Συναγερμός έχει σημάνει στις αμερικανικές αρχές μετά από πληροφορίες πως στα γραφεία του Facebook στην Καλιφόρνια εντοπίστηκε πακέτο που περιείχε το νευροτοξικό αέριο σαρίν.

Τη Δευτέρα, σε ελέγχους ρουτίνας για το σαρίν ανίχνευσαν την ουσία σε ένα πακέτο αλληλογραφίας σε μια εγκατάσταση υπηρεσιών αλληλογραφίας του Facebook. Τέσσερα κτίρια των εγκαταστάσεων εκκενώθηκαν.

Σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπου της Πυροσβεστικής που επικαλείται το Reuters, δεν αποκλείεται δύο άνθρωποι να έχουν εκτεθεί σε σαρίν στις εγκαταστάσεις του Facebook στο Menlo Park στην Καλιφόρνια οι οποίες έχουν εκκενωθεί. Πάντως σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματικό κανένας από τους δύο δεν έχει εκδηλώσει συμπτώματα.

Σύμφωνα με τη δήλωση του Άντονι Χάρισον, εκπροσώπου του Facebook «σήμερα το πρωί ένα πακέτο που έφθασε σε μία από τις αίθουσες υποδοχής αλληλογραφίας χαρακτηρίσθηκε ύποπτο. Εκκενώσαμε τέσσερα κτίρια σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές, που έως τώρα δεν έχουν αναγνωρίσει την ουσία που βρέθηκε. Τρία από τα κτίρια που εκκενώθηκαν είναι ασφαλή για να επιστρέψουν οι εργαζόμενοι. Η ασφάλεια των εργαζομένων μας είναι η πρώτη προτεραιότητα και θα παράσχουμε επιπλέον πληροφορίες όταν θα είναι διαθέσιμες».

Το σαρίν είναι οργανική ένωση του φωσφόρου. Είναι διαυγές, άχρωμο, άγευστο και άοσμο υγρό που χρησιμοποιείται ως χημικό όπλο εξαιτίας της δράσης του ως νευροτοξικού παράγοντα. Έχει καταγραφεί ως όπλο μαζικής καταστροφής. Η παραγωγή και αποθήκευση σαρίν είναι παράνομη από την Σύμβαση για την κατάργηση των χημικών όπλων του 1993.

Related Article