--C Αθήνα

Φωτιά στη Βούλα: Στις φλόγες σπίτια και αυτοκίνητα – Ενισχύσεις από Στερεά και Πελοπόννησο

Πυρκαγια στους πρόποδες του Υμηττού που ξεκίνησε από την θέση Πουρνάρι στην Α.Γλυφάδα και κατευθύνεται στην Α.Βούλα, όπου εκκενώνονται τα πρώτα σπίτια.Στην περιοχή επιχειρούν επίγειες και εναέριες δυνάμεις της Πυροσβεστικής, καθώς η φωτιά κινείται σε δύσβατη ορεινή περιοχή και πνέου ισχυροί άνεμοι, Σάββατο 4 Ιουνίου 2022 (ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI)

Συνεχίζει να μαίνεται το πύρινο μέτωπο της πυρκαγιάς που ξεκίνησε από την Ανω Γλυφάδα, μεταφέρθηκε στους πρόποδες του Υμηττού και βρίσκεται τώρα στο Πανόραμα Βούλας. Η αγωνία των κατοίκων μεγαλώνει, καθώς οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς.

Οι ισχυροί άνεμοι έκαναν τη φωτιά ανεξέλεγκτη, με αποτέλεσμα να φτάσει σε μπαλκόνια κατοικιών, ενώ σε μια τουλάχιστον περίπτωση έχει εξαπλωθεί και στο εσωτερικό σπιτιού. Σύμφωνα με μαρτυρίες, έχουν επίσης καεί αυτοκίνητα και μηχανάκια.

Σάββατο 4 Ιουνίου 2022 (ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI)

Από το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος έχουν κινητοποιηθεί δυνάμεις από Πελοπόννησο και Στερεά Ελλάδα. Παράλληλα, πυροσβέστης και κάτοικοι έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα.

Το Υπουργείο Υγείας έχει θέσει σε επιφυλακή  για να υποδεχτεί πολίτες που χρειάζονται βοήθεια στο Ασκληπειό Βούλας.

Κάτοικοι αρνούνται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους

Δραματικές στιγμές εκτυλίσσονται στη Βούλα και στη Γλυφάδα, με τις Αρχές να απευθύνουν έκκληση στους κατοίκους να εκκενώσουν τις οικίες τους, οι οποίοι ωστόσο αρνούνται να φύγουν!

Σάββατο 4 Ιουνίου 2022 (ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI)

Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό OPEN, οι κάτοικοι δεν φεύγουν από τα σπίτια τους, παρά τις συστάσεις των Αρχών, ενώ νωρίτερα είχε σταλεί και μήνυμα από το 112, το οποίο καλούσε σε εκκένωση την περιοχή της Βούλας.

Αρχικά δόθηκε εντολή από τον επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων, υποστράτηγο Παναγιώτη Νιάφα, Παναγιώτη Νιάφα, για προληπτική εκκένωση κατοικιών στην οδό Αριστείδου και στην οδό Απόλλωνος στη Βούλα. Ωστόσο, λίγο αργότερα ζήτησαν από τους κατοίκους να απομακρυνθούν από το ορεινό Πανόραμα.

Στο σημείο είχαν αυξηθεί ήδη από το μεσημέρι οι δυνάμεις που επιχειρούν. Πιο συγκεκριμένα, συνολικά επιχειρούν 71 Πυροσβέστες με τρεις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 20 οχήματα, ενώ από αέρος επιχειρούν περιοδικά έξι αεροσκάφη, τρία ελικόπτερα, καθώς και ένα ελικόπτερο για εναέριο συντονισμό και άλλο ένα του στρατού. Επίσης, υπάρχει συνδρομή εθελοντών πυροσβεστών και υδροφόρες των δήμων.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε στον ΣΚΑΪ ο δήμαρχος Γλυφάδας, Γιώργος Παπανικολάου, η φωτιά ξεκίνησε από υποσταθμό του ΔΕΔΔΗΕ στους πρόποδες του Υμηττού, στο τέρμα της οδού Μετσόβου.

Η Τροχαία στην Άνω Γλυφάδα προχώρησε σε διακοπές κυκλοφορίας και ρυθμίσεις, λόγω της πυρκαγιάς. Συγκεκριμένα διακόπηκε η κυκλοφορία στην οδό Υμηττού, από το ύψος της οδού Απόλλωνος, στο ρεύμα προς την θέση Κρεμασμένος Λαγός, ενώ γίνεται εκτροπή κυκλοφορίας στην συμβολή των οδών Μακεδονομάχων και Ηροδότου.

Άνοιξε σχολείο στη Βούλα για τη φιλοξενία των κατοίκων του Πανοράματος        

Την εντολή να ανοίξει το 2ο Γυμνάσιο και Λύκειο Βούλας έδωσε ο δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, προκειμένου να φιλοξενηθούν στις αίθουσες όσοι κάτοικοι της περιοχής έχουν αναγκαστεί να εκκενώσουν τις κατοικίες τους. Η φωτιά, που ξεκίνησε το μεσημέρι από την ‘Ανω Γλυφάδα, έχει μπει στο Πανόραμα της ‘Ανω Βούλας, όπου είχε δοθεί έγκαιρα εντολή εκκένωσης, ενώ στάλθηκε και μήνυμα με την υπηρεσία του 112.

Σάββατο 4 Ιουνίου 2022 (ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI)

Ο άνεμος είναι ισχυρός και ήδη έχουν καεί άλση και παρκάκια μέσα στο Πανόραμα, υπάρχουν φθορές εξωτερικά σε σπίτια και σ’ ένα εξ αυτών η φωτιά μπήκε και στο εσωτερικό του, με την Πυροσβεστική να σπεύδει για την κατάσβεση και για να μην επεκταθεί στις γύρω κατοικίες.

«Η κατάσταση παραμένει πολύ δύσκολη», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος και συνεχίζει: «Η φωτιά έχει μπει στο Πανόραμα και έχει κάψει άλση και παρκάκια, ακόμη και κάποιες τέντες, αλλά δεν έχουν καεί σπίτια. Ήρθε από δύσβατη περιοχή, στην οποία δεν μπορούσαν οι δυνάμεις να επέμβουν καθοριστικά. Αυτή τη στιγμή επιχειρούν 33 οχήματα και 180 άνθρωποι, εθελοντές και πυροσβέστες, συν τα εναέρια μέσα. Ο αέρας είναι ισχυρός. Έχουμε δώσει εντολή εκκένωσης κι έχουν σταλεί μηνύματα με το 112. Μέχρι στιγμής δεν έχουν καεί σπίτια και κάνουμε μεγάλη προσπάθεια για την ελέγξουμε».