Κυριακή, 18 Αύγουστος, 2019

Καμπανάκια για τον ελληνικό τουρισμό ακούν οι ξενοδόχοι της Ελλάδας.

Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων, το 45% των ξενοδοχειακών μονάδων κατέγραψε μειωμένη πληρότητα, το α’ τρίμηνο του έτους. Κατά μέσο όρο η μείωση άγγιξε το 24%.

Μεσοσταθμικά, σε επίπεδο επικράτειας, η μείωση της πληρότητας ανήλθε ποσοστιαία στο 7,4%.

Τουρκία και Αίγυπτος «ανεβαίνουν» συνεχώς

Μία βασική αιτία, ο ενισχυμένος ανταγωνισμός από χώρες όπως η Τουρκία και η Αίγυπτος.

«Αυτές οι χώρες παίζουν σε επίπεδα τιμών πολύ χαμηλότερα από αυτά που πουλάμε εδώ, σε αντίστοιχης ποιότητας ξενοδοχεία» εξηγεί η Πρόεδρος των Ξενοδόχων της Κω, Κωνσταντίνα Σβύνου. «Βέβαια, για τον Έλληνα ξενοδόχο τα δεδομένα είναι ανελαστικά, δεν μπορεί να παίξει, πλέον, σε αυτό το επίπεδο τιμών που παίζουν οι άλλοι προορισμοί . Και αυτός είναι ένας από τους λόγους που έχουμε αυτά τα αποτελέσματα.»

Η ψαλίδα, για παράδειμα, μεταξύ της τιμής δωματίου που προσφέρεται στην Κω με ένα αντίστοιχο στα τουρκικά παράλια ανέρχεται σε 30%.

 

Οι μικροί προχωρούν σε μειώσεις τιμών

Μάλιστα, 1 στα 4 ξενοδοχεία προχώρησε σε μείωση των τιμών για να προσελκύσει περισσότερους τουρίστες. Πρόκειται κυρίως για ξενοδοχεία χαμηλότερων κατηγοριών. Η μέση μείωση κυμαίνεται γύρω στο 15%.

Αντίθετα, τα ξενοδοχεία τεσσάρων και πέντε αστέρων κρατούν τις ίδιες τιμές ή προχωρούν και σε ανατιμήσεις.

«Την εποχή του διαδικτύου οι προσφορές είναι ίδιες για Έλληνες και για ξένους» σημειώνει ο Αλέξανδρος Βασιλικός, Πρόεδρος Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος. «Αυτό όμως που θέλω να πω ειδικά προς τους Έλληνες επισκέπτες είναι ότι αυτή την εποχή όποιος θέλει χαμηλές τιμές πρέπει να κοιτάει τις διακοπές των Χριστουγέννων και όχι του καλοκαιριού . Όταν είναι Ιούνιος και κοιτάς για τον Ιούλιο οι τιμές και η ζήτηση έχουν ήδη διαμορφωθεί.»

Για τα ξενοδοχεία ιδιαίτερα των χαμηλότερων κατηγοριών σημαντικό μερίδιο αγοράς αφαιρούν οι βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου airbnb.

Για αυτό η εικόνα για τη φετινή επίδοση του ελληνικού τουρισμού, συνολικά, είναι ακόμα συγκεχυμένη και δεν αναμένεται να ξεκαθαρίσει πριν τα τέλη του έτους.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα της έρευνας

Σύμφωνα με την Έρευνα, με τίτλο : «Επιδόσεις ξενοδοχείων κατά το α’ τρίμηνο και προβλέψεις για την τουριστική σεζόν 2019» -που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 1956 ελληνικών ξενοδοχείων σε σύνολο 9.873- το 45% των μονάδων συνεχούς λειτουργίας παρουσίασε μειωμένη πληρότητα, ενώ 1 στα 4 ξενοδοχεία εμφάνισε μείωση στις τιμές του.

Αντίστοιχα, το 46% των ξενοδοχείων εποχικής λειτουργίας κατέγραψε μείωση στις προ κρατήσεις του, ενώ το 23% αυτών αναγκάστηκαν να μειώσουν τις τιμές που προσφέρουν για τα Early Bookings (κρατήσεις τελευταίας στιγμής), ώστε να προσελκύσουν νέα πελατεία.

Συμπερασματικά όπως αποτυπώνεται στην Έρευνα Συγκυρίας και ειδικότερα στον απολογισμό α’ τριμήνου 2019, στα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας :

Το 45% των μονάδων κατέγραψε μειωμένη πληρότητα κατά το α’ τρίμηνο του 2019 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2018. Κατά μέσο όρο η μείωση άγγιξε το 24%.

Μεσοσταθμικά, σε επίπεδο επικράτειας, η μείωση της πληρότητας ανήλθε ποσοστιαία στο 7,4%.

Κατά το ίδιο διάστημα 1 στα 4 ξενοδοχεία (25%) μείωσαν τις τιμές τους, με τη μέση μείωση να κυμαίνεται γύρω στο 15%, ενώ το 64% των ξενοδοχείων διατήρησε σταθερές τις τιμές του.

