Στην εκπομπή του Action24, “Sport News” με τον Σταύρο Κουράκο μίλησε ο Λευτέρης Αυγενάκης, με τον Υφυπουργό Αθλητισμού  να κάνει έναν μίνι απολογισμό του κυβερνητικού έργου, σε αυτά τα δύο πρώτα χρόνια.

Ο κος Αυγενάκης  αναφέρθηκε στο Μητρώο Ερασιτεχνικών Σωματείων, τις επερχόμενες εκλογές της ΕΟΚ, ενώ φυσικά δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί στις τελευταίες εξελίξεις στον χώρο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, όπως και στην επιστροφή του κόσμου στα γήπεδα και συνολικά στην αθλητική κανονικότητα

Αναλυτικά ο Λευτέρης Αυγενάκης μίλησε:

Για την δουλειά της κυβέρνησης τα δύο πρώτα χρόνια της:

«Δύο χρόνια σκληρής δουλειάς και αγωνίας, αλλά δύο χρόνια με αποτέλεσμα. Θέλουμε να κριθούμε στο τέλος της τετραετίας από το αποτέλεσμα της δουλειάς μας. Σύμφωνα με τα λεγόμενα πολλών, έχουν γίνει πάρα πολλά που έπρεπε να έχουν γίνει πριν από χρόνια. Ο αθλητισμός είναι μια ζωντανή δομή που εξελίσσεται διαρκώς.  Έχουμε καταφέρει πράγματα και είμαστε πολύ υπερήφανοι για το αποτέλεσμα της διετίας, σε όλα τα επίπεδα. Στην βία, στην χειραγώγηση και το ντόπινγκ, έχουμε απαντήσει με νομοθετήματα και αποτέλεσμα».

Για το Μητρώο ερασιτεχνικών σωματείων:

«Η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να βάλει τάξη, πέτυχε. Μητρώο ερασιτεχνικών σωματίων υπάρχει και είναι προσβάσιμο σε όλους. Είναι χαρούμενοι όλοι οι νοικοκυραίοι. Είναι η πρώτη φορά που  ελληνική κυβέρνηση έδωσε χρήματα απευθείας σε ερασιτεχνικά σωματεία. Μιλάμε όμως πάντα για τα νόμιμα ενεργά ερασιτεχνικά σωματεία. Η κυβέρνηση δεσμεύεται να βοηθήσει τον ερασιτεχνικό αθλητισμό, αλλά πάντοτε τα νόμιμα ενεργά και εγγεγραμμένα στο μητρώο, σωματεία. Ήρθε ώρα να μπει τάξη στο αθλητικό οικοδόμημα.  Πλέον προχωρούμε και στο Μητρώο προπονητών και θα ακολουθήσει το Μητρώο αθλητών. Δημιουργούμε μια συλλογική ευθύνη για την πορεία κάθε αθλήματος. Βάζουμε συνυπεύθυνους τους διοικητικούς παράγοντες με τους προπονητές και τους αθλητές».

Για την συζήτηση για την ολιστική μελέτη:

«Χάρηκα γιατί είδα τους εκπροσώπους των κομμάτων να λειτουργούν με σύμπνοια για το συμφέρον του ελληνικού ποδοσφαίρου. Όλοι έχουμε αυξημένες προσδοκίες από την νέα διοίκηση της ΕΠΟ. Ο κος Αντωνίου εκπροσώπησε επάξια την ΕΠΟ, όμως η απουσία Ζαγοράκη σχολιάστηκε.  Με την σημερινή συζήτηση ήθελα να ξέρει ο ελληνικός λαός τι  περιέχει η ολιστική μελέτη, τι έχει κάνει η Πολιτεία. Η ΕΠΟ είναι μια αθλητική Ομοσπονδία, σεβόμαστε τον ρόλο, την δομή και την διοίκηση της. Εμείς είμαστε απολύτως ξεκάθαροι, θεωρούμε πως η ολιστική μελέτη είναι μια πυξίδα, που αν ακολουθήσουν όλοι, το σύνολο της ποδοσφαιρικής κοινότητας, τότε μπορούμε να ελπίζουμε σε ένα καλύτερο ποδόσφαιρο. Η Πολιτεία εξελίσσει τις πρωτοβουλίες της βήμα – βήμα. Όμως δεν είναι μόνο δουλειά της Πολιτείας, αλλά και της Ομοσπονδίας και των μετόχων των ΠΑΕ. Ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του. Στο τέλος κατέθεσα μια πρόταση που έγινε δεκτή, για την διεξαγωγή ενός συνεδρίου, όπου θα έχουν δικαίωμα να μιλήσουν άπαντες οι εμπλεκόμενοι στο ελληνικό ποδόσφαιρο, ώστε να  μπορέσουμε να έχουμε μια επικαιροποιημενη ατζέντα. Όλα αυτά θέλουν κόπο, υπομονή, επιμονή και καθαρό στόχο. Θέλουμε το ελληνικό ποδόσφαιρο να αποτελεί μια γιορτή του ελληνικού αθλητισμού».

