6ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ «ΜΥΚΗΝΕΣ»

“Ορόσημο Πολιτισμού και Ανάπτυξης”, Ναύπλιο 11-13/10/19, Αίθουσα “Βουλευτικόν”

Σε συνεργασία με τον Δήμο Ναυπλιέων

 

ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΗΣ Α.Ε. ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΥΡΙΟΥ ΠΡΟΚΟΠΙΟΥ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ

Ολοκληρώθηκε στο Ναύπλιο με τεράστια επιτυχία το 6ο διεπιστημονικό συμπόσιο με 50 εισηγητές από τον Ακαδημαϊκό και επιστημονικό κόσμο! Η ΜΕΣΟΝΗΣΟΣ είναι πηγή γνώσης και πολιτισμού!

Οι ομιλίες των εισηγητών κάλυψαν πολλαπλά επιστημονικά θέματα, που αφορούν την γεωλογική ιστορία της Ελλάδας, νομικό καθεστώς των αρχαιολογικών χώρων, θαλάσσιες ζώνες, κλιματική αλλαγή, ακραία καιρικά φαινόμενα, αιολική ενέργεια, γεωπολιτική πολιτική, καινοτομίες στον Ιατρικό χώρο, διπλωματία και πολιτισμό.

Στη Μεσόγειο και συγκεκριμένα στην Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία, Ελλάδα η θερμοκρασία έχει ανεβεί 1,5℃ αντίθετα στον υπόλοιπο πλανήτη η θερμοκρασία ανέβηκε 0.5℃. Η Κλιματική αλλαγή είναι ένα τεράστιο πρόβλημα για την ανθρωπότητα! Εάν δεν υπάρξει  κινητοποίηση και συνεργασία όλων των χωρών η συμφωνία των Παρισίων κινδυνεύει να ανατιναχτεί στον αέρα. Ειδικά για την Ελλάδα οι επιπτώσεις θα είναι τραγικές, καθώς μέχρι το 2100 η χώρα μας θα παρουσιάζει ημιερημικό περιβάλλον!

Όσον αφορά τα ακραία καιρικά φαινόμενα η λειψυδρία είναι ένα «φονικό όπλο», που απειλεί την χώρα, όπως επίσης και οι έντονες πλημμυρικές βροχοπτώσεις. Μέχρι σήμερα τα φαινόμενα των πλημμυρών αντιμετωπίζονται με αντιπλημμυρικά έργα. Το πλημμυρικό νερό αντιμετωπίζεται ως μέγιστο κακό, ενώ αντίθετα αποτελεί «μέγιστο αγαθό», όπως δήλωσαν οι αρμόδιοι  καθηγητές εάν και εφόσον τα υδάτινα πλημμυρικά πλεονάσματα χωροχρονικά ταμιευτούν όποτε να καλύψουν την περίοδο που θα υπάρχει ξηρασία.

Όσον αφορά τα απρόσμενα καιρικά φαινόμενα το Αστεροσκοπείο Αθηνών παρουσίασε τις καινοτόμες υπηρεσίες, που έχει αναπτύξει, οι οποίες δύνανται  να εντοπίζουν το έντονο καιρικό φαινόμενο προλαμβάνοντας τις επιπτώσεις, ενημερώνοντας τις αρμόδιες υπηρεσίες. Εντύπωση προκάλεσε, ότι οι δήμοι της χώρας μετά από επιστημονική έρευνα, που πραγματοποιήθηκε, έχουν ελλιπή εξειδίκευση και εκπαίδευση. Μάλιστα η συνεργασία μεταξύ των υπηρεσιών καταγράφεται ως ανεπαρκής, καθώς δεν συνεργάζονται μεταξύ τους ειδικά στις κρίσιμες πληροφορίες γεωχωρικού χαρακτήρα. Οφείλουν να οργανωθούν με ειδικό σχέδιο Δράσης, που είναι και το βασικό εργαλείο πρόληψης και να στελεχωθούν με ειδικευμένο προσωπικό. Τέλος είναι σημαντικό όπως αναφέρθηκε, τα προβλήματα να μελετούνται να καταγράφονται ούτως ώστε έγκαιρα να αντιμετωπίζονται χωρίς σημαντικό κόστος.

