Το Συμβούλιο της Επικρατείας αναμένεται να αποφασίσει για το αν θα δοθεί τελικώς άσυλο στους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς καθώς εκδικάστηκε σήμερα η υπόθεση για ένα από αυτούς, για τον οποίο η σχετική διαδικασία έχει προχωρήσει και στον οποίο δόθηκε αρχικά άσυλο από την αρμόδια επιτροπή, αλλά η διοίκηση άσκησε έφεση κατά της συγκεκριμένης απόφασης.

Η απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου είναι σημαντική, διότι δεν θα αφορά μόνον τον ένα από τους οκτώ, αλλά θα αποτελέσει πρόκριμα και για την τύχη και των άλλων επτά για τους οποίους η διαδικασία ασύλου βρίσκεται ακόμα σε πρώιμο στάδιο.

Στο ανώτατο δικαστήριο όπου εκδικάστηκε σήμερα η υπόθεση του Τούρκου αξιωματικού αναπτύχθηκαν σειρά επιχειρημάτων ενώπιον της Ολομελείας του Συμβουλίου της Επικρατείας για τη χορήγηση η μη ασύλου από τους συνηγόρους του αλλά και οι νομικούς εκπρόσωπους του δημοσίου.

Στη δίκη δεν παρέστη ο ίδιος ο ενδιαφερόμενος καθώς βρίσκεται σε καθεστώς αυστηρής φρούρησης για λόγους ασφαλείας σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και εκπροσωπήθηκε από συνηγόρους του. Στη δίκη όμως παρενέβη ο Δικηγορικός Σύλλογος της Αθήνας τασσόμενος υπέρ της χορήγησης ασύλου στους Τούρκους αξιωματικούς για τους οποίους ο Άδειος Πάγος έχει αμετάκλητα έχει αποφανθεί κατά της έκδοσης.

Οι νομικοί εκπρόσωποι του ελληνικού δημοσίου τάχθηκαν κατά της χορήγησης ασύλου στον συγκεκριμένο αξιωματικό ζητώντας να ακυρωθεί η απόφαση της αρμόδιας επιτροπής η οποία του έχει χορηγήσει άσυλο.