--C Αθήνα

Ολοκληρώθηκε η αποτίμηση των καμένων εκτάσεων από την πυρκαγιά στις Μέλαμπες Ρεθύμνου

© ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI

Η αποτίμηση των καμένων εκτάσεων ολοκληρώθηκε από την Περιφέρεια Κρήτης, με την βοήθεια δορυφορικών δεδομένων για το σύνολο της πυρκαγιάς.

Τα στοιχεία οριστικοποιήθηκαν μέσω του GIS CRETE, με περίοδο αναφοράς 15/07/2022 – 20/07/2022.

Ο χαρακτηρισμός της πληγείσας περιοχής γίνεται με βάση τη νομοθεσία χρήσεων γης «κατά Corine 2018», αλλά και τις κατηγορίες δασικών εκτάσεων. Σύμφωνα με τον απολογισμό, η αποτεφρωμένη περιοχή καλύπτει μία επιφάνεια της τάξεως των 19.940 στρεμμάτων, τα οποία κατανέμονται ως εξής: «Ελαιώνες 38,5%, Αμπελώνες 4,9%, Γεωργική γη (καλλιέργειες) 12,7%, Φυσικοί βοσκότοποι 26,7%, Σκληροφυλλική βλάστηση 15,6%, Εκτάσεις με αραιή βλάστηση 1,2%, Ασυνεχής αστικός ιστός 0,4%».

Συγκεκριμένα για τις καμένες δασικές εκτάσεις επισημαίνεται: «Δασικές εκτάσεις 16,5%, Χορτολιβαδικές εκτάσεις 7,5%, Μη δασικές εκτάσεις 76%».

Ο δήμαρχος του Αγίου Βασιλείου κ. Ταταράκης Ιωάννης, μίλησε στο ΑΠΕ και μεταξύ άλλων είπε: «…ο κάθε τόπος είναι τόπος όλων μας, χρήζει της προσωπικής προστασίας του καθενός μας ξεχωριστά και όπως αποδείχτηκε και στα πύρινα μέτωπα, μόνο μέσα από την κοινή σύμπραξη επίσημης πολιτείας, πυροσβεστικής και πολιτών, μπορούμε να καταφέρουμε θετικά αποτελέσματα». Ακόμη πρόσθεσε σχετικά με το μέλλον πως «η πολιτεία θα ενεργοποιηθεί, ώστε σε πρώτο επίπεδο να ενισχυθούν οι πληγέντες ώστε να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στην καθημερινότητα τους, να υπάρξουν οι αναγκαίες χρηματοδοτήσεις-αποζημιώσεις για το ζωικό και φυτικό κεφάλαιο, να πραγματοποιηθούν τα απαραίτητα έργα που θα χρειαστούν, με το δεδομένο ότι ο επόμενος χειμώνας βρίσκει τις πληγείσες περιοχές ανοχύρωτες, χωρίς γραφεικοκρατικά αναχώματα, κυρίως δε να ενισχυθεί από τα αρμόδια υπουργεία η όποια προσπάθεια του Δήμου Αγίου Βασιλείου να παραμείνει ένας ζωντανός, ιστορικός, τουριστικός δήμος, πνευματικός δήμος, με πρωταγωνιστές τους κατοίκους του, οι οποίοι επέλεξαν μέσα από τον πρωτογενή τομέα να παραμείνουν ακρίτες υπερασπιστές ενός ορεινού δήμου ο οποίος προσδίδει τόσα πολλά στην ταυτότητα ολόκληρης της Κρήτης».

Ο κ. Ταταράκης επεσήμανε πως «οι αποζημιώσεις θα δοθούν από τον μόνιμο μηχανισμό Κρατικής Αρωγής το οποίο σημαίνει ότι θα είναι άμεσες και υψηλότερες από τον μηχανισμό των ΠΣΕΑ και χωρίς περιττή γραφειοκρατία. Σύμφωνα με πληροφορίες μου, θα είναι περίπου 100 ευρώ ανά δέντρο ελιάς για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και 50 ευρώ ανά δέντρο για τους μη κατά κύριο επάγγελμα, με 50% προκαταβολή και το υπόλοιπο με την αποκατάσταση της καλλιέργειας και αντίστοιχα υψηλή θα είναι και για τις αμπελοκαλλιέργειες χωρίς να γνωρίζω το ακριβές ποσό». Ο δήμαρχος του Αγίου Βασιλείου από την πρώτη στιγμή είχε τονίσει, τόσο δημόσια όσο και στις συναντήσεις με τους κατοίκους ότι: «Θα πρέπει να ακολουθηθεί άλλος τρόπος αποζημιώσεων και όχι μέσω της χρονοβόρου διαδικασίας των ΠΣΕΑ η οποία θα κρατήσει χρόνια και θα δώσει ψίχουλα. Ευχαριστώ τον βουλευτή Ρεθύμνου Γιάννη Κεφαλλογιάννη με τον οποίο είχα συνεχή επικοινωνία όλες αυτές τις μέρες και γνωρίζω τις επαφές και τις πιέσεις που άσκησε στον υφυπουργό Χρήστο Τριαντόπουλο με αρμοδιότητα σε θέματα κρατικής αρωγής ώστε να επιτευχθεί ο στόχος για άμεση επούλωση των πληγών της πυρκαγιάς».