Ο σπουδαίος ηθοποιός μιλώντας στην εκπομπή του Action24 «Αντιθέσεις» με τον Δημήτρη Τάκη, περιέγραψε πως ήρθε σε επαφή μαζί του ο Κώστας Γαβράς προκειμένου να του προτείνει να πρωταγωνιστήσει στην ταινία Ενήλικοι στην αίθουσα:

«Κάποια στιγμή εγώ ήμουνα στο θέατρο τέχνης και έπαιζα στην παράσταση «τους παλιούς καιρούς» του Χάρολντ Πίντερ. Ένας φίλος μου λοιπόν μου στέλνει ένα μήνυμα «θέλουμε να έρθουμε το βράδυ με τον Γαβρά και τη γυναίκα του να δούμε την παράσταση, κράτησέ μας τρεις θέσεις». Τους κράτησα τις τρεις θέσεις ήρθαν μας είδαν, ήρθαν και μετά και μιλήσαμε στα καμαρίνια. Έφυγαν και το ίδιο βράδυ μου τηλεφώνησε ο φίλος μου να μου πει ότι «θέλουν να βρεθείς μαζί τους την Δευτέρα για δείπνο». Πηγαίνω τη Δευτέρα για δείπνο και στα πρώτα 5 λεπτά ο Γαβράς μου λέει «ξέρεις γιατί σε έχουμε καλέσει εδώ πέρα; Θέλουμε να κάνουμε την ταινία και θέλουμε να κάνεις τον ρόλο του Βαρουφάκη». Ρωτάω “πότε ξεκινούν τα γυρίσματα;” μου απαντά “σε έξι εβδομάδες”. Αυτό είναι ασύνηθες σε έξι βδομάδες να ξεκινούν τα γυρίσματα και εγώ θα πρέπει να πάρω μια απόφαση. Φαντάσου δε ο Γαβράς 6 εβδομάδες πριν αρχίσουν τα γυρίσματα να ψάχνει τον πρωταγωνιστή του.

«Είπα στον Γαβρά ότι δεν έχω ψηφίσει ούτε Βαρουφάκη, ούτε ΣΥΡΙΖΑ»

Λέω στον Γαβρά «πρέπει να σας πω πως δεν έχω ψηφίσει τον Βαρουφάκη ούτε έχω ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ». Μου απάντησαν δε μας πειράζει καθόλου. Ήξερα μέσα μου ότι αυτό θέλω να το κάνω, σε κάποια διλήμματα δεν λες όχι και μετά από δύο μέρες είπα το “ναι”.

«Εκείνη την περίοδο του πρώτου εξαμήνου του 2015 την πέρασα πάρα πολύ έντονα περισσότερο από το μέσο όρο, την είχα νιώσει πολύ έντονα και ήθελα αυτό να το κάνω. Είχα μια μεγάλη καλλιτεχνική περιέργεια, ήθελα να δω πως δουλεύει αυτός ο άνθρωπος, πως θα κάνει μια ταινία που δεν θα είναι εμπορική και μια περιέργεια ανθρώπινη του πολίτη Χρήστου που ήταν απέξω τα έβλεπε και τώρα θα κάνει τον πρωταγωνιστή που ήταν από μέσα», συνέχισε ο κ. Λούλης.

«Εκείνη την περίοδο του πρώτου εξαμήνου του 2015 την πέρασα πάρα πολύ έντονα περισσότερο από το μέσο όρο, την είχα νιώσει πολύ έντονα και ήθελα αυτό να το κάνω. Είχα μια μεγάλη καλλιτεχνική περιέργεια, ήθελα να δω πως δουλεύει αυτός ο άνθρωπος, πως θα κάνει μια ταινία που δεν θα είναι εμπορική και μια περιέργεια ανθρώπινη του πολίτη Χρήστου που ήταν απέξω τα έβλεπε και τώρα θα κάνει τον πρωταγωνιστή που ήταν από μέσα», συνέχισε ο κ. Λούλης.

