H ELPEN δημιουργεί ευκαιρίες απασχόλησης για τους νέους

Tην έμπρακτη στήριξή της στη νέα γενιά απέδειξε για μια ακόμη φορά η ELPEN, συμμετέχοντας δυναμικά στην ημέρα καριέρας, που διοργάνωσε το πρόγραμμα Regeneration στις 11 Φεβρουαρίου 2020 σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Στην εκδήλωση συμμετείχαν πολλές επιχειρήσεις από τον χώρο του φαρμάκου και όχι μόνο. Στόχος της ήταν η ενίσχυση της διασύνδεσης των νέων πτυχιούχων με την αγορά εργασίας.

Kατά τη διάρκεια της ημερίδας τα στελέχη της εταιρειας από το τμήμα Ανθρωπίνου Δυναμικού πραγματοποίησαν πολλές συνεντεύξεις με νέους ηλικίας έως 29 ετών. Οι υποψήφιοι ήταν απόφοιτοι ελληνικών ή ξένων σχολών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με κατάρτιση σε διάφορα γνωστικά πεδία και εργασιακή εμπειρία που δεν ξεπερνούσε τα 3 έτη.

Στη διαδικασία συμμετείχαν επίσης και άτομα με ειδικές ανάγκες, τα οποία είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την ELPEN, με στόχο τη διερεύνηση μιας πιθανής μελλοντικής συνεργασίας. Το γεγονός αυτό έχει αναμφίβολα ξεχωριστή σημασία, καθώς προάγει τις ίσες ευκαιρίες στον χώρο εργασίας.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί, πως στην εκδήλωση συμμετείχαν και υποψήφιοι, που είχαν συνειδητά επιλέξει να δώσουν συνέντευξη στη συγκεκριμένη εταιρεία. Προς ευχάριστη έκπληξή τους τα στελέχη της ELPEN από το τμήμα Ανθρωπίνου Δυναμικού διαπίστωσαν, πως συνομιλούσαν με νέους που είχαν ήδη μπει στη διαδικασία να  ενημερωθούν για την εταιρεία.

Το Regeneration θεωρείται το μεγαλύτερο και πιο πολυσυμμετοχικό πρόγραμμα αμειβόμενης απασχόλησης και προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης. Στόχος του είναι η δημοκρατικοποίηση της ευκαιρίας των νέων πτυχιούχων για μετα-πανεπιστημιακή εκπαίδευση και επαγγελματική σταδιοδρομία στη χώρα μας. Αποτελεί ενέργεια των Global Shapers Athens Hub, μιας πρωτοβουλίας του World Economic Forum. Η δράση του συμβάλλει στην καταπολέμηση της νεανικής ανεργίας και της φυγής των νέων στο εξωτερικό, στο γεφύρωμα του χάσματος μεταξύ του νέου πτυχιούχου και της αγοράς εργασίας (skills gap) και στην προώθηση του ψηφιακού μετασχηματισμού των εταιρειών στην Ελλάδα.

Επενδύοντας διαρκώς σε καινοτόμους πυλώνες, το πρόγραμμα εισήγαγε το 2017 το Regeneration Academy, το οποίο φιλοξενεί προγράμματα εξειδικευμένης εκπαίδευσης. Στόχος του είναι η κάλυψη των γνωστικών κενών που εντοπίζονται ανάμεσα στις διαθέσιμες θέσεις εργασίας και τους υποψηφίους.

 

Μεγάλος χορηγός στον ΑΡαφήνειο Αγώνα Δρόμου!

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η ELPEN θα

είναι ο μεγάλος χορηγός στον 6ο ΑΡαφήνειο Αγώνα Δρόμου, που θα πραγματοποιηθεί στις 15 Μαρτίου 2020 στη Ραφήνα.

Η διοργάνωση γίνεται από το δήμο Ραφήνας – Πικερμίου και το Δ.Ο.Π.Α.Π (Δημοτικός Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Περιβάλλοντος), σε συνεργασία με τη Golden Run.

