--C Αθήνα

Η κοινή στάση Ελλάδας – Ευρώπης και οι αντιδράσεις της Τουρκίας

©EUROKINISSI // ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ

Όλο και αυξάνεται η ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, με την Αθήνα και την Ευρώπη να έχουν κοινή στάση προς την Τουρκία.

Οι δηλώσεις Τσαβούσογλου και η «απάντηση»

Ο Τσαβούσογλου δήλωσε νωρίτερα πως: «Η στάση της Ελλάδας μετά τη συνάντηση του προέδρου μας με τον κ. Μητσοτάκη δεν προκαλεί έκπληξη. Εδώ και χρόνια υπάρχουν θέματα στα οποία δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε με την Ελλάδα. Η Ελλάδα διαπράττει παραβίαση στα νησιά που της δόθηκαν με τον όρο να μην τα εξοπλίσει. Πρόκειται για τον εξοπλισμό των νησιών. Η Ελλάδα συνεχίζει να στρατιωτικοποιεί τα νησιά. Εμείς έχουμε στείλει δυο επιστολές με τις θέσεις μας στα Ηνωμένα Έθνη. Σε περίπτωση που η Ελλάδα συνεχίσει τις παραβιάσεις σε νησιά με αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς, τότε θα συζητηθεί η κυριαρχία τους. Επειδή δεν μπορούν να απαντήσουν νομικά, γίνονται νευρικοί, δίνουν βλακώδεις απαντήσεις, κάνουν δημαγωγία. Λένε πως η Τουρκία θέλει να πάρει τα νησιά μας, οι Έλληνες πολιτικοί έχουν κόμπλεξ κατωτερότητας. Δεν βγαίνω κάθε μέρα για να κάνω επιθέσεις στην Ελλάδα. Ο λαός μας δεν έχει τέτοιες προσδοκίες. Αν συνεχιστεί η κατάσταση αυτή, θα συζητηθεί η κυριαρχία των νησιών» είπε χαρακτηριστικά.

«Οι δηλώσεις του κ. Δένδια είναι παράλογες. Η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Ελλάδα είναι αξιοθρήνητη. Δεν ξέρω αν αυτό εκτιμάται, αλλά η Ελλάδα είναι πολύ καλή στο να κλαίει. Έρχονται στα πρόσωπά μας και μας αγκαλιάζουν. Από πίσω μας όμως, δείχνουν μνησικακία, μίσος και συκοφαντούν. Αυτά δεν ταιριάζουν σε χώρες και κυβερνήτες. Λέω και πάλι ότι η Ελλάδα πρέπει να απαντήσει στις επιστολές μας σαν άνδρας προς άνδρα. Έχουμε έγγραφα, αν δεν σταματήσει αυτή η παραβίαση, θα συζητηθεί η κυριαρχία των νησιών» , πρόσθεσε.

Η ελληνική διπλωματία έχει στείλει δύο επιστολές στον ΟΗΕ, απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς της Τουρκίας, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Η Ελλάδα απαντά στις δηλώσειςΤούρκου αξιωματούχου, όσον αφορά την υποχρέωση αποστρατικοποίησης των νησιών.

Οι δύο επιστολές της Ελλάδας προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ απορρίπτουν το σύνολο της τουρκική επιχειρηματολογίας, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Το μήνυμα Μητσοτάκη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε στο συνέδριο για «το Σύστημα Υγείας στη Νέα Εποχή», σχετικά με την πανδημία του κορονοϊού, αλλά και τα ελληνοτουρκικά.

«Είναι υποχρέωση της χώρας να ζητάει τη στήριξη των συμμάχων μας. Εχουμε δει και στο παρελθόν περιόδους με ένταση στη ρητορική που έχει να κάνει και με την εσωτερική κατάσταση στην Τουρκία. Η Ελλάδα είναι έτοιμη να υπερασπιστεί την εθνική της κυριαρχία. Χρειάζεται αυτοσυγκράτηση από όλους», είπε σχετικά με τα ελληνοτουρκικά.

Η αντίδραση της Τουρκίας σε έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου

Έντονη ήταν η αντίδραση της Τουρκίας ως προς την έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου.

Η έκθεση συνιστά κόλαφο για την γείτονα χώρα αναφορικά με τις επιδόσεις της στο πεδίο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου αλλά και σε ό,τι αφορά στην προκλητικότητα της έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου , αναφορικά με τις επιδόσεις της Τουρκίας στο πεδίο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου.

