Τρίτη, 16 Ιούλιος, 2019

Άμεσες κινήσεις και γρήγορες αποφάσεις  από την κυβέρνηση για να γλιτώσει την χρεοκοπία η μεγάλη κρατική επιχείρηση.

Περιθώριο λίγων ημερών για να ξεδιπλωθεί το σχέδιο σωτηρίας για την ΔΕΗ δίνει η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, παραπέμποντας μετά και την χθεσινή σύσκεψη στο Μαξίμου στην εξειδίκευση των μέτρων στις προγραμματικές δηλώσεις.

Την ίδια στιγμή, στο παρασκήνιο φουντώνουν τα σενάρια και οι πληροφορίες για αλλαγή σελίδας στην διοίκηση με πλήθος ονομάτων στην λίστα, παρά το γεγονός ότι χθες ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος κ. Κωστής Χατζηδάκης άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι δεν μπορεί να γίνει με βιαστικό τρόπο.

Πληροφορίες που μέχρι στιγμής δεν έχει καταστεί εφικτό να διασταυρωθούν αλλά κάνουν το γύρο της αγοράς τα τελευταία 24ωρα αναφέρουν ότι έχουν βολιδοσκοπηθεί πρόσωπα του ιδιωτικού τομέα όπως ο κ. Γιάννης Καρακαδάς πρώην στέλεχος του ομίλου MIG (DeltaSingular, Olympic Air), ο κ. Τάσος Γκαρής, πρώην πρόεδρος του ΛΑΓΗΕ και τέως διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες ενώ στα ονόματα που έχουν ακουστεί περιλαμβάνονται ο κ. Γιώργος Σπανούδης, πρώην Πρόεδρος της ΔΕΠΑ και νυν σύμβουλος διοίκησης της ΔΕΗ (σ.σ το όνομά του συνδυάστηκε την προηγούμενη εβδομάδα για την θέση του προέδρου με διευθύνων σύμβουλο τον κ. Καρακαδά) αλλά και πρώην υπουργός της ΝΔ.

Η ανεύρεση του κατάλληλου μάνατζερ προσκρούει σε δύο κυρίως παράγοντες: στις μεγάλες δυσκολίες που παρουσιάζει η διοίκηση της ΔΕΗ που πλέον έχει καταστεί μια προβληματική επιχείρηση που παράγει συνεχώς ζημιές με άμεσο κίνδυνο χρεοκοπίας εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα αλλά και στις πενιχρές αποδοχές (μικτός μισθός 4.700 ευρώ), οι οποίες παραμένουν αντικίνητρο για να προσελκύσουν στελέχη της αγοράς.

Χθες, ο κ. Χατζηδάκης εμφανίστηκε πολύ προσεχτικός και συγκρατημένος στις τοποθετήσεις του για την διοίκηση της Επιχείρησης, υποστηρίζοντας ότι η ΔΕΗ είναι μια εισηγμένη εταιρεία με κανόνες και διαδικασίες που οι διοικήσεις δεν μπορούν να αλλάζουν από την μια στιγμή στην άλλη. Επιπλέον, άφησε να εννοηθεί ότι προτεραιότητα αυτή την περίοδο είναι να μπει σε εφαρμογή το σχέδιο πλεύσης για την ΔΕΗ με γρήγορο και αποφασιστικό τρόπο καθώς δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια καθυστερήσεων.

Οι δηλώσεις αυτές, από την μια επιχειρούν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις ότι η κυβέρνηση έχει συναντήσει κλειστές πόρτες στις κρούσεις που έγιναν σε πρόσωπα της αγοράς. Από την άλλη όμως ίσως να φανερώνουν ότι οι διοικητικές αλλαγές θα χρειαστούν κάποιο χρόνο για να ωριμάσουν χωρίς να προκαλέσουν πρόσθετους κλυδωνισμούς σε μια επιχείρηση που ήδη δοκιμάζεται από τα σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας που αντιμετωπίζει.

Η άποψη ότι οι αλλαγές στην διοίκηση δεν έχουν χρονοδιάγραμμα έχει μια μεγάλη ασάφεια κρύβει όμως και τις δυσκολίες που έχει η απόφαση των αλλαγών, η οποία θα πρέπει να θεωρείται ειλημμένη.

Χθες το απόγευμα, η υπόθεση της υπερχρεωμένης ΔΕΚΟ, που έχει ξεπεράσει προ πολλού την κόκκινη γραμμή, βρέθηκε στο επίκεντρο κυβερνητικής συνάντησης στο Μαξίμου με τον Πρωθυπουργό και το νέο υπουργό, στην οποία συζητήθηκαν και οι εκκρεμότητες για τις επενδύσεις στο Ελληνικό και τις Σκουριές. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η νέα πολιτική ηγεσία αξιολογεί τα νέα δεδομένα της επιχείρησης, τα οποία δημιουργούν διαφορετικές συνθήκες σε σχέση με το πρόγραμμα εξυγίανσης που είχε παρουσιάσει προ μηνών η ΝΔ.

Όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές η πολιτική ηγεσία θα γίνει πιο συγκεκριμένη εντός του επόμενου δεκαημέρου, υποστηρίζοντας ότι υπάρχει σχέδιο, το οποίο θα μπει σε εφαρμογή. Το μείζον θέμα αυτή την περίοδο για την εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας είναι να αντιμετωπιστούν τα επιτακτικά προβλήματα ρευστότητας, τα οποία μετά και τα δυσμενή αποτελέσματα του α’ τριμήνου με τα αρνητικά λειτουργικά κέρδη και την επιδείνωση κάποιων οικονομικών δεικτών, εγκυμονούν κινδύνους να ενεργοποιηθούν ρήτρες από τους δανειστές. Στο υπουργείο απορρίπτουν κατηγορηματικά την αύξηση τιμολογίων, που θα έδινε κάποιες άμεσες ανάσες στην ΔΕΗ, γεγονός που ρίχνει το βάρος στην υλοποίηση ενός συντονισμένου σχεδίου είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών, το οποίο προβάλλει και ως ένα εναλλακτικό πλάνο αντιμετώπισης των προβλημάτων και από την διοίκηση της ΔΕΗ.

Ο κ. Μανόλης Παναγιωτάκης έχει ανοίξει ένα διπλό μέτωπο προς την κατεύθυνση αυτή. Αφενός με την τιτλοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών από την οποία υπολογίζεται να εισπραχθεί ένα ποσό της τάξης των 400 εκ. ευρώ, αφετέρου με ένα συντονισμένο πρόγραμμα είσπραξης που θα περιλαμβάνει μαζική αποστολή εξωδίκων και κυνήγι κακοπληρωτών με στόχο την είσπραξη χρεών άνω των 1 δις.

Δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμη η τύχη του διαγωνισμού για το λιγνίτη, παρά το γεγονός ότι θεωρείται σχεδόν τελειωμένος, τουλάχιστον με την μορφή που έχει σχεδιαστεί. Χθες κυκλοφόρησαν φήμες ότι ο κ. Παναγιωτάκης, ο οποίος παραβρέθηκε στη τελετή παράδοσης-παραλαβής του νέου υπουργείου έχει ζητήσει παράταση του διαγωνισμού για την ιδιωτικοποίηση των λιγνιτικών μονάδων πέραν της 15ης Ιουλίου που ήταν ο αρχικός σχεδιασμός.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Ροη Ειδησεων

Στον αέρα 150.000 συντάξεις χηρείας -Εντολή Βρούτση για επιτάχυνση διαδικασιών
Google Translate: Νέες λειτουργίες για άμεση μετάφραση μέσω της κάμερας
Κατάμεστη η Επίδαυρος για την παράσταση “Οιδίπους Τύραννος”
5 δισ. δολάρια πρόστιμο στο Facebook για το σκάνδαλο Cambridge Analytica
Πρωταθλητές Ξυλάς και Λάκη στα διεθνή Πρωταθλήματα ITF Juniors U18
Αντίστροφη μέτρηση για το Πανελλήνιο Ορεινής Ποδηλασίας στην Λειβαδιά
Χρυσό μετάλλιο ο Βαγενάς στο παγκόσμιο πρωτάθλημα νέων άρσης βαρών σε πάγκο
Αύξησε το προσωπικό της η ELPEN την περίοδο της κρίσης
Χάλκινο στο Πανευρωπαϊκό
“Χρυσός” Πρωταθλητής Ευρώπης στα 1.000μ. ο Κωνσταντίνος Λιβανός
Φάκελοι σε όλους τους υπουργούς: Γραμμή-γραμμή οι προτεραιότητες της κυβέρνησης
ΔΕΗ: Ποια ονόματα ακούγονται για την «ηλεκτρική καρέκλα» της διοίκησης
Ο Μάκης Γιατράς προπονητής της χρονιάς στην Α1
Ποια εταιρεία έπεσε πιο κοντά στο εκλογικό αποτέλεσμα;
Πρεβολαράκη και Πιλίδης: «Κίνητρο για όλους»
Μάγεψε η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Ελλάδος στον Πολύγυρο Χαλκιδικής
Ο Πολυχρόνης Τζωρτζάκης νικητής στον Γύρο του Μπάνσκο
Εκλογές 2019: Ποιοι εκλέγονται βουλευτές
4 αποστολές Εθνικών ομάδων της ποδηλασίας στο εξωτερικό
Εκλογές 2019: Μάθε που ψηφίζεις

Social

INSTAGRAM

DAILYMOTION