Το Βρετανικό Μουσείου απαντάει στην πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκο Μητσοτάκη, για την προσωρινή επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα το 2021.

Η εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου Χάνα Μπόλτον αναφέρει «Προϋπόθεση για να μπούμε σε οποιαδήποτε συζήτηση περί δανεισμού των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι να αναγνωρίσετε ότι νόμιμος ιδιοκτήτης τους είναι η Βρετανία και όχι η Ελλάδα».

«Οι Επίτροποι του Μουσείου θα εξετάσουν οποιοδήποτε αίτημα δανεισμού για οποιοδήποτε τμήμα της συλλογής. Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει απευθείας επικοινωνία από τις ελληνικές Αρχές σχετικά με την πρόταση που υποβλήθηκε. Οποιοδήποτε δάνειο από τη συλλογή μας είναι θέμα των Επιτρόπων του Μουσείου, ενός αυτοδιοικητικού οργάνου και όχι της βρετανικής κυβέρνησης.», προσθέτει η εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου.

Παράλληλα, την απάντηση του έδωσε και ο εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον. «Τα Γλυπτά του Παρθενώνα αποτελούν ιδιοκτησία του Βρετανικού Μουσείου. Οι επισκέπτες μπορούν να τα βλέπουν δωρεάν. Εκτίθενται εδώ και περισσότερο από 200 χρόνια και εκατομμύρια άνθρωποι από όλον τον κόσμο τα έχουν επισκεφθεί. Οι αποφάσεις που σχετίζονται με αυτά λαμβάνονται από τους Επιτρόπους του Βρετανικού Μουσείου χωρίς πολιτικές παρεμβάσεις».