Απευθύνεται σε αθλητές, αλλά και σε όλους τους αθλούμενους και μη, ανεξαρτήτως φυσικής κατάστασης που θέλουν να νιώσουν τη χαρά της άθλησης και να βελτιώσουν τη σωματική και ψυχική τους υγεία. Τα έσοδα από τον αγώνα θα διατεθούν για τη βοήθεια ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων.

Το Almora PLUS® θα δώσει και φέτος δυναμικό παρών στην αγωνιστική αυτή δράση, φροντίζοντας τις ανάγκες ενυδάτωσης των δρομέων. Στην περιοχή διεξαγωγής του αγώνα θα υπάρχει ειδικό stand, που θα προσφέρει τη δυνατότητα δοκιμής των προϊόντων της σειράς.

Επιπλέον, θα παρέχεται και ενημέρωση σχετικά με τη σημασία της σωστής ενυδάτωσης και τη συμβολή των συγκεκριμένων σκευασμάτων στην κάλυψη των αναγκών κάθε οργανισμού.

 

H ΕLPEN στηρίζει και φέτος το Run Together Thessaloniki

Για ακόμη χρονιά  η ELPEN συμμετέχει στον αγώνα Run Together Thessaloniki, που θα πραγματοποιηθεί στις 8 Μαρτίου 2020 στο χώρο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.  Η εταιρεία θα ενισχύσει και φέτος την αθλητική αυτή διοργάνωση με τη χορηγική στήριξη του Almora PLUS®.

Με το κολλητό τους, το ταίρι τους, το γονιό τους ή το παιδί τους θα έχουν την ευκαιρία να αγωνιστούν οι συμμετέχοντες σε έναν αγώνα που έχει ως στόχο το «Μαζί»! Ο αγώνας θα έχει  κοινωνικό σκοπό. Ανήμερα της Ημέρας της Γυναίκας, η φετινή διοργάνωση του Run Together Thessaloniki θα ενισχύσει τον «Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων Βίας & των Παιδιών τους» που ανήκει στο δήμο Θεσσαλονίκης.

Το Almora PLUS® θα είναι όπως πάντα εκεί για να βοηθήσει στην ενυδάτωση και την ενίσχυση των επιδόσεων των δρομέων. Επιπλέον, θα προσφέρει στους παρευρισκόμενους τη δυνατότητα δοκιμής των προϊόντων του.

Η εκκίνηση του “RUN TOGETHER THESSALONIKI 2020” θα δοθεί στις 11.00 το πρωί από την πλατεία ΧΑΝΘ στην κεντρική είσοδο του πιο εμβληματικού σημείου της Θεσσαλονίκης. Οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα επιλογής μεταξύ τριών διαφορετικών αποστάσεων 3, 6 και 9 χλμ.

 

Στροφή στην ανάπτυξη σημαίνει στροφή στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία

 

 

 

 

 

 

 

 

Το σημαντικό αναπτυξιακό και κοινωνικό ρόλο της εγχώριας παραγωγής φαρμάκων στα χρόνια της κρίσης υπογράμμισε ο Αντιπρόεδρος Δ.Σ της ELPEN και Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (Π.Ε.Φ), κ.Θεόδωρος Τρύφων κατά τη διάρκεια ετήσιας εκδήλωσης της ΠΕΦ για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας την Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2020.

Στην κρίση στηρίξαμε τους ασθενείς και το σύστημα υγείας

Στην ομιλία του ο κ.Τρύφων ανέφερε, πως ο συγκεκριμένος κλάδος στάθηκε δίπλα στους Έλληνες ασθενείς, εξασφαλίζοντας την πρόσβασή τους σε κάθε απαραίτητο φάρμακο. Επιπλέον, τόνισε, πως η Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία στήριξε και συνεχίζει να στηρίζει το δημόσιο σύστημα υγείας, επωμιζόμενη ακόμη και βάρη που δεν του αναλογούν. Επιπλέον, υπογράμμισε το γεγονός, ότι η Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία διατήρησε τις θέσεις εργασίας της παρά τις περικοπές τιμών, την ανελέητη φορολογία και τα καταχρηστικά rebate και clawback.

