Κάθε δέκα λεπτά αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ θα περιπολούν κάθε γειτονιά επί 24ώρου βάσεως, σημείωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», ο κ. Χρυσοχοΐδης τόνισε ότι μετά την ορκωμοσία 1500 αστυνομικών, στα μέσα Ιανουαρίου, θα μπει σε εφαρμογή το συγκεκριμένο σχέδιο. «Κάθε δέκα λεπτά, αστυνομικές δυνάμεις ΔΙ.ΑΣ. θα περιπολούν κάθε γειτονιά επί 24ώρου βάσεως. Κάθε δέκα λεπτά οι πολίτες θα βλέπουν αστυνομικούς. Πάει τελείωσε», σημείωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Χρυσοχοΐδης: Θα ελέγχονται όλες οι ΕΔΕ για καταγγελίες αστυνομικής βίας

Αναφορικά με τις καταγγελίες για άσκηση αστυνομικής βίας ο κ. Χρυσοχοΐδης σημείωσε ότι έχει ήδη συσταθεί η Επιτροπή η οποία θα ελέγχει τις σχετικές καταγγελίες. «Είκοσι ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων μου κάλεσα στο γραφείο μου τον Συνήγορο του Πολίτη Ανδρέα Ποττάκη καθώς και τον Νίκο Αλιβιζάτο, τακτικό καθηγητή του Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθήνας. Παρεμπιπτόντως πρέπει να σου πω ότι επί ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνήγορου του Πολίτη, είχαν καταγραφεί, με συγκεκριμένες καταγγελίες, 321 περιστατικά αστυνομικής βίας και κατάχρησης εξουσίας. Συγκρότησα λοιπόν μια επιτροπή υπό τον κ. Αλεβιζάτο. Τα δημοκρατικά του φρονήματα και οι κοινωνικές του ευαισθησίες είναι πασίγνωστες και αδιαμφισβήτητες. Ε, λοιπόν, αυτή η επιτροπή, όπου πλειοψηφικά τα μέλη της αποτελούνται από καθηγητές, νομομαθείς, από πολίτες αλλά και αστυνομικούς, θα ελέγχει κάθε ΕΔΕ για καταγγελίες άσκησης αστυνομικής βίας». Παράλληλα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη σημείωσε ότι με νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στις αρχές του νέου έτους, θα κατοχυρώνεται η λειτουργία μηχανισμού περιστατικών αστυνομικής βίας με ανακριτικές αρμοδιότητες από τον Συνήγορο του Πολίτη.

Το νομοσχέδιο ρυθμίζει δεν απαγορεύει τις πορείες

Ερωτηθείς για το νομοσχέδιο με το οποίο θα ρυθμίζονται κανόνες για τις πορείες στο κέντρο της Αθήνας, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης σημείωσε ότι ο νόμος δεν έχει σκοπό την απαγόρευση αλλά την ρύθμιση. « Κάθε πορεία, συγκέντρωση ή διαδήλωση θα πρέπει να είναι προγραμματισμένη. Ετσι ώστε η Αστυνομία να είναι ενημερωμένη. Πρέπει επίσης η προαναγγελία να φέρει το όνομα του οργανωτή. Κάποιου υπεύθυνου. Με ονοματεπώνυμο. Και αναλόγως με τον όγκο της, είτε οι διαδηλωτές θα πορεύονται πάνω στο πεζοδρόμιο, είτε σε μια λωρίδα του δρόμου. Είτε σε περιπτώσεις μαζικών διαδηλώσεων, όπως του Πολυτεχνείου, θα πορεύονται σε όλο το μήκος και το πλάτος του δρόμου ή της λεωφόρου. Με αυτόν τον νόμο προσδιορίζονται τα δικαιώματα, οι αρμοδιότητες και οι ευθύνες», τονίζει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Χρυσοχοΐδης για καταλήψεις: Τι περιμένατε; Να μας υποδεχθούν με τριαντάφυλλα;

Σε ό,τι αφορά τις εκκενώσεις καταλήψεων, ο κ. Χρυσοχοΐδης σημειώνει ότι οι καταγγελίες των ιδιοκτητών υπάρχουν εδώ και πολλά χρόνια. «Οι ιδιοκτήτες αυτών των κτιρίων, είτε ιδιωτικών είτε του Δημοσίου, είχαν στείλει εξώδικα και είχαν ειδοποιήσει τις εισαγγελικές αρχές. Οι εισαγγελείς ειδοποιούν την αστυνομία. Και η αστυνομία πρέπει αμέσως να σπεύσει και να αποδώσει το κτίριο στον ιδιοκτήτη του. Η ιδιοκτησία είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη. Και μάλιστα αν η αστυνομία αδιαφορήσει και δεν πράξει το καθήκον της τότε είναι υπόλογη απέναντι στη Δικαιοσύνη», σημείωσε και πρόσθεσε. «Ετσι λειτουργούσε η Ελλάδα. Και τι περιμένεις; Οι καταληψίες να υποδεχτούν την Αστυνομία και τους εισαγγελείς με γαρίφαλα; Εκ των πραγμάτων, σε κάποιες περιπτώσεις θα υπάρξει συμπλοκή. Υπάρχει αντίσταση». Αναφορικά με το προφίλ των καταληψιών, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη σημειώνει ότι οι καταλήψεις λειτούργησαν ως χώροι παρανομίας και ορμητήρια παραβατικότητας. «Η ενασχόληση με το μπάχαλο γίνεται συνήθεια. Γίνεται τρόπος ζωής. Και όσο παραμένεις στην ασυλία τόσο αποθρασύνεσαι. Είναι επιδημία. Κολλητική ασθένεια». Επιπλέον, ο κ. Χρυσοχοΐδης τονίζει ότι η κανονικότητα θα επιστρέψει στα Εξάρχεια υπογραμμίζει ότι πολύ σύντομα «θα περπατάς στα Εξάρχεια άνευ φόβου και τρόμου».

Η τρομοκρατία το πιο θλιβερό φαινόμενο της μεταπολίτευσης

Τέλος, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη χαρακτηρίζει το φαινόμενο της τρομοκρατίας ως το πιο δυσάρεστο και θλιβερό φαινόμενο της μεταπολιτευτικής περιόδου. «Το 2002 τελειώσαμε με τη δολοφονική 17Ν, δυστυχώς όμως στη συνέχεια εμφανίστηκαν επίγονοι. Η εμπειρία των διωκτικών υπηρεσιών από την εξάρθρωση της 17Ν και του ΕΛΑ έχει οδηγήσει βέβαια όλα αυτά τα χρόνια σε επιτυχίες – ήδη στις φυλακές εκτίουν ποινές δεκάδες καταδικασμένα μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων. Η προσπάθεια θα συνεχιστεί. Για την τρομοκρατία δεν υπάρχει χώρος στη Δημοκρατία. Καμία ανοχή».

Πηγή: iefimerida.gr

Related Article