Το ότι η μεσαία τάξη ήταν εκείνη που επλήγη περισσότερο από την κρίση τόνισε ο Χρήστος Σταϊκούρας κατά την ομιλία του στην επιτροπή που επεξεργάζεται τον προϋπολογισμό της Βουλής.

«Μαγικές συνταγές για οριστικές λύσεις δεν υφίστανται. Πρέπει να κρατήσουμε το τιμόνι γερά και χωρίς ταλάντευση, για να πετύχουμε μια δύσκολη στροφή. Θα το πράξουμε χωρίς λαϊκισμούς, χωρίς αυταπάτες. Ο προϋπολογισμός αποπνέει αισιοδοξία αλλά δεν υπερβαίνει τα όρια του ρεαλισμού», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση με τις πολιτικές της θα αποκαταστήσει τα μεσαία στρώματα.

Ακόμα έκανε λόγο για έναν προϋπολογισμό που «επιδιώκει ισορροπία μεταξύ οικονομικής αποτελεσματικότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης», ο οποίος «αποδεικνύει ότι η ελληνική οικονομία προχωράει με σταθερό και ιεραρχημένο βηματισμό στο ανοδικό σπιράλ της κανονικοποίησης, της αύξησης των βαθμών ελευθερίας και της ισχυροποίησης της οικονομίας, της κοινωνίας και της χώρας».

Σταϊκούρας: «Δώδεκα ουσιαστικές παρεμβάσεις στην οικονομία»

Ο κ. Σταϊκούρας μίλησε για 12 ουσιαστικές παρεμβάσεις στον τομέα της οικονομίας που απαλλάσσουν σημαντικά την μεσαία τάξη από τα φορολογικά βάρη του παρελθόντος προσθέτοντας ότι και το 2020 θα συνεχιστούν αυτές οι πολιτικές. Όπως ανάφερε ο υπουργός:

«Σύμφωνα με την μέθοδο του ΟΟΣΑ ως μεσαία τάξη χαρακτηρίζονται τα νοικοκυριά με ένα άτομο που εισοδηματικά κινούνται μεταξύ 6.294 και 16.783 ευρώ, με δύο άτομα μεταξύ 8.901 και 23.735 ευρώ, και με τρία άτομα μεταξύ 10.901 και 29.069 ευρώ.

Με βάση το τελευταίο δημοσιευμένο ετήσιο στατιστικό δελτίο της ΑΑΔΕ, και με βάση τις φορολογικές δηλώσεις του 2018 για τα εισοδήματα του 2017, το 52% των φορολογικών δηλώσεων είχαν δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα κάτω των 8.000 ευρώ. Το 83% κάτω των 20.000 ευρώ. Στα νοικοκυριά με δύο τέκνα, λίγο περισσότερες από τις μισές φορολογικές δηλώσεις που υποβλήθηκαν, είχαν δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα κάτω από 15.000 ευρώ» εξήγησε ο κ. Σταϊκούρας για να προσθέσει «σύμφωνα με την τελευταία έρευνα εισοδήματος και συνθηκών διαβίωσης των νοικοκυριών του έτους 2018 της ΕΛΣΤΑΤ, για τα εισοδήματα του 2017, το μέσο ετήσιο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών της χώρας εκτιμήθηκε στα 15.556 ευρώ, ενώ το ατομικό στα 7.863 ευρώ».

Όσον αφορά την πολιτική της κυβέρνησης από τότε που ανέλαβε την εξουσία μέχρι τώρα ο κ. Σταϊκούρας μεταξύ των άλλων επεσήμανε ότι

«Καλύψαμε το σημαντικό δημοσιονομικό κενό για το 2019, ύψους 396 εκατ. ευρώ, που άφησε «παρακαταθήκη» η προηγούμενη Κυβέρνηση. Συμφωνήσαμε με τους θεσμούς, χωρίς περιττά ΝΑΙ και περιττά ΟΧΙ, για το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2020, καλύπτοντας επιπλέον δημοσιονομικό κενό που υπερέβαινε το 1 δισ. ευρώ. Προχωρήσαμε σε γενναία, μόνιμη μείωση του ΕΝΦΙΑ. Βελτιώσαμε σημαντικά το πλαίσιο ρυθμίσεων οφειλών των πολιτών προς την εφορία, με αποτέλεσμα περίπου 600.000 πολίτες να αξιοποιούν τη νέα ρύθμιση.
Απλοποιήσαμε τις διαδικασίες για την προστασία της πρώτης κατοικίας, προκειμένου περισσότεροι ιδιοκτήτες να ενταχθούν στη σχετική ρύθμιση».

Ακόμη τόνισε ότι «Παρατείνουμε το υφιστάμενο πλαίσιο προστασίας για ακόμη 4 μήνες, παρά τις δεσμεύσεις της προηγούμενης Κυβέρνησης. Καταργήσαμε τους κεφαλαιακούς περιορισμούς που είχαν επιβληθεί το 2015, μετά την ανεύθυνη διαπραγμάτευση της τότε Κυβέρνησης. Προχωρήσαμε εμβληματικά έργα που είχαν τελματώσει, όπως είναι το Ελληνικό. Προωθήσαμε αποκρατικοποιήσεις που επί μακρόν «σέρνονταν», όπως είναι η πώληση ποσοστού του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών.»

Πηγή: iefimerida.gr

Related Article