Αντέξαμε αλλά οι αντοχές μας εξαντλούνται

Αναφερόμενος στο νέο έτος ο κ.Τρύφων τόνισε, πως «Το α΄ εξάμηνο του 2020 θα πρέπει να υπάρξει σαφέστατη ένδειξη για τη μείωση της άμεσης και έμμεσης υπερφορολόγησης, προκειμένου να μην εξαντληθούν οι αντοχές της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας. Είμαι περήφανος γιατί δεν έκλεισε ούτε ένα από τα εργοστάσιά μας, διατηρήσαμε τις θέσεις εργασίας και συνεχίσαμε να επενδύουμε. Το ελληνικό φάρμακο είναι σταθερά τα τελευταία χρόνια, το δεύτερο σε αξία εξαγώγιμο προϊόν της Ελλάδας και οι εξαγωγές των φαρμάκων που παράγουμε βελτιώνουν το σταθερά ελλειμματικό εμπορικό ισοζύγιο της χώρας».

Επιπλέον ανέφερε, πως η θετική αναπτυξιακή πορεία του κλάδου συνδέεται άμεσα με τον εξορθολογισμό των χαμηλών φαρμακευτικών προϋπολογισμών και της ασφαλιστικής αποζημίωσης, καθώς και με την εφαρμογή διαθρωτικών μέτρων. Επισήμανε επίσης, πως «τα δυσβάσταχτα clawback και rebate και η φορολογία, οδηγούν σε αφαίμαξη του 70% του κύκλου εργασιών των φαρμακοβιομηχανιών».

Δεν αρκεί ο συμψηφισμός του clawback για μια βιώσιμη φαρμακευτική πολιτική

Ο κ. Τρύφων, αναγνώρισε ως θετική κίνηση την πρόσφατη απόφαση της Κυβέρνησης για συμψηφισμό  των παραγωγικών επενδύσεων και των δαπανών έρευνας και ανάπτυξης με  το clawback. Ωστόσο, σχολίασε, πως πρόκειται για ένα μέτρο «από μόνο του δεν αρκεί για την εδραίωση μιας βιώσιμης  φαρμακευτικής πολιτικής».

Κλείνοντας την ομιλία του ανέφερε, πως «Εμείς παρά τις δυσκολίες, θα κάνουμε το καθήκον μας απέναντι στους ασθενείς, στους εργαζομένους μας και στην Κοινωνία. Περιμένουμε από την κυβέρνηση, αλλά και από όλες τις πολιτικές δυνάμεις, γιατί το φάρμακο είναι εθνική υπόθεση, να σχεδιάσει και επιτέλους να υλοποιήσει ένα ορθολογικό εθνικό πλαίσιο για το φάρμακο προς όφελος των ασθενών, της οικονομίας και της κοινωνίας».

Πλήθος εκπροσώπων της Πολιτείας, της Εκκλησίας, του Φαρμάκου, της Υγείας, των ΜΜΕ και των επιχειρήσεων

Tην εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Υπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κικίλιας, ο Υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, ο Υφυπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο Υφυπουργός Αρμόδιος για τη Βιομηχανία και το Εμπόριο, κ. Νίκος Παπαθανάσης και ο Υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Κωνσταντίνος Βλάσης. Εκ μέρους της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης παρέστησαν ο Τομεάρχης Υγείας και τέως Υπουργός Υγείας, κ. Ανδρέας Ξανθός και εκ μέρους του ΚΙΝΑΛ ο Τομεάρχης Υγείας και Βουλευτής Αργολίδας, κ. Ανδρέας Πουλάς. Την εκδήλωση ευλόγησε ο εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμου Β’, o Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών, για έβδομη συνεχόμενη χρονιά.

