--C Αθήνα

Τσίπρας: Ο Μητσοτάκης να αποβάλει τον Συρίγο – Απέχει ο ΣΥΡΙΖΑ από την ψηφοφορία του νομοσχεδίου για τα ΑΕΙ

©ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI

Συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για τα ΑΕΙ.

Το λόγο πήρε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «προσπαθεί να επωφεληθεί μιας άθλιας εμπρηστικής επίθεσης σε έναν ραδιοφωνικό σταθμό και να προβεί σε μια πρωτοφανή ακρότητα και αθλιότητα. Να συνδέσει την επίθεση την εμπρηστική με την πολιτική αντιπαράθεση στη Βουλή για τα πολιτικά θέματα και να αφήσει αισχρά υπονοούμενα για τους πολιτικούς του αντιπάλους».

«Το γάντι του διχασμού που μας πέταξε ο χθες ο κ. Μητσοτάκης εμείς δεν πρόκειται να το σηκώσουμε, στο στόχο του διχασμού στον οποίο θέλει για όφελος του να παρασύρει και την κοινωνία εμείς θα αντιτάξουμε τον στόχο της ενότητας εναντίον του ίδιου και της καταστροφικής πολιτικής του», τόνισε στη συνέχεια.

Για το βίντεο του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χριστόφορου Βερναρδάκη, ο Αλέξης Τσίπρας το χαρακτήρισε ως μια «άστοχη, ατυχή απαράδεκτη και καταδικαστέα διατύπωση ενός βουλευτή προς το πρόσωπο σας», απευθυνόμενος στη Νίκη Κεραμέως.

«Ήταν μια διατύπωση που αποσύρθηκε αμέσως και προφανώς δεν εκφράζει το κόμμα μας ούτε εμένα προσωπικά», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Ακόμα και αν υποθέσουμε ότι δεν σας είναι αρκετή είναι έντιμο να αντιπαραβάλει ο ίδιος ο πρωθυπουργός ορολογία χαμαιτυπείου και να αποκαλεί τους αντιπάλους του τσογλάνια και να τους κατηγορεί για εμπρησμούς; Είναι πολιτικό ήθος αυτό. Όχι. Αυτό είναι το απώτατο όριο της τοξικότητας και διχασμού» είπε.

«Εγώ δεν χρησιμοποιώ αυτούς τους όρους στο λεξιλόγιό μου. Όμως απ την στιγμή που ο ίδιος ο πρωθυπουργός χρησιμοποίησε τον όρο εκτσογλανισμός να σας πω τι είναι ο εκτσογλανισμός. «Εκτσογλανισμός είναι η ατιμωρησία των ανθρώπων της εξουσίας, όπως ο εκλεκτός σας για το εθνικό θέατρο ο κ. Λιγνάδης οποίος θα μας κουνά το δάκτυλο τώρα ότι ήταν θύμα. Είναι το αίσθημα αδικίας των γονιών του Ζακ Κωστόπουλου. Εκτσογλανισμός είναι η έξωση της δημοσιογράφου από το σπίτι της – πρώτη κατοικία – την ώρα που ο πρωθυπουργός χρωστά δεκάδες εκατομμύρια και εκατοντάδες το κόμμα σας.

Η λεηλασία των νοικοκυριών και επιχειρήσεων από την ΔΕΗ είναι εκτσογλανισμός. Την στιγμή που τα golden boys δίνουν μπόνους στους εαυτούς τους. Η αισχροκέρδεια των παραγωγών ενέργειας. Ότι τάξατε 600 ευρώ επιστροφή για την ρήτρα της απάτης – αναπροσαρμογής και αντί για 600 ευρώ βλέπουν 17 ευρώ οι καταναλωτές είναι εκτσογλανισμός. Ακόμα και ότι δίνετε τιμητική πολιτογράφηση σε τούρκο καταζητούμενο υμνητή του ψευδοκράτους είναι εκτσογλανισμός Φοβάμαι, όμως ότι στην καρέκλα του πρωθυπουργού κάθετε όχι μόνο ένας ανεπαρκής αλλά ένας αλαζόνας και διχαστικός άνθρωπος. Οφείλουμε να κάνουμε τα πάντα για να μην συμπαρασύρει ο πρωθυπουργός στην πτώση του όλη την κοινωνία και τα πανεπιστήμια» είπε.

Ο κ. Τσίπρας σχολίασε και την τοποθέτηση του Υφυπουργού Παιδείας Αγγελου Συρίγου για την περίοδο της χούντας λέγοντας «Κύριε Συρίγο μένω έκπληκτος για την παρέμβασή σας. Παρέμβαση αναθεώρησης της ιστορίας μας. Βγήκατε και είπατε ότι δεν υπήρξε αντίσταση στη χούντα παρά μεμονωμένα περιστατικά. Είπατε ότι το Πολυτεχνείο είναι μύθος της μεταπολίτευσης πάνω στον οποίο οικοδομήθηκε το δημόσιο πανεπιστήμιο. Πρωτοφανής αναθεώρηση της ιστορίας. Αναρωτιέμαι, είναι αυτή η επίσημη θέση της ΝΔ, του κόμματος του Κ. Καραμανλή; Σας εκφράζουν, τη ΝΔ και τη κυβέρνηση, όσα είπε ο κ. Συρίγος ενδεχομένως για να επανεκλεγεί από το ακροδεξιό ακροατήριο ή μήπως είναι συνειδητή ρητορική του κ. Μητσοτάκη; Τι συμβαίνει ; Περιμένω μια απάντηση ή να ανακαλέσει ο κ. Συρίγος ή ο αρχηγός σας να πάρει μια θέση. Ή να αποβάλλει τον κ. Συρίγο ή να παραιτηθεί ο ίδιος. Αυτή είναι η μετάλλαξη της ΝΔ του κ. Μητσοτάκη προς τα άκρα δεξιά. Αλλά δεν θα υπάρξει και μετάλλαξη των πανεπιστημίων. Και αλήθεια κύριοι του ΚΙΝΑΛ με αυτούς θα συνεργαστείτε μετεκλογικά;».

«Δεσμευόμαστε ότι το νομοσχέδιο θα μείνει στα χαρτιά και θα δουλέψουμε γι αυτό. Δεν σας νομιμοποιούμε σήμερα. Δεν θα είμαστε εδώ όταν εσείς θα ψηφίζεται το έκτρωμα για την δημόσια εκπαίδευση. Θα σας αφήσουμε μόνους σας με τους υβριστές», είπε, ανακοινώνοντας την αποχή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από κοινοβουλευτική ψηφοφορία των διατάξεων του νομοσχεδίου για την αναβάθμιση των ΑΕΙ.