Απάντηση-μήνυμα προς πολλές κατευθύνσεις έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σχετικά με την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Μετά τις δηλώσεις του Ζόραν Ζάεφ ότι μέρος της συμφωνίας θα παγώσει λόγω της μη έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο υπουργός Εξωτερικών από το βήμα της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων του Κοινοβουλίου επανέλαβε ότι για την κυβέρνηση το ζήτημα είναι η πλήρης και συνεπής εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών.

«Η Ελλάδα στηρίζει την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας, όμως περιμένει από τις δύο αυτές χώρες απτά βήματα προόδου σε σημαντικά ζητήματα. Για εμάς το ζήτημα είναι η πλήρης και συνεπής εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών. Ηδη η Νέα Δημοκρατία από την εποχή που ήταν στην αντιπολίτευση είχε τοποθετηθεί για τα προβλήματα που κρίνει ότι υφίστανται στο κείμενο αυτής της συμφωνίας, όμως ξεκάθαρα έχουμε πει ότι μετά την ισχύ της συμφωνίας η χώρα είναι απολύτως υποχρεωμένη να την τηρήσει και αυτό κάνει ως κυβέρνηση».

Η Αλβανία πρέπει να σεβαστεί τα δικαιώματα της μειονότητας

Όσον αφορά το θέμα της Αλβανίας, ο κ. Δένδιας είπε ότι πρέπει να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα της μειονότητας τόσο ως προς τον αυτοπροσδιορισμό τους όσο και ως προς τα περιουσιακά τους δικαιώματα.

Αναφερόμενος στις προκλητικές ενέργειες και στη στάση της Τουρκίας, ο υπουργός Εξωτερικών παραδέχθηκε ότι το τελευταίο διάστημα συνεχίστηκαν οι παραβιάσεις στο Αιγαίο με ένα βαθμό αυξημένο υπερπτήσεων και τόνισε με έμφαση ότι «η πολιτική της διπλωματίας των κανονιοφόρων έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Η πολιτική αυτή που επαγγέλλεται η Τουρκία ανήκει στον 19ο αιώνα, αλλά η Τουρκία φαίνεται να μην το έχει αντιληφθεί. Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών παρακολουθεί με προσοχή τις εξελίξεις, σε συνεργασία και συνεννόηση με τους Ευρωπαίους».

Πηγή: iefimerida.gr

Related Article