35 χρονών γίνεται το Tetris. Ο Ρώσος σχεδιαστή βιντεοπαιχνιδιών Αλεξέι ΛεονίντοβιτςΠατζίτνοβ είχε, αρχικά, σχεδιάσει και προγραμματίσει το διάσημο βιντεοπαιχνίδι, με την αρχική του εκδοχή να ολοκληρωθεί το 1984.

Το βιντεοπαιχνίδι είχε πουληθεί σε φορμάτ για οικιακή χρήση μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών αλλά και σε φορμάτ για αίθουσες με βιντεοπαιχνίδια, που ήταν ιδιαίτερα δημοφιλείς προηγούμενες δεκαετίες.

Το 1989 κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το ιδιαίτερα επιτυχημένο φορητό Gameboy Tetris.

«Ήταν ένα τεράστιο προϊόν εκείνη την εποχή. Αλλά τα περισσότερα χρήματα πήγαν στη Ρωσία», λέει ο Πατζίτνοφ. «Είναι ένας καλός εθισμός, γιατί είναι μια δραστηριότητα, είναι μια πολύ χρήσιμη εγκεφαλική δραστηριότητα. Είναι πολύ καλύτερο από το να κάθεσαι σαν φυτό μπροστά από την τηλεόραση και να βλέπεις ότι σου δείχνουν, είσαι δραστήριος στο παιχνίδι», προσθέτει.

«Ήταν τόσο απλό. Ήταν πολύ απλό να παίξεις αλλά αδύνατον να τελειοποιήσεις τις επιδόσεις σου. Κάτι σας το Πακμαν, ήταν τόσο απλό που έλεγες δεν θα είναι τόσο δύσκολο αλλά γινόταν τρελά δύσκολο. Μπήκε στην ψυχή των ανθρώπων. Έχω ανάγκη να παίζω όσο τον δυνατόν περισσότερο και για όσο το δυνατόν περισσότερο. Είναι απλά ένα πολύ καλό παιχνίδι», δηλώνει ένας φαν.

Παρόλο που τα έσοδα από το βιντεοπαιχνίδι ήταν αστρονομικά ο εφευρέτης του δεν πήρε χρήματα από πνευματικά δικαιώματα καθώς ήταν τότε υπάλληλος της Ακαδημίας Επιστημών της Σοβιετικής Ένωσης στη Μόσχα.

Το Tetris του προκαλεί πάντως πάθος και όχι εμμονή. Σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία, πάνω από 35 εκατομμύρια αντίτυπα του παιχνιδιού πωλήθηκαν μέσω της πλατφόρμας του Nintendo Game Boy. Παράλληλα, το Tetris έχει πάνω από 500 εκατομμύρια λήψεις σε κινητές συσκευές σε περισσότερες από 200 χώρες.

Related Article