Το προσφυγικό-μεταναστευτικό παραμένει στο επίκεντρο τόσο λόγω του νέου σχεδίου της ελληνικής κυβέρνησης όσο και εξαιτίας ανακοινώσεων και δηλώσεων επί του θέματος από Τουρκία και Ελλάδα.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για το ζήτημα στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που διεξάγεται στο Ζάγκρεμπ.

«Η Ευρώπη δεν μπορεί να υποκρίνεται άλλο πως αυτό το ζήτημα επηρεάζει μόνο τα κράτη-μέλη που έχουν εξωτερικά σύνορα. Εμείς, ως Έλληνες, έχουμε επιτελέσει και με το παραπάνω το καθήκον που μας αναλογεί. Η Τουρκία οφείλει να κάνει περισσότερα ώστε να εκπληρώσει το κομμάτι που της αναλογεί. Η πρόσφατη μεγάλη αύξηση του αριθμού των μεταναστών που διασχίζουν το Αιγαίο είναι απαράδεκτη. Είναι επίσης, δυστυχώς, ενδεικτική του γεγονότος ότι το μεταναστευτικό χρησιμοποιείται επίσης ως εργαλείο διεθνούς πίεσης» είπε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Νωρίτερα το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών είχε εκδώσει ανακοίνωση κατά του Έλληνα πρωθυπουργού , λέγοντας πως αρνείται να αποδεχτεί την κατάσταση και ότι οι ελληνικές αρχές συμπεριφέρονται απάνθρωπα στους μετανάστες και τους στέλνουν στην Τουρκία.

Η ελληνική πλευρά απάντησε άμεσα μέσω του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών, ο οποίος τόνισε ότι «η Ελλάδα δεν δέχεται μαθήματα από κανέναν και η Τουρκία καλό θα είναι να πάψει να χρησιμοποιεί τους πρόσφυγες ως μοχλό πίεσης».

Πηγή: euronews

Related Article