«Ενώ η ανάγκη ενίσχυσης των σχέσεων μεταξύ της χώρας μας και της ΕΕ μέσω αμοιβαίων προσπαθειών είναι εμφανής, δεν αποδεχόμαστε και απορρίπτουμε τις προκατειλημμένες και μη ρεαλιστικές εκτιμήσεις του ΕΚ στην έκθεση, που αγνοούν αυτή την ανάγκη με μια ρηχή και χωρίς οράματα προσέγγιση.

Η πρωταρχική μας προσδοκία από το ΕΚ είναι να μην καταστεί εργαλείο
 στην ατζέντα στενόμυαλων κύκλων και να επιδείξει μια ενθαρρυντική στάση έναντι των θεσμικών οργάνων της ΕΕ προκειμένου να αναβιώσει τη διαδικασία ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Δυστυχώς, το ΕΚ έχει λάβει μέχρι στιγμής αντίθετη στάση. Αυτή η στάση του ΕΚ, που ανέχεται ακόμη και μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων να φωλιάζουν στο ΕΚ και να κάνουν τρομοκρατική προπαγάνδα, στην πραγματικότητα δεν προκαλεί έκπληξη. Έτσι, το ΕΚ έχει χάσει τόσο την αξιοπιστία του όσο και την αξιοπιστία του στα μάτια του τουρκικού λαού.

Επομένως, οι αβάσιμες απόψεις στην έκθεση που αντικατοπτρίζουν τους ισχυρισμούς δημοκρατίας, κράτους δικαίου και ανθρωπίνων δικαιωμάτων σχετικά με τη χώρα μας και τις στενόμυαλες προσπάθειες ενός ή δύο μελών της ΕΕ για το Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και το Κυπριακό δεν μας ωφελούν. 

Η προσδοκία μας από την ΕΕ είναι όλα τα θεσμικά όργανα της ΕΕ να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους έναντι της Τουρκίας, να αναζωογονήσουν τη διαδικασία ένταξης σε αυτό το πλαίσιο, να επιταχύνουν τον διάλογο για την απελευθέρωση των θεωρήσεων, να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για την επικαιροποίηση της Τελωνειακής Ένωσης, να αυξήσουν τη συνεργασία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ιδιαίτερα την εθελοντική Ανθρωπιστικά θέματα στο πλαίσιο της μεταναστευτικής συνεργασίας. Είναι η εφαρμογή του Σχεδίου Επανεισδοχής.

Αυτή η έκθεση, η οποία αξιολογεί την Τουρκία με μια ρηχή προοπτική αντί για ενθαρρυντικά βήματα για τη λήψη αυτών των θεμάτων, αποτελεί νέο παράδειγμα της αποστασιοποιημένης,  και ιδεολογικά προκατειλημμένης στάσης του ΕΚ και μόνο βλάπτει τη φήμη του ΕΚ»
, αναφερει η ανακοίνωση.

Υπενθυμίζεται πως, νωρίτερα, το ευρωκοινοβούλιο υπερψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία 448 ψήφων υπέρ έναντι 67 κατά και 107 αποχών την φετινή του έκθεση για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

Η έκθεση τονίζει τις κακές επιδόσεις των Τούρκων αναφορικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και την επιθετική συμπεριφορά της Άγκυρας έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου.

Οι δηλώσεις Μπαχτσελί

Νέες επιθετικές δηλώσεις από τον κυβερνητικό εταίρο του Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

Μιλώντας στην κοινοβουλευτική του ομάδα, ο Μπαχτσελί έκανε επίθεση προς στον Κυριάκο Μητσοτάκη, υποστηρίζοντας ότι προκαλεί εντάσεις στα νησιά.

«Να ξέρει ο Μητσοτάκης ότι όποιος καβαλάει το άλογο, πέφτει πολύ γρήγορα και ότι στα βουνά που εμπιστεύεται χιονίζει. Όσοι θέλουν να πνιγούν στο Αιγαίο, δεν πρέπει να σταματήσουν να εμφανίζονται μπροστά μας. Η ελληνική κυβέρνηση είναι ένοχη. Τα πρόσωπα και οι καρδιές των Δωδεκανήσων είναι στραμμένα προς την Τουρκία» πρόσθεσε.