Το δείπνο με τον Βαρουφάκη με ουίσκι μέχρι τις 6 το πρωί

Στη συνέχεια ο κύριος Λούλης περιέγραψε το δείπνο στο σπίτι του Γιάννη Βαρουφάκη, τη συζήτηση που είχε μαζί του μέχρι τις έξι το πρωί πίνοντας ουίσκι αλλά και την βόλτα που έκανε ο Γιάννης Βαρουφάκης με το σκύλο του στη 1.30 μετά τα μεσάνυχτα.

«Μετά κανονίστηκε ένα δείπνο με τον Γιάννη Βαρουφάκη για να γνωριστούμε. Στο δείπνο ήμουν εγώ, ο Γαβράς, η γυναίκα του, ο Γιάννης και η Δανάη. Μέσα στο σπίτι του μου είπε «πρέπει να σου εξομολογηθώ ότι δεν σε ήξερα πριν ακούσω το όνομα σου για την ταινία». Ένιωσα πολύ άνετα ότι ήταν τόσο ειλικρινής και ότι δεν ήθελε να προσποιηθεί. Το αίσθημα που ένιωσα ήταν καθαρό και ήσυχο. Στην αρχή του δείπνου του ανέφερα και εγώ πρώτος «ξέρεις δεν σε ψήφισα». Του λέω εγώ σε παρακολουθούσα από το 2009 – 2010 όταν ξεκίνησες να μιλάς μου άρεσε που καταλάβαινα τι έλεγες οικονομικά. Περνούσε η ώρα κάποια στιγμή έφυγε ο Γαβράς και η γυναίκα του, στη συνέχεια έφυγε και η Δανάη και έμεινα εγώ με τον Βαρουφάκη μέχρι τις έξι το πρωί να πίνουμε ουίσκι και να συζητάμε. Κάποια στιγμή είχα πιει τόσο πολύ που δεν ξέρω πως τον άκουγα, συνέχεια του έκανα ερωτήσεις».

Ο Χρήστος Λούλης περιέγραψε ακόμη πως η Δανάη Στρατού του έκανε μια ευγενική «ανάκριση» για να μάθει ποιος είναι ο πραγματικός χαρακτήρας του ηθοποιού που θα υποδυθεί το σύντροφό της.

«Απ’ αυτό το δείπνο εκτός από το ουίσκι και την συζήτηση μου έχει μείνει το γεγονός ότι κάποια στιγμή όταν έφυγε ο Γαβράς με τη γυναίκα του, ο Γιάννης έβγαλε βόλτα τον σκύλο του. Με μεγάλη τρυφερότητα και αγάπη τον πήρε έξω για να το βγάλει βόλτα, η ώρα ήταν 1:30 μετά τα μεσάνυχτα και εγώ έμεινα με τη Δανάη και είδα μια γυναίκα που αγαπάει πάρα πολύ τον άντρα της και η οποία έχει πάρα πολύ μεγάλη αγωνία για το ποιος είναι αυτός που θα παίξει τον άντρα της στο σινεμά. Μου έκανε μια πολύ ευγενική και μια πολύ μαλακή «ανάκριση» για να δει τι άνθρωπος είμαι συναισθηματικά. Ήθελε να αποκλείσει την πιθανότητα να εκμεταλλευτώ τον άντρα της γιατί το θέμα του Γιάννη και της Δανάης είναι όπως μου είπαν «ότι εμείς λέμε κάποια πράγματα και τα μέσα ενημέρωσης μένουν σε κάτι και το κάνουν μεγάλο και δεν προβάλουν όλη την εικόνα».

Ο Γιάννης Βαρουφάκης είχε κι άλλες συναντήσεις με τον Χρήστο Λούλη τόσο στη διάρκεια των γυρισμάτων όσο και όταν αυτά τελείωσαν.

«Όταν άρχισαν τα γυρίσματα κάποιες φορές είχε έρθει και καθόταν δίπλα στην κάμερα και με κοιτούσε, για μένα ήταν πολύ περίεργο να με κοιτάει αυτός τον οποίο έχω υποδύομαι ήθελα να ανοίξει η γη να με καταπιεί. Έχουμε βρεθεί κι άλλες φορές έχουμε φάει μαζί έχουμε πιει ποτάκι είναι πολύ ωραίος τύπος και χαλαρός».

