--C Αθήνα

Ν. Δένδιας: «Το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας μόνη οδός για την επίλυση των διαφορών»

Συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, με τον υπουργό Εξωτερικών της Γκαμπόν, Michael Moussa Adamo, Δευτέρα 25 Ιουλίου 2022. (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Ο Υπουργός Εξωτερικός της Γκαμπόν Michael Moussa Adamo πραγματοποίησε επίσκεψη στην Αθήνα και συναντήθηκε με τον Νίκο Δένδια.

Την ανάγκη πως το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας είναι η μόνη οδός για την επίλυση των διαφορών μεταξύ των κρατών και όχι η επίδειξη δύναμης υπογράμμισε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε κοινές δηλώσεις μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών της Γκαμπόν Michael Moussa Adamo.

Όπως ανέφερε ο κ. Δένδιας, μπορεί τις δύο χώρες να τις χωρίζει γεωγραφική απόσταση, αλλά «τις συνδέουν πολύ στενά κοινές αξίες: προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο και στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας», ενώ υπενθύμισε πως και οι δύο έχουν επικυρώσει τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, την UNCLOS.

«Η Γκαμπόν είναι ένα παράδειγμα γιατί με την Ισημερινή Γουινέα έχει συμφωνήσει να παραπέμψει το ζήτημα της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Θα θέλαμε να εκφράζουμε την ευχή όλες οι χώρες να ακολουθήσουν το δικό σας παράδειγμα, να ασπάζονται αυτές τις θεμελιώδεις αξίες και να μην επιδιώκουν να επιβάλουν τη βούληση τους σε άλλες χώρες με μοναδικό γνώμονα την επίδειξη δυνάμεως. Πολλές φορές μάλιστα αυτή η επίδειξη δυνάμεως δεν είναι και πραγματική δύναμη», υπογράμμισε ο κ. Δένδιας.

Ακόμη ο Έλληνας Υπουργός επεσήμανε πως οι προοπτικές ανάπτυξης της συνεργασίας Ελλάδας- Γκαμπόν είναι σημαντικές, πρώτον στο ναυτιλιακό τομέα. Ο ελληνόκτητος στόλος είναι ο μεγαλύτερος στόλος στον πλανήτη και την Ελλάδα την ενδιαφέρει πολύ η θαλάσσια ασφάλεια, η καταπολέμηση της πειρατείας, σημείωσε ο κ. Δένδιας.

Αναφέρθηκε στην εκπαίδευση στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ) στην Κρήτη που παρακολούθησε πριν λίγες μέρες και τόνισε πως η Ελλάδα θα μπορούσε να φιλοξενήσει αξιωματικούς από τη Γκαμπόν στο κέντρο εκπαίδευσης και γενικά να υπάρξει συνεργασία στα θέματα οικονομίας που έχουν να κάνουν με τη ναυτιλία.

«Το ενδιαφέρον σας για την εγκατάσταση γραφείου στον Πειραιά είναι κάτι το οποίο δείχνει το πώς αντιλαμβάνεστε αυτή τη συνεργασία», ανέφερε απευθυνόμενος προς τον ομόλογο του, της Γκαμπόν.

Ακόμη οι δύο χώρες θα μπορούσαν να συνεργαστούν στενά στην προστασία του περιβάλλοντος.

Ο κ. Δένδιας είπε: «Η Γκαμπόν πρωτοστατεί στη διατήρηση και προστασία των τροπικών δασών και της βιοποικιλότητας και αποδίδει πρωταρχική σημασία στην προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος, έτσι προκύπτει αβίαστα η δυνατότητα συνεργασίας με την Ελλάδα».

Εξέφρασε δε τη χαρά του θα συμμετάσχει στη σημερινή εκδήλωση που διοργανώνει το υπουργείο Εξωτερικών ενόψει της Διεθνούς Διάσκεψης για τους Ωκεανούς («Our Ocean»). Κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι δύο υπουργοί συζήτησαν τις διεθνείς εξελίξεις, καθώς και τη συνεργασία των δύο χωρών στους Διεθνείς Οργανισμούς.

Η Γκαμπόν είναι μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και έχει τη δυνατότητα να διαδραματίσει ένα σημαντικό ρόλο στο πλαίσιο της συμμετοχής στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ανέφερε ο κ. Δένδιας και ευχαρίστησε τον ομόλογό του για τη στήριξη της υποψηφιότητας της Ελλάδας για το Συμβούλιο Ασφαλείας την περίοδο 2025-26.

Επίσης οι δύο χώρες συνεργάζονται στο πλαίσιο της Γαλλοφωνίας, ενώ η Ελλάδα προσβλέπει στον εποικοδομητικό και μετριοπαθή ρόλο της Γκαμπόν στον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας.

Τέλος, συζητήθηκαν οι ευρύτερες εξελίξεις στην Αφρική, οι οικονομικές προοπτικές διαφόρων χωρών της Αφρικής και οι δυνατότητες που ανοίγονται και μπορούν να εκμεταλλευτούν από κοινού. Ο κ. Δένδιας επισήμανε πως μαζί με τον υφυπουργό Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη θα προσπαθήσει να εξατομικεύσει τομείς συγκεκριμένους που θα μπορούσε αυτή η συνεργασία να αναπτυχθεί.