Νέο επεισόδιο στις καταγγελίες γύρω από την αμφιλεγόμενη δράση της εταιρείας ψηφιακού μάρκετινγκ και διαχείρισης δεδομένων Cambridge Analytica αποτελούν οι αποκαλύψεις πρώην στελέχους της εκστρατείας υπέρ του Brexit, οι οποίες εμπλέκουν και στενό πολιτικό σύμβουλο της Τερέζα Μέι.

Ο Σαμίρ Σάννι που είχε τοποθετηθεί εκ των επικεφαλής της οργάνωσης ‘BeLeave’, παραρτήματος νεολαίας της επίσημης εκστρατείας υπέρ του Brexit ‘Vote Leave’, κατήγγειλε στην εφημερίδα Observer πιθανή παραβίαση των κανόνων χρηματοδότησης της εκστρατείας πριν από το δημοψήφισμα του 2016.

Ο 24χρονος με καταγωγή από το Πακιστάν είπε ότι η εκστρατεία Vote Leave είχε χρησιμοποιήσει την οργάνωση BeLeave ως όχημα μεταφοράς χρημάτων στην καναδική εταιρεία ψηφιακής διαφήμισης AggregateIQ, έτσι ώστε να μην υπερβεί το όριο των 7εκ. λιρών στις δαπάνες της προδημοψηφισματικής περιόδου που ορίζει ο εκλογικός νόμος στη Βρετανία.

Ο Observer αποκαλύπτει ότι η καναδική εταιρεία ήταν παράρτημα της SCL Elections, μητρικής της Cambridge Analytica, κάτι που οι Καναδοί ιθύνοντες αρνούνται, όπως αρνούνται και το ρόλο της εταιρείας στην εκστρατεία υπέρ του Brexit. Τις κατηγορίες για πρακτικές που παραβίαζαν τους κανόνες χρηματοδότησης της προεκλογικής εκστρατείας απορρίπτουν και στελέχη του Vote Leave.

Παρόλα αυτά, η βρετανική εφημερίδα παρουσιάζει στοιχεία που φέρονται να έχουν διαγραφεί από την ίδια την ιστοσελίδα της AggregateIQ τα οποία μοιάζουν να επιβεβαιώνουν τις καταγγελίες διασύνδεσης με την SCL και με την εκστρατεία του Brexit.

Related Article