Τη απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να αποχωρήσουν μονομερώς από την ιστορική συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν ανακοίνωσε επισήμως την Τρίτη ο Ντόναλντ Τραμπ, παρά τις ασφυκτικές πιέσεις των Ευρωπαίων.

Με προεδρικό διάταγμα που θα υπογράψει ο Τραμπ, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επαναφέρουν όλες τις κυρώσεις στην Τεχεράνη που είχαν άρει πριν από την ιστορική συμφωνία – και θα επιβάλουν πρόσθετες οικονομικές κυρώσεις.

Σημειώνεται ότι κάθε χώρα που θα συνεργαστεί με το Ιράν θα δεχθεί τις ίδιες κυρώσεις από τις ΗΠΑ. Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία, με κοινό τους ανακοινωθέν έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεσμεύονται από τη συμφωνία του Ιουλίου 2015 παρά την αποχώρηση των ΗΠΑ, ενώ μετά τις δηλώσεις Τραμπ σημείωσαν ότι λυπούνται για την απόφαση αυτή.

«Η συμφωνία ήταν απαίσια, και μονόπλευρη (…) ελλιπής στον πυρήνα της… Ανακοινώνω την αποχώρηση των ΗΠΑ για αποχώρηση από αυτήν. Θα συνεργαστούμε με τους συμμάχους μας προκειμένου να υπάρξει συμφωνία για μείωση της πυρηνικής ισχύος του Ιράν. Στο μεταξύ, θα επιβληθούν ισχυρές κυρώσεις» διεμήνυσε ο αμερικανός πρόεδρος.

Related Article