Ένα γιγαντιαίο γκράφιτι στους τοίχους ενός εργοστασίου. Μια χρωματική πανδαισία ανάμεσα σε παλιά μουντά κτίρια της σοβιετικής εποχής. Είμαστε στο Μινσκ, στην οδό Οκτιάμπρσκαγια. Έναν από τους πιο ασυνήθιστους δρόμους της πρωτεύουσας της Λευκορωσίας.

Είναι δύσκολο να το πιστέψει κανείς αλλά πριν μερικά χρόνια ήταν ένας συνηθισμένος δρόμος στα προάστια του Μινσκ, με τα μισά κτίρια του να είναι εγκαταλειμμένα. Ωστόσο, χάρις στους street artist και ένα νέο κύμα αρχιτεκτόνων και σχεδιαστών, ο δρόμος έχει αλλάξει εντελώς. Έχει γίνει το κέντρο του ενδιαφέροντος για τους δημιουργικούς νέους.

Συναντήσαμε τον Άπτι Εζίεφ, έναν σχεδιαστή μόδας από την Λευκορωσία, που έρχεται συχνά σ’ αυτόν τον δρόμο για να βρει έμπνευση. Πιστεύει ότι αυτό το μέρος έχει γίνει κατά κάποιο τρόπο ένας πολιτιστικός κόμβος της πόλης του Μινσκ:

«Τα τελευταία πέντε χρόνια, ο συγκεκριμένος δρόμος έχει γίνει ίσως ο πιο λαμπρός του Μινσκ. Χάρις σ’ αυτόν τον δρόμο, το Μινσκ έχει γίνει πιο ελεύθερο. Αναπνέει περισσότερο, γιατί η νεολαία δεν είχε ένα μέρος να εκφραστεί. Όσοι έρχονται από άλλες πόλεις, εντυπωσιάζονται τόσο πολύ, ώστε δεν θέλουν να γυρίσουν σπίτι τους».

Όλα ξεκίνησαν το 2014, όταν μια ομάδα Βραζιλιάνων street artist ήρθαν στο Μινσκ για να δουλέψουν μαζί καλλιτέχνες από την Λευκορωσία. Το αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας υπάρχει ακόμη στους τοίχους. Οι επισκέπτες πέρα από τα γκράφιτι μπορούν να απολαύσουν ένα καφέ ή ένα ποτό στις ωραίες καφετέριες και τα μπαρ της περιοχής.

Πηγή: euronews