναι -με διαφορά- η κατηγορία θεμάτων που προβληματίζει σήμερα περισσότερο τους πολίτες της χώρας μας. Συμφωνούν σε αυτό σχεδόν όλες οι ομάδες πληθυσμού, ανεξάρτητα από φύλο, ηλικία, κατηγορία απασχόλησης.

Μια κυβέρνηση προφανώς δεν κρίνεται από τα προβλήματα και τις κρίσεις που συναντά στην πορεία της, αλλά από την προσπάθεια και τον τρόπο που τα αντιμετωπίζει. Ο στίβος της Οικονομίας παραμένει ο σημαντικότερος για το κυβερνών κόμμα, αλλά όχι ο μόνος.

Άλλη μια σημαντική έγνοια, είναι τα ασφαλιστικά θέματα, το επίπεδο εξυπηρέτησης των πολιτών για αυτά και η έγκαιρη έκδοση των εκκρεμών συντάξεων. Πρόκειται για μια ενότητα θεμάτων που αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία σήμερα, σε ένα περιβάλλον οικονομικής πίεσης.

Ακόμα και αν πριν από έναν χρόνο τα πράγματα ίσως ήταν χειρότερα, ακόμα και αν οι προσπάθειες βελτίωσης είναι υπαρκτές και αξιόλογες, προφανώς υπάρχει κι άλλος δρόμος μπροστά.

Εκεί που οι αξιολογήσεις δίνουν ένα ξεκάθαρα θετικό αποτέλεσμα είναι όσον αφορά το νέο θεσμό των εκπαιδευμένων και πιστοποιημένων λογιστών και δικηγόρων, που αναλαμβάνουν την έκδοση των συντάξεων χωρίς κόστος για τους ασφαλισμένους.

Η πορεία της κυβέρνησης μέχρι τις επόμενες εθνικές εκλογές, όποτε και αν αυτές γίνουν, δεν θα είναι εύκολη ή ανέφελη. Όπως όμως είναι αναμενόμενο, οι κυβερνήσεις κρίνονται από τον τρόπο που αντιμετωπίζουν τα θέματα και τα προβλήματα και από το αποτέλεσμα που οι προσπάθειές τους έχουν. Ενδεχόμενη αδράνεια ή καθυστερήσεις, τους χρεώνονται. Δράσεις και έργο προς τη σωστή κατεύθυνση, αναγνωρίζονται και επιβραβεύονται.

«Φωτιά» οι ανατιμήσεις

Οι ανατιμήσεις, όχι μόνο ανησυχούν τους περισσότερους, αλλά επηρεάζουν ήδη και την καθημερινότητά τους σε σημαντικό βαθμό (απάντηση: «πολύ»)…

• το 24% έχει περιορίσει τις αγορές τροφίμων,

• το 32%, τις μετακινήσεις του λόγω των αυξήσεων στα καύσιμα,

• το 37% σκέφτεται να περιορίσει τις φετινές διακοπές του

Ακόμα ψηλότερα φθάνουν τα ποσοστά, αν προσθέσουμε και όσους απαντούν ότι έχουν περιορίσει τις αντίστοιχες δαπάνες τους «αρκετά»…

Οι αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας, των προϊόντων, των υπηρεσιών και γενικότερα τα οικονομικά ζητήματα είναι -με διαφορά- η κατηγορία θεμάτων που προβληματίζει σήμερα περισσότερο του πολίτες της χώρας μας.

 Όπως προκύπτει από τη δημοσκόπηση, μεγαλύτερος «πονοκέφαλος» για τον κόσμο είναι η ακρίβεια. Απαντώντας στο ερώτημα «Ποια κατηγορία θεμάτων σας προβληματίζει σήμερα, περισσότερο;» το 57% απαντά «Oι αυξήσεις τιμών και τα Οικονομικά θέματα». Παράλληλα, το 7% απαντά «Η ανεργία, τα εργατικά και τα ασφαλιστικά». Το 24% απαντά «ο Πόλεμος στην Ουκρανία, τα εθνικά θέματα και η Αμυνα».
Η κατηγορία που προβληματίζεται περισσότερο για τις αυξήσεις τιμών και τα οικονομικά θέματα είναι οι Εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα (σε ποσοστό 66%), οι Επιχειρηματίες και Επαγγελματίες (σε ποσοστό 64%) και όσοι ασχολούνται με τα οικιακά (σε ποσοστό 62%). Στις απαντήσεις των ερωτηθέντων αποτυπώνεται ότι οι συνταξιούχοι – οι οποίοι προβληματίζονται λιγότερο για τις αυξήσεις τιμών (σε ποσοστό 53%) – είναι η κοινωνική ομάδα που ανησυχεί περισσότερο για τον Πόλεμο στην Ουκρανία και τα Εθνικά θέματα (σε ποσοστό 36%).
«Πολύ» ή «Αρκετά» θα περιορίσει τις αγορές τροφίμων λόγω αύξησης των τιμών τους το 47% των ερωτηθέντων. Μόλις το 23% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι έχει προβεί σε «Λίγες» ή «Ελάχιστες έως καθόλου» περικοπές στον προϋπολογισμό για το σούπερ μάρκετ.
Η πλειονότητα των ερωτηθέντων (συνολικά 57%) έχει περιορίσει σημαντικά τις μετακινήσεις της λόγω της αύξησης στις τιμές των καυσίμων. Πιο συγκεκριμένα, απαντώντας στο «αν πραγματοποιούν λιγότερες (και πόσο;) μετακινήσεις σε σχέση με πέρυσι», το 32% δηλώνει «Πολύ», το 25% «Αρκετά» και το 16% «Μέτρια». «Ελάχιστα έως καθόλου» απαντά μόλις το 12%.
Το 74% των ερωτηθέντων θα περιορίσει «Πολύ» (37%), «Αρκετά» (20%) ή «Μέτρια» (17%) τις φετινές καλοκαιρινές του διακοπές. Απαντώντας στο ερώτημα Εάν φέτος και σε σύγκριση με πέρυσι, θα αναγκαστεί να περιορίσει (και πόσo;) τις καλοκαιρινές του εξορμήσεις, μόλις το 7% του συνολικού δείγματος απαντά «Λίγο» και το 10% «Ελάχιστα έως καθόλου».