Ο τομέας της θάλασσας χρειάζεται επίσης κινητοποίηση. Το 1982 η Ελλάδα είχε πρωτοστατήσει στη Νέα Σύμβαση για το Δίκαιο της θάλασσας. Αντίθετα τώρα έχει παροπλιστεί χωρίς να εισπράττει ότι δικαιούται.

Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας  από αιολική ενέργεια αποτελεί τρέχουσα προτεραιότητα στην πολιτική πολλών κρατών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ιδιαίτερα εν όψει των στόχων που έχουν τεθεί από την ΕΕ για τα χρόνια 2020 και 2030. Οι Ελληνικές Θάλασσες είναι από τις πλέον ελπιδοφόρες, στην Μεσόγειο, για την ανάπτυξη υβριδικών κατασκευών με σκοπό την συνδυασμένη εκμετάλλευση αιολικού και κυματικού δυναμικού. Εξαιρετικό   παράδειγμα  είναι το στενό μεταξύ των νήσων Κάσου και Καρπάθου, όπου η μέση ετήσια ταχύτητα του ανέμου στα 80 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας ανέρχεται σε 9m/sec ενώ η κυματική ισχύς ανά μέτρο μετώπου κύματος μέχρι και τα 5.5 kW/m. Κατά συνέπεια, η περιοχή αυτή θα μπορούσε να αποτελέσει υποψήφια θέση για εγκατάσταση ενός υβριδικού συστήματος για την συνδυασμένη εκμετάλλευση της υπεράκτιας κυματικής και αιολικής ενέργειας. Παρόμοιες τέτοιες περιοχές υπάρχουν και σε αλλά σημεία του Αιγαίου!

Σε γεωπολιτικό επίπεδο αναδύεται η αδιαμφισβήτητη συμμετοχή χώρας στα πολλά υποσχόμενο ενεργειακό περιβάλλον της ΝΑ Μεσογείου.

Η Τουρκία λειτουργεί με το δίκαιο του ισχυρού και όχι με το διεθνές δίκαιο! Δεν πρέπει  να  χαθεί άλλος πολύτιμος εθνικός χρόνος! Προτείνονται 10 βασικές εθνικές ενεργειακές προτεραιότητες με προοπτικές για επενδύσεις άνω των 50 δις ευρώ και δημιουργία 300.000 θέσεων εργασίας. Ήδη έχουν αρχίσει οι έρευνες στο  Πατραϊκό, όπου σχεδιάζεται η πρώτη γεώτρηση με γεωλογικό στόχο αρχές του 2020 να εκταμιευτούν 140 εκατ. βαρελιών πετρελαίου.

Οι εταιρείες αδημονούν για την κύρωση στη Βουλή των συμβάσεων μίσθωσης σε 4 νέες περιοχές στο Ιόνιο πέλαγος και στην Κρήτη! Τα πιθανά επιτυχή αποτελέσματα αυτών των ερευνών, πέραν της ιδιαίτερα σημαντικής συμβολής στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας, σε συνδυασμό με τις ανακαλύψεις στην Κύπρο θα δημιουργήσουν νέα γεωπολιτική δυναμική στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και θα διευκολύνουν σημαντικές αποφάσεις για νέες οδούς μεταφοράς φυσικού αερίου στην Ευρώπη με στόχο  την ασφάλεια εφοδιασμού και την ενεργειακή αυτάρκεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Είναι αδιαπραγμάτευτη υποχρέωση προς την κοινωνία αλλά και επιταγή της αυστηρής υπάρχουσας ελληνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας η απόλυτη προστασία του περιβάλλοντος των μοναδικών θαλασσών και βουνών μας. Η ανάπτυξη δραστηριοτήτων έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων, τα τελευταία 40 και πλέον χρόνια, σε συνύπαρξη με την αγροτική οικονομία, την αλιεία, τον τουρισμό έχει αποδειχθεί στην πράξη ότι είναι εφικτή στη χώρα, ενώ η προσδοκώμενη συνεισφορά του φυσικού αερίου στο ενεργειακό μείγμα υλοποιεί τους εθνικούς και ευρωπαϊκούς στόχους της κλιματικής αλλαγής για το 2030 – 2050.

