--C Αθήνα

Σε λειτουργία το Ψηφιακό Δωμάτιο Επικοινωνίας του e-ΕΦΚΑ

©EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Σε λειτουργία τέθηκε σήμερα το Ψηφιακό Δωμάτιο Επικοινωνίας του e-ΕΦΚΑ.

   Σύμφωνα με τη σχετική παρουσίαση, πρόκειται για μια επανάσταση στον τρόπο επικοινωνίας και εξυπηρέτησης του εν αναμονή συνταξιούχου από τον ΕΦΚΑ, καθώς επιτρέπει την απευθείας ψηφιακή επαφή του ασφαλισμένου και του υπαλλήλου που έχει αναλάβει την έκδοση της σύνταξης.

   Παράλληλα, η νέα αυτή υπηρεσία έρχεται να αντικαταστήσει:

   – την αλληλογραφία, μέσω ταχυδρομείου

   – την επίσκεψη του ασφαλισμένου στα τοπικά υποκαταστήματα

   – την τηλεφωνική επικοινωνία

 Ο ασφαλισμένος θα λαμβάνει γρηγορότερα τη σύνταξή του.

   Αναλυτικά, όπως ανακοινώθηκε, με τη νέα υπηρεσία:

   – Όλη η επικοινωνία μεταξύ του εν αναμονή συνταξιούχου και του υπαλλήλου του e-ΕΦΚΑ, που έχει αναλάβει την έκδοση της σύνταξής του, γίνεται αποκλειστικά ψηφιακά και μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις διά τηλεφώνου. Η πλατφόρμα βασίζεται στη λογική της αμφίδρομης επικοινωνίας, όπου επιτρέπει τόσο στον υπάλληλο όσο και στον ασφαλισμένο να ανταλλάσουν στοιχεία και πληροφορίες και να θέτουν εκατέρωθεν ερωτήματα.

   – Ο υπάλληλος μπορεί να ζητήσει ηλεκτρονικά επιπλέον δικαιολογητικά από τον ασφαλισμένο και ο τελευταίος να ενημερωθεί για την εξέλιξη αυτή, λαμβάνοντας μήνυμα στο ηλεκτρονικό του ταχυδρομείο (e-mail). Ο e-ΕΦΚΑ διαθέτει πλέον το 95% των e-mails των εν αναμονή συνταξιούχων. Στη συνέχεια, μέσω της πλατφόρμας, θα μπορεί να τα επισυνάπτει και να τα αποστέλλει ηλεκτρονικά στον e-ΕΦΚΑ με καταγεγραμμένη την ημέρα και την ώρα αποστολής τους. Με αυτόν τον τρόπο, καταργείται η ανάγκη μετάβασης στα υποκαταστήματα.

   – Παράλληλα, μέσα από την πλατφόρμα, ο ασφαλισμένος μπορεί να δει σε πραγματικό χρόνο την πορεία του αιτήματος συνταξιοδότησής του.

   – Η νέα υπηρεσία είναι προσβάσιμη μέσα από την ιστοσελίδα του e-ΕΦΚΑ (https://www.efka.gov.gr/el/psephiako-domatio-epikoinonias) και την ενιαία δικτυακή πύλη του δημοσίου www.gov.gr.

   – Την υπηρεσία αυτή μπορούν να την χρησιμοποιήσουν όλοι οι ασφαλισμένοι, εφόσον προηγουμένως έχουν υποβάλει ηλεκτρονικά το αίτημα συνταξιοδότησής τους.

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, τόνισε στην ομιλία του: «Το Ψηφιακό Δωμάτιο Επικοινωνίας αποτελεί μια επανάσταση στον τρόπο επικοινωνίας και εξυπηρέτησης του πολίτη από τον ΕΦΚΑ. Έρχεται να δημιουργήσει έναν νέο ψηφιακό και αξιόπιστο τρόπο αμφίδρομης επικοινωνίας μεταξύ του εν αναμονή συνταξιούχου και του υπαλλήλου του ΕΦΚΑ, που έχει αναλάβει την έκδοση της σύνταξής του.

   Λειτουργεί ως ένα σύγχρονο chat room με δυνατότητα ανταλλαγής εγγράφων και υποβολής ερωτημάτων από τον ασφαλισμένο προς τον εισηγητή του φακέλου του και αντίστροφα. Ταυτόχρονα, αντικαθιστά τρεις τρόπους επικοινωνίας συνυφασμένους με την ταλαιπωρία του πολίτη: τις αλλεπάλληλες επισκέψεις στα υποκαταστήματα του ΕΦΚΑ, τις τηλεφωνικές κλήσεις και την αλληλογραφία, μέσω ταχυδρομείου, για την προσκόμιση εγγράφων που αφορούν τη συμπλήρωση του συνταξιοδοτικού φακέλου. Είναι μια επανάσταση στον τρόπο επικοινωνίας του ΕΦΚΑ με τους πολίτες. Μια λογική που προτάσσει τις νέες τεχνολογίες για καλύτερη επικοινωνία έναντι της ταλαιπωρίας και του “δεν γίνεται”.

