--C Αθήνα

Bild: Η Ρωσία θέλει να χρησιμοποιήσει το Άγιο Όρος ως «Δούρειο Ίππο» για την Ευρώπη

© EUROKINISSI/ΥΠ. ΑΜΥΝΑΣ

Στην επιρροή που ασκούν Ρώσοι ολιγάρχες σε «ύποπτα μοναστήρια» του Αγίου Όρους αναφέρεται δημοσίευμα της εφημερίδας BILD, τονίζοντας ότι η Ρωσία επιχειρεί να χρησιμοποιήσει τον ιερό χώρο ως «δούρειο ίππο» της στην Ευρώπη.

Το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει πως «το Άγιο Όρος είναι ένας σφραγισμένος, ιερός τόπος της Χριστιανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας – και κρύβει μια σκοτεινή πλευρά: το Κρεμλίνο αγοράζει όλο και περισσότερη επιρροή εκεί, Ρώσοι ολιγάρχες έρχονται και ασκούν εγκληματικές δραστηριότητες».

«Για χρόνια, το μοναστήρι μας έχει καταληφθεί από Ρώσους και φιλορώσους και καμία κυβέρνηση ή αρχή δεν τόλμησε να κάνει κάτι γι’ αυτό», λέει στην BILD ο Βαρθολομαίος, Ηγούμενος της Μονής Εσφιγμένου.

«Όλοι γνωρίζουν ότι οι Ρώσοι – συμπεριλαμβανομένων και των λεγόμενων ολιγαρχών – ήταν τακτικοί επισκέπτες του Αγίου Όρους. Έχουν δωρίσει πολλά χρήματα στα μοναστήρια, ιδιαίτερα στη Μονή του Αγίου Παντελεήμονα (το σημαντικότερο ρωσικό μοναστήρι). Η παρουσία τους δεν ήταν τυχαία, ούτε οι συνεχείς δωρεές», προσθέτει.

Ο Βαρθολομαίος υποστηρίζει μάλιστα ότι στον χώρο επιρροής των ρωσικών μοναστηριών τελούνται ποινικά αδικήματα: «Ενημερώσαμε τις ελληνικές αρχές για την παράνομη άφιξη ταχύπλοων, τα οποία δεν ελέγχονται από την ακτοφυλακή, σε αντίθεση με όλα τα υπόλοιπα σκάφη. Όταν η αστυνομία συνέλαβε τον επικεφαλής της τοπικής ακτοφυλακής, εντοπίστηκαν κάποιες γυναίκες που είχαν ξεβραστεί στην ακτή. Εάν θυμάμαι καλά, ήταν από την Ουκρανία».

Υπενθυμίζεται ότι υπάρχουν υπό κατάληψη χώροι στη Μονή Εσφιγμένου, όπου επικρατεί μια έκρυθμη κατάσταση. Στις 26 Απριλίου ο Αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος αναφέρθηκε στη συχνή παρουσία και δράση εξτρεμιστών Ρώσων και ρωσόφιλων στο «κατειλημμένο κτήριο της Μονής».

Ο ηγούμενος της Μονής έκανε λόγο για «ομάδα (με επικεφαλής κάποιον ιερέα) Ρώσων υπερεθνικιστών φέροντες σημαία της πάλαι ποτέ Ρωσικής Αυτοκρατορίας, μαζί με τον αντίστοιχο θυρεό του εθνοσήμου και την εικόνα του τσάρου».

Διαβάστε απόσπασμα από την καταγγελία του Ηγούμενου:

«Σε συνέχεια της πρόσφατής μας καταγγελίας για παρουσία Ρώσων υπερεθνικιστών στο κατειλημμένο κεντρικό κτήριο της Μονής μας και καθώς υπήρξε αμφισβήτηση για την έκταση του προβλήματος, παραθέτουμε στο παρόν κείμενο συμπληρωματικά στοιχεία, που βρέθηκαν στο διαδίκτυο, για την συχνή και έντονη παρουσία ρωσικών φονταμενταλιστικών-εθνικιστικών ομάδων στο Άγιο Όρος.

Οι ΓΟΧ καταληψίες για «να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα» διέδωσαν στα ΜΜΕ πως δέχονται όλους τους επισκέπτες και πως δεν κάνουν διακρίσεις στο ποιος μπαίνει στην μονή.

Αυτές οι δηλώσεις όμως δεν συμφωνούν με την πραγματικότητα για τους εξής λόγους:

– επί μακρόν ήταν κρεμασμένο ρωσικό στρατιωτικό λάβαρο στο αρχονταρίκι του κατειλημμένου κτηρίου.