Ο Δημόκριτος μετά από αρχιτεκτονικές μελέτες αποφασίσθηκε να ανακαινισθεί κτιριακά. Οι νέες εγκαταστάσεις θα εξοπλιστούν με μηχανήματα προηγμένης τεχνολογίας έχοντας ως στόχο την τάχιστη παραγωγή νέας επιστημονικής γνώσης.

Σημαντικό ρόλο στη Δημόσια υγεία έχει παίξει το Ινστιτούτο Παστέρ, που ιδρύθηκε το 1919 και έχει προσφέρει  τις υπηρεσίες του σ όλες  τις υγειονομικές κρίσεις της χώρας. Βασικοί πυλώνες έρευνας  ήταν η μελέτη λοιμωδών νόσων και τώρα η νευρολογία με  εστίαση στα νευροεκφυλιστικά νοσήματα που είναι η νέα μάστιγα της Δημόσιας υγείας! Επιτακτική ανάγκη είναι ένα νέο μοντέλο υγείας με μεταρρυθμιστικό σχέδιο, που θα συμβάλει στην υλοποίηση ωφέλιμων μέτρων για τους ασθενείς και τους επαγγελματίες υγείας!

Για τη χώρα μας το προσδόκιμο επιβίωσης το 2010 ήταν 80,1 έτη ενώ για το 2016 είναι τα 81,4 έτη. Ο πληθυσμός της γης άνω των 75 ετών ανέρχεται πλέον στο 12% έναντι του 6% που ήταν το 1985. Αισιόδοξοι ερευνητές πιστεύουν ότι οι άνθρωποι που θα γεννιούνται μετά το 2100 θα ζουν μέχρι και 100 χρόνια λόγω των μοριακών παρεμβάσεων στο DNA. Από τα παραπάνω δεδομένα προκύπτει ότι η λεγόμενη μέχρι τώρα τρίτη ηλικία μπορεί να ακολουθείται, λόγω της παράτασης του προσδόκιμου επιβίωσης, από την τέταρτη. Η πολύ αισιόδοξη αυτή εκδοχή επιβάλει αλλαγές στον τρόπο ζωής (διατροφή, άσκηση, προληπτικούς ελέγχους) ώστε τα επιπλέον χρόνια να μην είναι απλώς πολλά, μακροζωία, αλλά και καλά, ευζωία. Ο εικοστός αιώνας ονομάστηκε αιώνας του άγχους ενώ ο εικοστός πρώτος είναι ο αιώνας της κατάθλιψης. Μετά το 2020 προβλέπεται ότι η στεφανιαία  νόσος  και η κατάθλιψη να αυξηθούν κατά 20%. Ιδιαίτερα σημαντικό για την κατάθλιψη είναι ότι μόλις το 18% των ασθενών λαμβάνει ιατρική αγωγή όπως κατέγραψε μια ευρωπαϊκή επιδημιολογική έρευνα! Η κατάθλιψη πρέπει να αναγνωρίζεται και να θεραπεύεται!

Η Κρητική διατροφή αυτός πρέπει να είναι  ο όρος και όχι μεσογειακή αναγνωρίζεται πλέον παγκοσμίως. Μάλιστα οι Φιλανδοί που την ενστερνίστηκαν μείωσαν την θνησιμότητα των καρδιαγγειακών νοσημάτων από 70% στο 30%.

Related Article