   Πλέον, ο εν αναμονή συνταξιούχος θα πάψει να ανησυχεί για το πού βρίσκεται η αίτηση συνταξιοδότησής του και για το αν απαιτείται κάποιο επιπλέον πιστοποιητικό για το οποίο δεν έλαβε γνώση. Όλη η απαιτούμενη πληροφορία θα είναι διαθέσιμη μέσα στο Ψηφιακό Δωμάτιο Επικοινωνίας. Αυτός ο αμφίδρομος ψηφιακός τρόπος επικοινωνίας μπορεί να αποτελέσει “πιλότο” και για άλλους φορείς του Δημοσίου, που συναλλάσσονται καθημερινά με πολίτες, δίνοντάς τους τη δυνατότητα για μια ευρωπαϊκού επιπέδου ανθρώπινη εξυπηρέτηση».

   Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνος Τσακλόγλου, δήλωσε: «Η προσπάθεια εκσυγχρονισμού του e-ΕΦΚΑ συνεχίζεται αμείωτη και κινείται σε πολλούς άξονες, με επίκεντρο πάντα τη βελτίωση του επιπέδου εξυπηρέτησης του πολίτη. Με την έναρξη λειτουργίας της νέας διαδικτυακής υπηρεσίας “Ψηφιακό Δωμάτιο Επικοινωνίας”, που επιτρέπει την απευθείας ψηφιακή επικοινωνία μεταξύ του ασφαλισμένου που έχει υποβάλει αίτημα συνταξιοδότησης και του υπαλλήλου του φορέα που έχει αναλάβει την έκδοση της σύνταξής του, πραγματοποιείται ένα ακόμα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.

   Με γρήγορους ρυθμούς, ο ΕΦΚΑ μετασχηματίζεται σε e-ΕΦΚΑ – δηλαδή, σε έναν λειτουργικό ψηφιακό μηχανισμό – προκειμένου να ανταποκριθεί στις ανάγκες, αλλά και τις απαιτήσεις των πολιτών για υψηλού επιπέδου εξυπηρέτηση και ταχεία απονομή των συντάξεων.

   Με το “Ψηφιακό Δωμάτιο” προσθέτουμε στη φαρέτρα του φορέα ένα ακόμα “όπλο”, προκειμένου αφενός μεν να αυξήσουμε την αποτελεσματικότητα και την ευελιξία του αφετέρου δε να αξιοποιήσουμε καλύτερα τις δυνατότητες του ανθρώπινου δυναμικού του e-ΕΦΚΑ, καταργώντας στην πράξη ουρές, αστοχίες και ταλαιπωρία.

   Με σταθερά βήματα, χτίζουμε προσεκτικά περισσότερες και υψηλότερου επιπέδου ψηφιακές υπηρεσίες, αλλάζοντας το κράτος με μέσο την τεχνολογία. Το “Ψηφιακό Δωμάτιο” είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Συνιστά ένα τεχνολογικό εργαλείο που παρέχει άμεση εξυπηρέτηση και μειώνει τη γραφειοκρατία και την αδιαφάνεια.

   Η εποχή μας απαιτεί έξυπνες και στοχευμένες λύσεις που παρέχουν αποτελεσματικές υπηρεσίες. Ο e-ΕΦΚΑ εξελίσσεται και προοδεύει προς όφελος της κοινωνίας και της οικονομίας. Από αργοκίνητος γίγαντας μετατρέπεται σταδιακά σε μια ψηφιακή μηχανή εξυπηρέτησης των πολιτών και, ειδικά, των συνταξιούχων. Η προσπάθεια συνεχίζεται».

   Ο διοικητής του e-ΕΦΚΑ, Παναγιώτης Δουφεξής, υπογράμμισε: «Μέσα από το Ψηφιακό Δωμάτιο Επικοινωνίας, ο εν δυνάμει συνταξιούχος έχει πλέον προσωπική επαφή, μέσω διαδικτύου, με τον φορέα και ο χρόνος απονομής της σύνταξής του ελαχιστοποιείται. Οι απόμαχοι της ζωής δικαιούνται τον σεβασμό μας κι αυτός αποδεικνύεται έμπρακτα με κάθε ψηφιακή δράση που αναβαθμίζει το επίπεδο εξυπηρέτησής τους. Συνεχίζουμε να υλοποιούμε παρεμβάσεις που θα μετατρέψουν τον e-ΕΦΚΑ σε έναν σύγχρονο, ευρωπαϊκό φορέα κοινωνικής ασφάλισης, που θα προσφέρει την καλύτερη εξυπηρέτηση στους 6,5 εκατομμύρια ασφαλισμένους που συναλλάσσονται μαζί του».