Για το επαγγελματικό ποδόσφαιρο:

«Δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξει σωσίβιο της ΕΡΤ. Δεν είναι υποχρέωση της ούτε έχει διάθεση να πληρώνει και να αγοράζει αδιάφορα τηλεοπτικά δικαιώματα. Ως δημόσια τηλεόραση πρέπει να κάνει κινήσεις με στρατηγική και πλάνο, με σκοπό την ανάδειξη και την ενίσχυση των αθλητικών αξιών. Προχωρήσαμε στον νέο τρόπο εξασφάλισης χρημάτων, μέσω του νέου τρόπου φορολόγησης των στοιχηματικών εταιριών. Έχουμε μοιράσει ήδη χρήματα σε όλες τις ομάδες όλων των αθλημάτων και ακολουθεί το φθινόπωρο μια προκαταβολή ενίσχυσης των ερασιτεχνικών σωματείων. Θέλουμε να ενισχυθούν οι ομάδες, αλλά με όρους διαφάνειας και κάτω από κανόνες. Όχι ανεξέλεγκτα και άναρχα, βάση συμπαθειών. Θέλουμε καθαρούς όρους, με τα πάντα πάνω στο τραπέζι και προσβάσιμα σε όλους. Το Μητρώο είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο, που βοηθά τους πάντες. Με την νέα δεύτερη κατηγορία που δημιουργείται, όλα θα λειτουργούν καλύτερα. Οι β’ ομάδες είναι μια τομή στον ελληνικό αθλητισμό. Θα υπάρχει ένα καλύτερο θέαμα. Τελειώνει το γαϊτανάκι των δανεικών παικτών. Προσπαθούμε κι επιδιώκουμε το καλύτερο.  Ο νέος τρόπος αναδιάρθρωσης και οι β’ ομάδες είναι δύο καινοτομίες. ».

Για την ΕΟΚ:
«Στις Ολυμπιακές Ομοσπονδίες είχαμε 83% ανανέωση των διοικήσεων. Για πρώτη φορά έχουμε εκπροσώπηση των αθλητών στις διοικήσεις και θα έχουμε και εκπροσώπους των προπονητών. Η ΕΟΚ δεν μας ξέφυγε καθόλου. Όλα θα γίνουν με σωστό τρόπο και αν κάποιοι νομίζουν ότι είναι υπεράνω του νόμου, είναι γελασμένοι. Υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις που επιτρέπουν στην ΕΟΚ να διοικείται από μία προσωρινή διοίκηση με πρόεδρο τον κο Βασιλακόπουλο. Δεν θέλω  να την σχολιάσω, αλλά από εκεί και πέρα ο νόμος και η διαδικασία θα εφαρμοστεί.  Όλα θα βρουν τον δρόμο τους. Οι κανόνες που ισχύουν, ισχύουν για όλους, χωρίς καμία διάκριση».

Για τους εμβολιασμένους στα γήπεδα:

«Χαίρομαι που υπήρξε ξεκάθαρη θέση και από την Super League 1 και ακολουθείται και από άλλες Ομοσπονδίες. Θέλουμε να ενισχύσουμε τον αριθμό των εμβολιασμένων στην χώρα μας. Είμαστε ξεκάθαρα υπέρ των εμβολιασμών και την παρουσία εμβολιασμένων στις αθλητικές εγκαταστάσεις».

Για την επιστροφή στην αθλητική κανονικότητα:

«Υπήρξε λουκέτο στον ερασιτεχνικό αθλητισμό, αλλά η Πολιτεία μερίμνησε για όλους τους εργαζόμενους των σωματείων. Προσπαθήσαμε από το πρώτο κύμα ανακοινώσεων, να συμπεριλάβουμε τους εργαζόμενους στο αθλητικό οικοδόμημα, για να το στηρίξουμε. Βέβαια, οι πληγές έμειναν, κάποιες επουλώθηκαν κάποιες όχι. Ελπίζω να μην έχουμε ζημιές από το νέο κύμα και να αντιμετωπιστεί γρήγορα.  Ποτέ δεν φανταζόμουν να κλείνω εγκαταστάσεις και διοργανώσεις, ελπίζω να μην ξαναχρειαστεί».