Συνέντευξη παραχώρησε ο Παύλος Γερουλάνος στο Action24 στην εκπομπή Evening Report με τον δημοσιογράφο Γιώργο Κουβαρά.

Είπε: «Η εμβάθυνση της δημοκρατίας είναι κάτι που το επικαλούνται όλοι. Η καλύτερη όμως μέθοδος εμβάθυνσης της δημοκρατίας είναι η ενδυνάμωση της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Η ΝΔ δεν έχει κάνει ποτέ ουσιαστική αποκέντρωση των εξουσιών του κεντρικού κράτους. Ο δε ΣΥΡΙΖΑ όταν προσπάθησε να το κάνει, το έκανε ώστε να ελέγξει απόλυτα την τοπική αυτοδιοίκηση, για παράδειγμα με τον Κλεισθένη. Το ΠΑΣΟΚ είναι το μόνο κόμμα που έχει περάσει νομοσχέδια, συμπεριλαμβανομένου του Καλλικράτη, που έδωσαν πραγματικές εξουσίες κι αρμοδιότητες στην τοπική αυτοδιοίκηση. Και αυτή είναι μια παράδοση την οποία πρέπει να αξιοποιήσουμε για να καλύψουμε το κενό που υπάρχει ανάμεσα στα δύο άλλα κόμματα. Αν διατρέξετε όλα τα νομοσχέδια που έχουν γίνει για την τοπική αυτοδιοίκηση έχουν την υπογραφή της κεντροαριστεράς.

Σήμερα μάλιστα χρειαζόμαστε μια πολύ πιο ριζική κι επιταχυνόμενη διαδικασία διότι αλλάζει ο κόσμος ριζικά και βλέπουμε ότι όσο πιο πολύ παγκοσμιοποιείται η οικονομία τόσο περισσότερο οι τοπικές κοινωνίες είναι κομβικές στο να δημιουργούν στρατηγική παραγωγής πλούτου. Άρα είναι θέμα επιβίωσης και οικονομικής σωφροσύνης να προχωρήσουμε στην ενδυνάμωση των τοπικών κοινωνιών».

Δείτε εδώ ολόκληρη την εκπομπή

Related Article