Sunday, 17 February, 2019

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του κέντρου ερευνών VICIOM,  η δημοτικότητα του Ρώσου προέδρου έπεσε κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες

Σχεδόν αμέσως μετά τις προεδρικές εκλογές, η δημοτικότητα του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν άρχισε να πέφτει. Μέσα σ’ ένα μήνα, γράφει η εφημερίδα Vedomosti επικαλούμενη τα στοιχεία δημοσκόπησης του κέντρου ερευνών VICIOM (Εθνικό Κέντρο Μελέτης της Κοινής Γνώμης), η δημοτικότητα του Ρώσου προέδρου έπεσε κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες. Δεν παρατηρήθηκε όμως η ίδια πτωτική τάση όσον αφορά την δημοτικότητα άλλων πολιτικών προσώπων, όπως για παράδειγμα του Ρώσου υπουργού Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου ή του υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Ωστόσο ο διευθυντής του VICIOM Βαλέρι Φιόντοροφ θεωρεί ότι η πτώση της δημοτικότητας του Ρώσου προέδρου είναι κάτι το φυσικό, καθώς την περίοδο των εκλογών ανεβαίνει ενώ μετά τις εκλογές συνήθως αρχίζει να πέφτει, έστω και όχι αμέσως.

«Η μισή χώρα μπορεί να θεωρηθεί ότι είναι απολίτικη και ο κόσμος αυτός συμμετέχει στην πολιτική μόνο κατά την διάρκεια των μεγάλων εκλογικών εκστρατειών ή όταν συμβαίνουν κάποια ακραία γεγονότα» και «επομένως η διαδικασία αυτή της πτώσης της δημοτικότητας είναι συνήθης» δηλώνει ο Φιόντοροφ. «Για αυτό δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, επειδή θα υπάρξουν πολλά γεγονότα και η δημοτικότητα του Πούτιν θα αρχίσει να ανεβαίνει».

«Η μείωση των ποσοστών δημοτικότητας μετά τις εκλογές είναι προβλέψιμη, αλλά για το αν θα διατηρηθεί η τάση αυτή, θα μπορεί να αποφανθεί κανείς μόνο μετά έξι μήνες» εκτιμά ο επικεφαλής του Συμβουλίου εμπειρογνωμόνων του Ινστιτούτου Κοινωνικών Ερευνών που πρόσκειται στο Κρεμλίνο Γκλεμπ Κουζνετσόφ. Ο Κουζνετσόφ θεωρεί ότι «κανένα γεγονός δεν επηρέασε την μείωση της δημοτικότητας» υποστηρίζοντας ότι «οι χρονικοί περίοδοι ενός εικοσιτετραώρου αλλάζουν ανεξάρτητα απ’ τον καιρό» ενώ «είναι σιδηρούς κανόνας, η δημοτικότητα ενός πολιτικού να πέφτει μετά τις εκλογές».

Από την πλευρά του ο εμπειρογνώμων του Κέντρου Carnegie της Μόσχας, Αντρέι Κολέσνικοφ, θεωρεί ότι μια τέτοια «υποχώρηση» παρατηρείται μετά από μια προεκλογική κινητοποίηση που προηγείται των εκλογών και το δυναμικό της τέλος που έπεται, οπότε ο πρόεδρος αρχίζει να αντιμετωπίζεται με κάποια χαλαρότητα».

