Την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την Αλβανία και την Βόρεια Μακεδονία πιέζουν χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι δύο βαλκανικές χώρες βρίσκονται αντιμέτωπες με νέες καθυστερήσεις στην ενταξιακή τους πορεία, έναν χρόνο μετά την απόφαση για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων τον τρέχοντα Ιούνιο, μετά από πιέσεις της Γαλλίας, της Δανίας και της Ολλανδίας.

“Θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε το μομέντουμ”, δήλωσε σε δημοσιογράφους ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ρουμανίας, Γκεόργκε Τσιάμπα, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, Έντσο Μοαβέρο, υπογράμμισε ότι θα πρέπει να υπάρξει τελική συμφωνία στο σημερινό Συμβούλιο.

Παρά την σύσταση της ευρωπαϊκής Επιτροπής στις 29 Μαΐου, για έναρξη των διαπραγματεύσεων με τις δύο χώρες, το γερμανικό Κοινοβούλιο ανέστειλε την λήψη σχετικής απόφασης μέχρι τον Σεπτέμβρη, ενώ η ολλανδική κάτω Βουλή, έχει απορρίψει το άνοιγμα των διαβουλεύσεων με την Αλβανία.

Η Γαλλία έχει δείξει επίσης απροθυμία, καλώντας την ΕΕ να λύσει τα εσωτερικά της προβλήματα πριν προχωρήσει σε νέα διεύρυνση. Το αντιμεταναστευτικό συναίσθημα σε χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά έχει περιορίσει την διάθεσε για διεύρυνση σε Παρίσι, Βερολίνο και Χάγη, ενώ η Κύπρος απείλησε με βέτο σε οποιαδήποτε συμφωνία εάν η Ένωση δεν σκληρύνει την στάση της απέναντι στις τουρκικές παραβιάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Η Αλβανία και η Βόρεια Μακεδονία ήλπιζαν ότι οι Ευρωπαίοι υπουργοί θα έδιναν το πράσινο φως κατά το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο, κάτι που θα άνοιγε τον δρόμο για έγκριση από το ευρωπαϊκό Συμβούλιο την ερχόμενη Πέμπτη.

Οι χώρες που τάσσονται υπέρ της άμεσης έναρξης των διαπραγματεύσεων, τονίζουν ότι διακυβέυεται η αξιοπιστία της Ένωσης μετά την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Πηγή: euronews

Related Article