Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε μεν δύο συμφωνίες- μια με την Ουάσινγκτον και μια με τη Μόσχα- για τη βορειοανατολική Συρία, αλλά προειδοποίησε ότι η τουρκική στρατιωτική επιχείρηση θα επαναληφθεί, αν δεν φύγουν οι Κούρδοι από την περιοχή.

Αρχικά, ο Ερντογάν διέκοψε τη στρατιωτική επιχείρηση που εξαπέλυσε στη Συρία εναντίον της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG, έπειτα από τη συμφωνία που έκανε με τις ΗΠΑ. Αυτή προέβλεπε ότι οι Κούρδοι θα αποχωρήσουν από την περιοχή έκτασης 120 χλμ., σε απόσταση 30 χλμ. από τα σύνορα Σύρίας – Τουρκίας.

Την Τρίτη, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκλεισε νέα συμφωνία, αυτή τη φορά με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Με βάση αυτή, η Μόσχα θα διευκολύνει την απομάκρυνση των Κούρδων μαχητών από εναπομείναντα τμήματα στα σύνορα της Συρίας με την Τουρκία. Ομως, ο Τούρκος πρόεδρος ξεκαθάρισε ότι θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα, σε περίπτωση που δεν τηρηθούν αυτές οι δύο συμφωνίες.

Ερντογάν: Θα επαναλάβουμε την επιχείρηση

«Δεν τίθεται θέμα για εμάς καμίας αλλαγής όσον αφορά τα απαραίτητα μέτρα που πρέπει να ληφθούν αν δεν τηρηθούν οι υποσχέσεις που διατυπώθηκαν στις συμφωνίες που επιτεύχθηκαν με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία», δήλωσε ο Ερντογάν επιστρέφοντας από το Σότσι όπου συνάντησε τον Πούτιν.

«Αν η συμφωνία με τους Αμερικανούς δεν τηρηθεί, τότε θα επαναλάβουμε με αποφασιστικότητα την επιχείρηση που ξεκίνησε στις 9 Οκτωβρίου», ξεκαθάρισε το Ερντογάν, σύμφωνα με το ΑΠΕ. «Σε ό,τι αφορά τη Ρωσία, ο κ. Πούτιν μίλησε με πολύ σθεναρό τρόπο “Θα κάνουμε τις YPG να φύγουν χωρίς αμφιβολία” είπε. Δεδομένου ότι έχει δοθεί μια τέτοια υπόσχεση, αν δεν τηρηθεί, θα κάνουμε το καθήκον μας», προσέθεσε ο Ερντογάν.

Τσαβούσογλου: Δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη στον Ασαντ

Η συμφωνία Πούτιν- Ερντογάν προβλέπει ότι ρωσικές δυνάμεις και συνοριοφύλακες του καθεστώτος της Συρίας θα επιτηρήσουν την απομάκρυνση των Κούρδων μαχητών από την επίμαχη περιοχή. Ηδη, δυνάμεις της Ρωσίας αναπτύχθηκαν στα σύνορα.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η Άγκυρα βασίζεται στη Μόσχα προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή η συμφωνία και υπογράμμισε ότι η Τουρκία δεν έχει καμία απολύτως εμπιστοσύνη στο καθεστώς. Αυτό που φοβάται η Αγκυρα είναι ότι ο Μπασάρ αλ Ασαντ θα επιτρέψει στις κουρδικές δυνάμεις να παραμείνουν σε κάποιες ζώνες. Πάντως, ο Ερντογάν δήλωσε πως ο Πούτιν τον διαβεβαίωσε ότι «δεν θα επιτρέψει στις YPG να παραμείνουν κοντά στα σύνορα με την Τουρκία φορώντας τα ρούχα του καθεστώτος».

Πηγή: iefimerida.gr

Related Article