Όπως μπορείτε να δείτε στον παγκόσμιο χάρτη πυρκαγιών της NASA, η υποσαχάρια Αφρική, από την Αγκόλα, το Κονγκό και τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό μέχρι την Τανζανία και τη Ζάμπια, έχει γίνει κατακόκκινη, ακριβώς επειδή εκεί υπάρχουν τεράστιες εστίες φωτιές!

Το τροπικό δάσος του Κονγκό, δε, θεωρείται ο «δεύτερος πνεύμονας της Γης» μετά το δάσος του Αμαζονίου, καλύπτοντας μία έκταση 3,3 εκατ. τετραγωνικών χιλιομέτρων!

Αναλυτές, μάλιστα, τονίζουν ότι οι περισσότερες από τις πυρκαγιές που εμφανίζονται στους χάρτες της NASA στην Αφρική είναι εκτός ευαίσθητων περιοχών τροπικών δασών.

«Το ερώτημα τώρα είναι σε ποιο βαθμό μπορούμε να συγκρίνουμε τις δύο φωτιές», δήλωσε ο Philippe Verbelen, τόνισε ένας ακτιβιστής της Greenpeace και συμπλήρωσε: «Οι πυρκαγιές είναι συχνές στην Αφρική. Είναι μέρος ενός κύκλου καθώς οι άνθρωποι κατά την περίοδο της ξηρασίας βάζουν φωτιά κυρίως σε θάμνους και όχι σε τροπικό δάσος».

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση της Αγκόλα εφιστά την προσοχή, σημειώνοντας πως οι συγκρίσεις με τον Αμαζόνιο μπορεί να οδηγήσουν σε «παραπληροφόρηση». Από την άλλη, μόλις χθες (26/8) ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν τόνισε πως εξετάζει το ενδεχόμενο να λάβει μέτρα παρόμοια με εκείνα που αποφασίστηκαν για τον Αμαζόνιο.

Άπαντες, πάντως, συμφωνούν πως και τα δάση της Αφρικής διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο, τη δεδομένη χρονική στιγμή κυρίως από την αποψίλωση, ενώ ο καπνός από τις χιλιάδες πυρκαγιές θα επιταχύνει ακόμη περισσότερο τη διαδικασία υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Related Article