Διχογνωμία για τον ΕΦΚΑ

Διχασμένο αποτυπώνεται το εκλογικό σώμα για το αν έχει βελτιωθεί η εξυπηρέτησή του από τον Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης.

Οι καταφατικές απαντήσεις πάντως, συγκεντρώνουν αξιόλογο ποσοστό (45% στο σύνολο του δείγματος, 46% σε όσους έχουν ασφαλιστική σχέση με τον e – Ε.Φ.Κ.Α.) και υπερτερούν έστω οριακά των αρνητικών. Αντίστοιχη εικόνα αποτυπώνεται και στο ερώτημα για το αν έχουν αποδώσει τα μέτρα επιτάχυνσης της έκδοσης των εκκρεμών συντάξεων.

Ικανοποίηση για τον e-E.Φ.Κ.Α.

Το 62% του συνόλου του δείγματος και το 65% αυτών που έχουν ασφαλιστική σχέση με τον e – Ε.Φ.Κ.Α. κρίνουν ότι ο θεσμός αυτός κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση και σχεδόν αντίστοιχο ποσοστό θα επέλεγε να τον αξιοποιήσει για την έκδοση και της δικής του σύνταξης. Το ισοζύγιο των απαντήσεων είναι θετικό ακόμα και μεταξύ ψηφοφόρων (Ιουλίου 2019) της Αντιπολίτευσης.

Μοιρασμένοι εμφανίζονται στις απαντήσεις τους οι ερωτηθέντες για την εξυπηρέτηση του e-Ε.Φ.Κ.Α. Απαντώντας στο ερώτημα εάν η εξυπηρέτηση από τον Ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης έχει βελτιωθεί τους τελευταίους δώδεκα μήνες, συνολικά το 45% απαντά «σίγουρα» ή «μάλλονναι» και το 43% «σίγουρα» ή «μάλλον όχι».
Θετικά κρίνει τη λειτουργία του e – Ε.Φ.Κ.Α. το 46% όσων έχουν ασφαλιστική σχέση με τον Ηλεκτρονικό Φορέα, με το 16% να απαντά «Σίγουρα» και το 30% «Μάλλον ναι» στο ερώτημα για το αν έχει βελτιωθεί τον τελευταίο χρόνο. Την αντίθετη άποψη εκφράζει το 44%, που απαντά «Μάλλον» και «Σίγουρα όχι» στο ίδιο ερώτημα.
Οριακά ικανοποιημένοι προκύπτει ότι είναι οι ερωτηθέντες σε σχέση με τα μέτρα για την επιτάχυνση της έκδοσης των εκκρεμών συντάξεων. Στο ερώτημα εάν αυτές οι πρωτοβουλίες έχουν αποδώσει, το 44% απαντά σίγουρα ή μάλλον ναι και το 41% σίγουρα ή μάλλον όχι.
Το ερώτημα για το αν έχουν αποδώσει τα μέτρα για την επιτάχυνση της έκδοσης των εκκρεμών συντάξεων διχάζει και όσους έχουν ασφαλιστική σχέση με τον e – Ε.Φ.Κ.Α. Το 44% απαντά «Σίγουρα» ή «Μάλλον ναι», ενώ το 43% «Μάλλον» ή «Σίγουρα όχι».

Εκεί που οι αξιολογήσεις δίνουν ένα ξεκάθαρα θετικό αποτέλεσμα είναι όσον αφορά το νέο θεσμό των εκπαιδευμένων και πιστοποιημένων λογιστών και δικηγόρων, που αναλαμβάνουν την έκδοση των συντάξεων χωρίς κόστος για τους ασφαλισμένους.