Αντίστοιχα για τα ξενοδοχεία εποχικής λειτουργίας η Έρευνα διαπιστώνει ότι:

Στο 46% των ξενοδοχείων οι προ κρατήσεις, που αποτελούν το δείκτη για την πορεία της τουριστικής κίνησης, παρουσίασαν μείωση, η οποία κατά μέσο όρο ήταν 21%.

Όσον αφορά στις εκπτώσεις που δίνουν οι ξενοδόχοι για τα λεγόμενα Early Bookings, το 75% δήλωσε ότι διατήρησε τις τιμές του σταθερές, ενώ το 23% αναγκάστηκε να προσφέρει αυξημένες εκπτώσεις προκειμένου να προσελκύσει νέα πελατεία.

Την ίδια ώρα η Έρευνα Συγκυρίας για τις προβλέψεις της τουριστικής περιόδου 2019 για τα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας καταγράφει ότι :

Το 31% ξενοδόχων εκτιμά ότι η πληρότητα των ξενοδοχείων τους για το 2019 θα είναι μειωμένη σε σχέση με το 2018. Η μέση μείωση εκτιμάται ότι θα κυμανθεί γύρω στο 20%.

Αντίστοιχα, το 21% των ξενοδόχων προβλέπουν πτώση στις τιμές τους. Κατά μέσο όρο η μείωση υπολογίζεται στο 13%. Τέλος, το 65% εξ αυτών θα διατηρήσει σταθερές τις τιμές τους κατά το 2019.

Ακολούθως για τα ξενοδοχεία εποχικής λειτουργίας η Έρευνα συμπεραίνει ότι:

Μεγαλύτερες πιέσεις δέχονται τα ξενοδοχεία εποχικής λειτουργίας. Έτσι το 43% των ξενοδόχων εκτιμά ότι η πληρότητά τους κατά τη θερινή σεζόν του 2019, με τη μέση μείωση να κυμαίνεται γύρω στο 16%.

Το 16% των ξενοδόχων προβλέπει μείωση στις τιμές των ξενοδοχείων τους σε σχέση με την αντίστοιχη σεζόν του 2018. Σε επίπεδο επικράτειας η μέση μείωση εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 13%. Το 60% αυτών θα διατηρήσει σταθερές τις τιμές τους.

Τέλος, από τη μελέτη προκύπτει ότι υπάρχει αφενός μια ανομοιομορφία ως προς τις επιδόσεις ανάλογα με την περιφέρεια και ότι υπάρχει ανάγκη στήριξης των ξενοδοχείων χαμηλότερων κατηγοριών, καθώς αυτά δέχονται τις μεγαλύτερες πιέσεις στους δείκτες τιμής και πληρότητας πανελλαδικά.

Ροη Ειδησεων

Στην Κίνα για προετοιμασία η Πρεβολαράκη
Η τεχνολογία αλλάζει το νόημα των λέξεων που σχετίζονται με τη φύση
Ρωσία: Διαρροή ραδιενέργειας σε πεδίο πυραύλων – Πέντε νεκροί, ιώδιο στους κατοίκους
Κ. Χατζηδάκης: Ζητούνται 750 εκατ. ευρώ για να μείνει όρθια η ΔΕΗ
Χάλκινο μετάλλιο για το ελληνικό γυναικείο tandem των Καλατζή/Μηλάκη
Νέα εξέταση αίματος προβλέπει το Αλτσχάιμερ
Μια γλώσσα ιθαγενών πεθαίνει κάθε μέρα
Έλαμψε ο Κιοσές
Η Huawei παρουσιάζει το νέο λειτουργικό σύστημα, HarmonyOS
Τέλος το τσιγάρο: Τι ισχύει για οδηγούς, συνοδηγούς – Τσουχτερά πρόστιμα και αφαίρεση διπλώματος
Το Taxisnet συνδέθηκε με το Μητρώο Ταυτοτήτων της ΕΛ.ΑΣ.
Πανελλήνιες: Τι αλλάζει από του χρόνου – Σε ποια μαθήματα μειώνεται η εξεταστέα ύλη
Βαθμολογία UEFA: Πολύτιμοι οι βαθμοί ΑΕΚ και Ατρόμητου για την Ελλάδα, μένει κοντά στην Κύπρο
Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία «χτυπούν» την πόρτα της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Μήνυμα Λ. Αυγενάκη προς την ΕΟΦΣΑ: «Δίνετε το παράδειγμα»
Έλληνας μαθητής ανακηρύχθηκε Παγκόσμιος Πρωταθλητής στο Microsoft PowerPoint
Η Εθνική Ελλάδας Μπάσκετ με Αμαξίδιο Πρωταθλήτρια Ευρώπης για το 2019!
Οκτώ φυσικοί τρόποι για να καταπολεμήσετε τις κατσαρίδες
Τράπεζα της Αγγλίας: «Άμεσο σοκ» στην οικονομία θα προκαλέσει ένα Brexit χωρίς συμφωνία
Σ.Αραβία: Δικαίωμα στις γυναίκες να ταξιδεύουν στο εξωτερικό χωρίς την έγκριση του άνδρα «κηδεμόνα»

Social

INSTAGRAM

DAILYMOTION