Δευτέρα, 26 Αύγουστος, 2019

Κάθε δυο εβδομάδες μια γηγενής γλώσσα πεθαίνει. Το καμπανάκι κινδύνου για την πολιτιστική κληρονομιά που χάνεται κρούει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Ιθαγενών. Εκτός από την γλώσσα, οι κοινότητες των αυτοχθόνων ανά τον κόσμο παλεύουν για να προστατεύουν τον φυσικό πλούτο των περιοχών όπου διαβιούν.

Στον Αμαζόνιο, στη Βραζιλία, η κυβέρνηση Μπολσονάρο αρνείται το φαινόμενο της ραγδαίας αποψίλωσης δασών σε προστατευόμενες περιοχές και υποστηρίζει την παύση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας ώστε να προχωρήσει η εκμετάλλευση του περιβάλλοντος.

Η συγγραφέας και ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των αυτοχθόνων Ελιάν Ποτογκουάρα μιλά για γενοκτονία: «Κατά τη γνώμη μου είναι έκφανση νεο-φασισμού που είναι εισαγόμενος στη Βραζιλία. Η πολιτική που χαράσσουν είναι μια πολιτική αφανισμού, γενοκτονίας. Η ιστορία επαναλαβάνεται. Κατάληψη εδαφών και το ελεύθερο σε δολοφόνους να κυκλοφορούν στις περιοχές των αυτοχθόνων. Η κυβέρνηση Μπολσονάρο είναι μια κυβέρνηση γενοκτονίας».

Σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, ένα πέμπτο της συνολικής επιφάνειας της Γης αποτελεί εδάφη αυτοχθόνων. Σε αυτό το τμήμα του πλανήτη συγκεντρώνεται το 80% της βιοποικιλότητας. Οι ντόπιοι πληθυσμοί είναι οι φύλακες της φύσης, διατηρούν αρχαίες τεχνικές προστασίας του περιβάλλοντος. Το φαινόμενο παρατηρείται και στην Ευρώπη με τις περισσότερες φυλές ιθαγενών να είναι συγκεντρωμένες στην Αρκτική.

Η ύπατη εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εξωτερική πολιτική προειδοποιεί ωστόσο για τα δυσανάλογα ποσοστά φτώχειας, βίας και επιπτώσεων από την κλιματική αλλαγή που αντιμετωπίζουν αυτές οι κοινότητες.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δεσμευθεί να αναλάβει συγκεκριμένες δράσεις για την προστασία των γλωσσών και των πολιτισμών των ιθαγενών.

Σε όλον τον κόσμο, σε περισσότερες από 90 χώρες ζουν περίπου 370 εκατομμύρια άνθρωποι μέλη φυλών ιθαγενών. Η διεθνής κοινότητα δεσμεύεται για την διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και των παραδόσεων τουλάχιστον 5.000 κοινοτήτων, χωρίς όμως να δίνεται καμία εγγύηση για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Πηγή: euronews

Ροη Ειδησεων

Android 10: Η Google ανακοινώνει το τέλος των “γλυκών”
Ιός Δυτικού Νείλου: Σε «καραντίνα» 26 δήμοι της χώρας
Τεράστια περιβαντολλογική καταστροφή η φωτιά στον Αμαζόνιο (βίντεο)
Ηχηρό μήνυμα Μακρόν στην Τουρκία για κυπριακή ΑΟΖ – Συνάντηση με Μητσοτάκη στο Ελιζέ
Μουντομπάσκετ 2019: Σε live stream το τουρνουά που θα πάρει μέρος και η Εθνική Ελλάδος
Αιμοδοσία στον σταθμό ΗΣΑΠ Πειραιά
Άνοιξαν οι εγγραφές για το 6ο Run Together powered by INTERSPORT & SAUCONY
Γεμάτη πλαστά συμβόλαια η Ελλάδα – Δείτε εάν είναι ασφαλισμένο το αυτοκίνητό σας
Πώς η αϋπνία επηρεάζει την υγεία της καρδιάς
Η Facebook ετοιμάζει dark mode για τη mobile εφαρμογή της
Πρώτη η Ελλάδα στους θανάτους με μηχανές
Συνάντηση του Προέδρου της Βουλής με τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας
ΔΕΗ: Προς κατάργηση η έκπτωση 10% για τους συνεπείς πελάτες
Μουντομπάσκετ 2019: Στην Κίνα το τρόπαιο
Η Google σταματάει δωρεάν υπηρεσία της προς τους παρόχους κινητής, για να αποφύγει πιθανό έλεγχο από τις αρχές
Πλακιωτάκης: Δεν έχουμε αίτημα κατάπλου του ιρανικού τάνκερ
Κρίσιμο το ΔΣ για τους πέντε τηλεοπτικά “άστεγους” της Super League
Disney+: Πρεμιέρα στις 12 Νοεμβρίου, τιμή συνδρομής για Ευρώπη και ποιες συσκευές το υποστηρίζουν
Δύο πλασαρίσματα στους «8» στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα Εφήβων
Κριθάρι: Τα οφέλη του για την υγεία