Σωστή ενυδάτωση για καλύτερες αθλητικές επιδόσεις και λιγότερη σωματική κούραση

Τα άτομα που αθλούνται σε τακτική βάση έχουν αυξημένες ανάγκες ενυδάτωσης λόγω της αυξημένης εφίδρωσης και της ταχύτερης αναπνοής. Αξίζει να σημειωθεί, πως ο ιδρώτας που αποβάλλεται περιέχει και ηλεκτρολύτες συμπεριλαμβανομένης σημαντικής ποσότητας νατρίου, καθώς και μικρότερες ποσότητες καλίου, ασβεστίου και μαγνησίου. Αυτός είναι κι ο λόγος, που το νερό δεν είναι από μόνο του αρκετό για τη σωστή ενυδάτωση που οργανισμού σε συνθήκες άθλησης, καθώς είναι απαραίτητη και η πρόσληψη ηλεκτρολυτών.

Κρίσιμος ο ρόλος των ηλεκτρολυτών

Η διαταραχή της ισορροπίας των ηλεκτρολυτών μπορεί να προκαλέσει μυϊκές κράμπες, μυϊκή κόπωση και έλλειψη αντοχής. Για τον λόγο αυτό είναι αναγκαία η άμεση αναπλήρωσή τους κατά τη διάρκεια και μετά από κάθε σωματική δοκιμασία. Εξίσου σημαντική είναι η πρόσληψη ηλεκτρολυτών πριν από την άσκηση, καθώς συμβάλλει σημαντικά στην αύξηση της ενέργειας και των επιδόσεων (1).

Σε φυσιολογικές συνθήκες οι ηλεκτρολύτες λαμβάνονται μέσα από τα τρόφιμα όπως οι χυμοί φρούτων, το γάλα, οι ξηροί καρποί και τα λαχανικά (ολόκληρα ή σε μορφή χυμού). Παρ’ όλα αυτά, σε περιπτώσεις αυξημένης αθλητικής δραστηριότητας η ποσότητα των ηλεκτρολυτών που λαμβάνεται από την διατροφή δεν επαρκεί. Για την αναπλήρωση της αναγκαίας ποσότητας ηλεκτρολυτών, είναι απαραίτητη η  χρήση συμπληρωμάτων διατροφής ηλεκτρολυτών, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην άμεση ενυδάτωση του οργανισμού, στις καλύτερες επιδόσεις και στη μικρότερη καταπόνηση του οργανισμού.

almora PLUS® Sport για σωστή ενυδάτωση κατά την άθληση

Στα φαρμακεία διατίθενται αρκετά σκευάσματα ηλεκτρολυτών σε μορφή σκόνης ή σε αναβράζοντα δισκία. Η επιλογή του κατάλληλου και πρωτίστως αξιόπιστου σκευάσματος με τη σωστή σύνθεση είναι αυτή που θα οδηγήσει σε  καλύτερα δυνατά αποτελέσματα ενυδάτωσης.

To almora PLUS® από την ELPEN και αποτελεί τo Νο.1 (2)   σε προτίμηση ηλεκτρολύτη στην Ελλάδα. Διαθέτει μια σειρά εξειδικευμένων συμπληρωμάτων διατροφής που ενισχύουν την αναπλήρωση των χαμένων ηλεκτρολυτών του σώματος.

Ένα από τα σκευάσματα της συγκεκριμένης σειράς είναι το almora PLUS® SPORT, ένα  μοναδικό προϊόν που με την κλινικά αποδεδειγμένη δράση του ενισχύει την απόδοση κατά τη διάρκεια της σωματικής άσκησης και ταυτόχρονα ενυδατώνει τον οργανισμό των αθλούμενων και των αθλητών.  Σε αναβράζουσα μορφή, το almora PLUS® SPORT περιέχει συνδυασμό Ηλεκτρολυτών (Na, K, Cl), Aσβεστίου (Ca), Μαγνησίου (Mg) και του φυτικού εκχυλίσματος Citrus sinensis.

Aναφορές:

  • Shirreffs SM, Sawka MN. Fluid and electrolyte needs for training, competition, and recovery. J Sports Sci. 2011;29 Suppl 1:S39-S46. doi:10.1080/02640414.2011.614269
  • 03D3 ANTIDIARRHOEAL ELECTROL. IQVIA Units YTD 11/2019