Ως έξοδο από τα μνημόνια στα χαρτιά, «μόνο κατ’ όνομα» όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, παρουσιάζει ο ιστότοπος Politico την καθαρή έξοδο της κυβέρνησης όπως την παρουσίασε και ο πρωθυπουργός την Τετάρτη από τη Βουλή.

«Για την Ελλάδα, η επικείμενη έξοδος από το πρόγραμμα διάσωσης αποτελεί μια ευκαιρία να απαλλαγεί επιτέλους από τα δεσμά της λιτότητας. Όμως, οι πιστωτές της έχουν άλλες ιδέες» τονίζει ο αρθρογράφος.

Όπως διαμηνύει στον ιστότοπο αξιωματούχος της ευρωζώνης «η Ελλάδα θα αναζητήσει τη μεγαλύτερη δυνατή ανεξαρτησία από αυτήν την έξοδο. (Αλλά) αν οι αγορές τους απορρίψουν, θα επιστρέψουν σε πρόγραμμα».

Στο κείμενο περιγράφεται η ανησυχία των πιστωτών για τη συμπεριφορά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ενόψει εκλογών και για το κατά πόσον η Ελλάδα θα παραμείνει προσηλωμένη στις μεταρρυθμίσεις.
Όπως αναφέρει ο αρθρογράφος, οι αξιωματούχοι της λεγόμενης τρόικας «κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν για να διασφαλίσουν ότι οι χειροπέδες θα μείνουν στη θέση τους» και επισημαίνει τα εξής: «Παρότι όλοι συμφωνούν ότι έχει έρθει η ώρα να ολοκληρωθεί επισήμως το πρόγραμμα, είναι πολύ λιγότερο πρόθυμοι να εκχωρήσουν στην Ελλάδα την ίδια πλήρη ελευθερία που έδωσαν στις άλλες χώρες οι οποίες πέρασαν από την ίδια διαδικασία».