«Η κοινή γνώμη αρχίζει να μετράει τη διάρκεια της νέας θητείας, από τη στιγμή της λήξης των εκλογών και όχι από την στιγμή επίσημης ανάληψης των καθηκόντων» λέει ο Καλέσνικοφ, υποστηρίζοντας ότι αυτή η μέτρηση εκ μέρους της κοινής γνώμης «άρχισε με τρόπο συμβολικό, έχοντας ως αφετηρία συγκλονιστικά γεγονότα, όπως η πυρκαγιά στο εμπορικό κέντρο του Κεμέροβο, η δηλητηρίαση μαθητών και διαμαρτυρίες που έγιναν στην πόλη Βολοκολάμσκ (εξαιτίας των συχνών εκπομπών υδρόθειου από παρακείμενη χωματερή-σ.σ.), η δηλητηρίαση των Σκριπάλ στο Λονδίνο, οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία, οι βομβαρδισμοί των ΗΠΑ στην Συρία». «Όλα αυτά συνέστησαν ένα βαρύ ψυχολογικό φορτίο για το έθνος στην αρχή της νέας προεδρικής θητείας», επισημαίνει ο Καλέσνικοφ, εξηγώντας εν μέρει την πτώση της δημοτικότητας του προέδρου Πούτιν, που παρατηρήθηκε μέσα σ’ ένα μήνα από την διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών.

Ωστόσο ο ίδιος αποδίδει την πτώση αυτή και σ έναν άλλο παράγοντα, «την ρητορική κατά της Δύσης, η οποία όπως λέει «μετατρέπεται σε ρουτίνα» θεωρώντας επίσης ότι και «οι ψυχολογικές πιέσεις που ασκούν οι αρνητικές ειδήσεις (στην κοινή γνώμη –σ.σ.) αρχίζουν να ενοχλούν και πιθανώς η πτώση της δημοτικότητας να σχετίζεται και με αυτό».

Ροη Ειδησεων

“ΕΚΟ ALL STAR GAME 2019”: Στον απόηχο της μεγάλης γιορτής του Ελληνικού Μπάσκετ
Η αποθέωση του ρομαντισμού Λιστ – Μπερλιόζ στο Μέγαρο
Γράμμα από την Πόλη | Σωκράτης Σινόπουλος & Derya Türkan, δυο δεξιοτέχνες της πολίτικης λύρας στο Μέγαρο
Διεθνής Διαγωνισμός Σύνθεσης  για ταινία animation 2019
Γνωρίστε το εκκλησιαστικό όργανο του Μεγάρου
O κορυφαίος βιρτουόζος του ακορντεόν  και του μπαντονεόν Richard Galliano  στο Μέγαρο
«Το πείραμα» πέτυχε  και επαναλαμβάνεται στο Μέγαρο
Δύο Έλληνες από το Βερολίνο στην Αθήνα: Οι «best before unu» την Tρίτη 19 Φεβρουαρίου στο Μέγαρο
Η σοπράνο-φαινόμενο Γιούλια Λέζνιεβα για πρώτη φορά στην Ελλάδα με τους Μουσικούς της Καμεράτας
Στην Action Global Communications η επικοινωνία του Ομίλου Lufthansa στην Ελλάδα
Η P&G φέρνει την επανάσταση με νέες επαναχρησιμοποιούμενες συσκευασίες
Η ΕΚΟ ΜΕΓΑΣ ΧΟΡΗΓΟΣ ΣΤΟ “RALLYE MONTE-CARLO HISTORIQUE ATHENS 2019”
‘’Τρέχουμε για την ΕΙΡΗΝΗ και τη ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΣΗ ΤΩΝ ΛΑΩΝ’’
Η Βραζιλία παραμένει στη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα
Η Ανταρκτική χάνει έξι φορές περισσότερους πάγους κάθε χρόνο απ’ ό,τι πριν 40 χρόνια!
Πιο «νέοι» κι από τους δεινόσαυρους οι δακτύλιοι του Κρόνου
Υπερ-πανσέληνος και έκλειψη τα ξημερώματα της Δευτέρας!
Το μέγεθος των αστεροειδών που προσκρούουν στη Γη… τριπλασιάστηκε πριν 290 εκατ. χρόνια
Η αποκλειστική συνέντευξη του προέδρου της Superleague, Ευάγγελου Μπαταγιάννη, στο Action24 (video)
Ο πρόεδρος της Superleague την Τετάρτη 2/1 στο Sportnews

Social

INSTAGRAM

DAILYMOTION