– στην κατάληψη δεν μπορεί να μπει όποιος θέλει. Μόνο αν είναι συστημένος ή συμφωνεί μαζί τους μετά από μικρή κατήχηση περί των ιδεών τους και αφού πάρει έγκριση από τον αρχηγό της κατάληψης.

– οι καταληψίες ελέγχουν ποιος μπαίνει μέσα και δεν επιτρέπουν την είσοδο σε όποιον διαφωνεί μαζί τους ή φέρει λάβαρα και λοιπά στοιχεία με τα οποία διαφωνούν, στην οποία περίπτωση τους ζητούν να τα μαζέψουν.

Ο αρχηγός της κατάληψης παρουσιάστηκε σε τηλεοπτικό δελτίο λέγοντας την γελοία δικαιολογία, πως άνοιξε τις πόρτες του μοναστηριού στους σημαιοφόρους Ρώσους εθνικιστές, διότι διψούσαν και ήθελαν νερό. Όμως, όπως κατεγράφη σε βίντεο, οι Ρώσοι εθνικιστές πήγαν αρχικά ως την πόρτα της Μονής, όπου μίλησαν με τους φύλακες της κατάληψης, έλειψαν για αρκετή ώρα, καθώς καταγράφεται ότι πήγαν ως το σπήλαιο του Αγίου Αντωνίου Πετσέρσκι και μετά επέστρεψαν στο κτήριο της Μονής, όπου τους επέτρεψαν την είσοδο με υψωμένη την σημαία, παρουσία ρωσόφωνου καταληψία.

Επιπλέον, στο παρελθόν έχουν επισκεφθεί το υπό κατάληψη κεντρικό κτήριο της Μονής μας Ρώσοι Κοζάκοι εθνικιστές με τις στρατιωτικές τους στολές. Η επίσκεψη έγινε συνοδεία κάποιων ιερέων που ήταν μαζί τους.

Οι Ρώσοι Κοζάκοι είναι σώμα πολιτοφυλακής, κάνουν περιπολίες και παρεμβαίνουν υπέρ των συμφερόντων της ρωσικής εξουσίας. Στέλνουν τα μικρά παιδάκια σε ειδικά σχολεία, όπου φορούν στρατιωτικές στολές, εκκολάπτοντας τον μιλιταρισμό και τον ακραίο εθνικισμό. Με αυτούς τους φονταμενταλιστές εθνικιστές φωτογραφήθηκαν περιχαρείς οι καταληψίες της Μονής μας. Άλλωστε, οι ιδεολογίες τους είναι παρόμοιες. Ιερός πόλεμος, θάνατος για τους άλλους και κατάχρηση ορθοδόξων συμβόλων.

Επίσης, το ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV παρουσίασε το ντοκιμαντέρ «Άθως – Ρωσική Κληρονομιά». Ρώσοι δημοσιογράφοι κινηματογράφησαν παρανόμως στο κεντρικό κτήριο της Μονής μας, όπου ο αρχηγός της κατάληψης τούς είπε πως νιώθει στενά συνδεδεμένος με το ρωσικό λαό, καθώς αναμένει οι Ρώσοι να καταλάβουν την Κωνσταντινούπολη και να την χαρίσουν στους Έλληνες.

Το Άγιο Όρος, γενικότερα, συχνά επισκέπτονται ομάδες Ρώσων εθνικιστών. Για παράδειγμα, μία από αυτές τις ομάδες είναι το εθνικιστικό κίνημα «40 σαραντάρια», η οποία έχει προβάλει ιδιαιτέρως τις επισκέψεις της στο Άγιο Όρος. Είναι ένα κίνημα που προωθεί την χρήση πυροβόλων όπλων και την πυγμαχία σε μικρά παιδιά, υβρίζει τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και υποστηρίζει ενεργά τον πόλεμο κατά των Ουκρανών.

Δυστυχώς, το Άγιο Όρος χρησιμοποιήθηκε συστηματικά την τελευταία εικοσαετία για την ενίσχυση του ρωσικού εθνικισμού. Τα δυσάρεστα αποτελέσματα, ο κόσμος τα βιώνει σήμερα. Ιερός πόλεμος, φονταμενταλισμός, στρεβλή θεώρηση της ορθόδοξης χριστιανικής πίστης, φόνοι στο όνομα του Θεού.

Όσο η Ελληνική Πολιτεία παραμένει εγκληματικά αδρανής, το πρόβλημα θα διογκώνεται.»