--C Αθήνα

Οικονόμου: «Η κυβέρνηση ούτε θριαμβολογεί ούτε θεωρητικολογεί»

©ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΝΑΡΕΚΙΑΝ/EUROKINISSI

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, έδωσε «απάντηση» στην κριτική που άσκησε ο Αλέξης Τσίπρας στην κυβέρνηση.

«Οι πυρκαγιές είναι μια από τις επιπτώσεις της σφοδρής κλιματικής κρίσης που πλήττει την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και την Ευρώπη. Οι άμεσες ζημιές και οι ευρύτερες επιπτώσεις τους είναι αναπόφευκτες, οπότε η Κυβέρνηση ούτε θριαμβολογεί, ούτε θεωρητικολογεί. Μελετώντας προσεκτικά τα δεδομένα και την περσινή δυσάρεστη εμπειρία, φροντίσαμε εγκαίρως να οργανώσουμε σε νέα, αποτελεσματικότερη, βάση τόσο το σύστημα αποτροπής και αντιμετώπισης των πυρκαγιών, όσο και τον μηχανισμό αποζημίωσης των πολιτών και αποκατάστασης των ζημιών.

Με περισσότερα υλικά μέσα, με περισσότερες ανθρώπινες δυνάμεις, με καλύτερο συντονισμό, για να μπορεί ο κρατικός μηχανισμός να ανταποκρίνεται όλο και καλύτερα σε ένα τεράστιο παγκόσμιο πρόβλημα», είναι η απάντηση του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, στις δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.

Ακολουθεί η  δήλωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξη Τσίπρα, προς τους δημοσιογράφους:

«Οι πυρκαγιές στην Αττική, στην Πελοπόννησο, στη Δαδιά ,στη Λέσβο, σε ολόκληρη την Ελλάδα δεν είναι δυστυχώς η τελευταία πράξη μιας διαρκώς επαναλαμβανόμενης εθνικής τραγωδίας.

Είναι φοβάμαι, ίσως, η τελευταία προειδοποίηση  προς όλους μας. Η κλιματική κρίση συνδυασμένη με την διαχρονική ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού απειλεί καταστροφικά  την ισορροπία της ζωής και της φύσης.

Και καμιά τραγωδία του παρελθόντος δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι για το παρόν και το μέλλον.

Ένα μέλλον δυσοίωνο για όλους μας, όσο χρόνο με το χρόνο τα πράγματα χειροτερεύουν και καίγονται χιλιάδες στρέμματα, καταστρέφεται η φύση  καταστρέφονται περιουσίες απειλείται η ζωή.

Είναι απαραίτητο να συνειδητοποιήσουμε ότι απέναντι σε αυτό τον Εθνικό κίνδυνο χρειάζεται Εθνικό σχέδιο και εθνική εγρήγορση .

Το μόνο βέβαιο είναι  ότι απαιτείται αναγνώριση του μεγέθους του προβλήματος και της αδυναμίας της κρατικής μηχανής να το αντιμετωπίσει. 

Η προετοιμασία για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών  δεν γίνεται το καλοκαίρι. Γίνεται το χειμώνα. Το σχέδιο καταστρώνεται τον χειμώνα.

Εγώ σήμερα δεν θα κοινοτυπήσω. Δεν θα ακολουθήσω την πεπατημένη της μικροπολιτικής  αντιπαράστασης πάνω στα καμένα. 

Καλώ όμως τον κύριο Μητσοτάκη και αυτός να σταματήσει να θριαμβολογεί πάνω στην καμένη γη.

Χρειάζεται  σχέδιο χρειάζεται εγρήγορση. Και κυρίως τούτη την ώρα με ενότητα και ομοψυχία να αντιμετωπίσουμε μία σε εξέλιξη επικίνδυνη πραγματικότητα για το φυσικό πλούτο και την ανθρώπινη ζωή.

Η περιοχή που επισκέφθηκα έχει πάνω από 100 οικογένειες που τούτη την ώρα είναι έξω από τα σπίτια τους. Συνεπώς δεν μπορεί κανείς να θριαμβολογεί.

Τον καλώ λοιπόν να σκύψει πάνω στα προβλήματα. Να νοιώσει τους πληγέντες και να φροντίσει για την ταχύτερη δυνατή αποκατάσταση των ζημιών που έχουν υποστεί.

Να διπλασιάσει τις αποζημιώσεις διότι ακρίβεια έχει καταστήσει ανεπαρκείς τις όποιες αποζημιώσεις που προβλέπονται σε τέτοιου είδους καταστροφές.

Το επόμενο διάστημα ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία θα ενεργοποιήσει τα χιλιάδες μέλη του σε όλη τη χώρα προκειμένου να συνδράμουν σε κάθε επικίνδυνη περίσταση. Σε εθελοντικές ομάδες για την πρόληψη  και για την κατάσβεση των πυρκαγιών.

Είναι εθνική υπόθεση να αντιμετωπίσουμε τον κίνδυνο.

Ωστόσο, το κρίσιμο είναι να συνειδητοποιήσουμε τις ανεπάρκειες και να καταστρώσουμε ένα εθνικό σχέδιο για την αντιμετώπιση του εθνικού κινδύνου.

Και αυτό αποτελεί πρώτιστη προτεραιότητα μιας προοδευτικής κυβέρνησης που θα έρθει στον τόπο μετά τις επόμενες εκλογές».