Τους φορείς της υγείας και του φαρμάκου εκπροσώπησαν ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), κ. Απόστολος Βαλτάς, ο Α’ Αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ), κ. Φώτιος Πατσουράκος, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), κ. Ολύμπιος Παπαδημητρίου και ο Πρόεδρος του Pharma Innovation Forum (PIF), κ. Μάκης Παπαταξιάρχης. Το παρών έδωσαν επίσης βουλευτές, εκπρόσωποι επιστημονικών φορέων, δημοσιογράφοι, καθώς και στελέχη των εταιρειών-μελών της ΠΕΦ.

 

Παραμένουν οι στρεβλώσεις στην αγορά

O Yπεύθυνος Εταιρικών Υποθέσεων της ΕLPEN και Εντεταλμένος Σύμβουλος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (Π.Ε.Φ) αναφέρθηκε στην ανάγκη άμεσης ενίσχυσης του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ για την κάλυψη της φαρμακευτικής περίθαλψης των πολιτών, μιλώντας σε συνέδριο για την Υγεία.

Φάρμακα αξίας 3.816 εκατ. ευρώ πρέπει να αποζημιώσει ο ΕΟΠΥΥ με μόλις 1,945 δις ευρώ!

Επικαλούμενος τα τελευταία στοιχεία του ΕΟΠΥΥ, ο κ.Πενταφράγκας τόνισε, πως  η συνολική αξία των φαρμάκων που αποζημιώθηκαν το 2019 από τη δημόσια ασφάλιση ήταν 3,816 δισ. ευρώ. Ωστόσο, από το ποσό αυτό καλύφθηκαν τελικά μόνο τα 1,945 δις. ευρώ, αφού αυτός ήταν ο διαθέσιμος προϋπολογισμός για τη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη στη χώρα μας.

Επιπλέον, τόνισε, πως από το σύνολο της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης το Κράτος (δηλαδή ο ΕΟΠΥΥ) επιβαρύνεται μόνο με το 51%. Το υπόλοιπο 49% το επιβαρύνονται η φαρμακοβιομηχανία με υποχρεωτικές επιστροφές (clawback και rebates κατά 32%) και οι ασθενείς (με την συμμετοχή τους) κατά 10%. Ένα 7% αφορά στην οικειοθελή επιλογή των ασθενών να αγοράσουν φάρμακα με δική τους ευθύνη, δηλαδή να πληρώσουν το επιπλέον ποσό που προκύπτει αν επιλέξουν ακριβότερο σκεύασμα σε σχέση με αυτό που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ. Σχολιάζοντας τα παραπάνω στοιχεία, ο κ.Πενταφράγκας ανέφερε, πως η συμμετοχή των φαρμακευτικών εταιρειών στην αξία της φαρμακευτικής δαπάνης αντιστοιχεί στο 40% των (ex factory) πωλήσεών τους.

Παραμένει χαμηλή η διείσδυση των γενοσήμων

Ο κ.Πενταφράγκας ανέφερε ακόμη, πως τα γενόσημα εξακολουθούν να είναι καθηλωμένα σε χαμηλά επίπεδα διείσδυσης στην αγορά παρά τη μεγάλη μείωση που έχουν υποστεί στις τιμές τους. Παραθέτοντας επίσημα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ, τόνισε, πως η συμμετοχή των γενοσήμων φαρμάκων στη συνολική αξία της φαρμακευτικής δαπάνης είναι 13% ενώ το μερίδιό τους με βάση τον όγκο φτάνει στο 25%. Την ίδια ώρα το 56% της δαπάνης προκαλείται από τα εισαγόμενα on patent φάρμακα,  το 21% από τα off patent φάρμακα (εισαγόμενα πρωτότυπα που έχασαν την πατέντα τους) και το 10% από λοιπές κατηγορίες.