Σε ποια μέρη γυρίστηκε η ταινία

Ο Χρήστος Λούλης αποκάλυψε το ατύχημα που είχε κατά την διάρκεια των γυρισμάτων αλλά και σε ποια μέρη γυρίστηκε η ταινία.

«Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων είχα ένα ατύχημα στο θέατρο έσπασα τον τένοντα του δεξιού δικεφάλου μου και τις τρεις τελευταίες βδομάδες των γυρισμάτων έπαιζα με δεμένο χέρι, έβγαζα το δέσιμο για να παίξω, μετά το ξανά έβαζα, ήταν μια πολύ δύσκολη περίοδος για μένα. Πήγαινα στο γύρισμα στις έξι το πρωί, έφευγα στις εφτά το απόγευμα και πήγαινα κατευθείαν μετά να παίξω στο θέατρο. Τα γυρίσματα κράτησαν 10 με 11 εβδομάδες. Τις σκηνές τις βγάζαμε εύκολα, δε χρειάστηκε να τις ξαναγυρίσουμε δεύτερη και τρίτη φορά. Οι σκηνές της ταινίας στην οποία φαίνεται το μέγαρο Μαξίμου έχουν γυριστεί στο δημαρχείο της Αθήνας, οι σκηνές των Βρυξελλών είναι στο ξενοδοχείο Ιντερκοντινένταλ και οι σκηνές του Eurogroup είναι στο υπόγειο του Μεγάρου Μουσικής. Η ταινία εκτός από την Ελλάδα γυρίστηκε στο Παρίσι, στο Λονδίνο, στη Φρανκφούρτη και στη Λετονία στη Ρίγα. Στη Ρ’ιγα πήγαμε ένα πρωί και το απόγευμα γυρίσαμε. Στη Γερμανία ήμουνα μισή μέρα στην Φρανκφούρτη και μισή μέρα στο Βερολίνο».

Ο Χρήστος Λούλης προτείνει όσοι πάνε να δουν την ταινία να την κρίνουν αυστηρά κινηματογραφικά αλλά χωρίς πολιτικό φανατισμό ενώ αποκαλύπτει ότι ενόχλησε τον Γιάννη Βαρουφάκη το γεγονός ότι η Δανάη Στρατού παίζει σε λίγες σκηνές στην ταινία.

«Αυτό που έχει πειράξει τον Γιάννη στην ταινία είναι ότι ενώ στο βιβλίο ήταν συνέχεια η Δανάη δίπλα του στην ταινία ήταν πολύ λίγο, ήθελε να έχει περισσότερη συμμετοχή και θεωρεί πως ο ίδιος θα ήταν διαφορετικός εάν η Δανάη δεν ήταν κάθε μέρα δίπλα του να μιλάνε. Εγώ δεν ψήφισα ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να ψήφιζα τον Γιάννη, αλλά όταν πήγε με το ΣΥΡΙΖΑ δεν θα τον ψήφιζα. Στο δημοψήφισμα ψήφισα “ναι” και με έφερε η ζωή να κάνω αυτόν τον άνθρωπο στον κινηματογράφο. Αυτό σαν γεγονός είναι συμβολικά ωραίο και σαν ευκαιρία και επειδή είμαστε τόσο πολωμένοι τόσο διχασμένοι, έχουν χαθεί οι φιλίες έχουν διαλυθεί οικογένειες τι θα πάθεις να πας να δεις την ταινία, είτε διαφωνείς με τον Τσίπρα είτε διαφωνείς με τον Βαρουφάκη;» είπε.

Για να καταλήξει ο Χρήστος Λούλης: «Είναι ωραίο που γίνεται αυτή η ταινία τέσσερα χρόνια μετά, είναι ωραίο που ένας άνθρωπος τόσο σπουδαίος όσο ο Κώστας Γαβράς κάνει αυτή την ταινία για να μιλήσει για τη χώρα του και για την Ευρώπη γι’ αυτό που νιώθει εκείνος και είναι ωραίο να πάμε με ένα φίλο μας που διαφωνούμε να την δούμε την ταινία να κριτικάρουμε την ταινία καλλιτεχνικά».

Πηγή: iefimerida.gr

Δείτε εδώ ολόκληρη την εκπομπή

Related Article