Δευτέρα, 22 Ιούλιος, 2019

Με πρεσβευτές τον διεθνή ποδοσφαιριστή και  πρωταθλητή  του EURO 2004, Δημήτρη Παπαδόπουλο και την παίκτρια της Εθνικής Ελλάδος Θωμαή Βαρδαλή, η ActionAid με την υποστήριξη του UEFA Foundation for Children, δημιούργησε μια ομάδα ποδοσφαίρου διαφορετική από τις άλλες.

Μέλη της είναι αγόρια και κορίτσια ηλικίας 12 έως 18 ετών από την περιοχή του Κολωνού στον Δήμο Αθηναίων, τα οποία με όχημα το ποδόσφαιρο, μαθαίνουν να σέβονται τη διαφορετικότητα, να εκφράζουν τα προβλήματά τους και να αγωνίζονται για να βελτιώσουν τη ζωή στην κοινότητά τους.

Βασισμένο σε μία διαφορετική μεθοδολογία, αυτή του football3, το παιχνίδι παίζεται αλλιώς. Σε αυτό το ποδόσφαιρο δεν μετράνε μόνο τα γκολ, κανείς δεν είναι μόνος του όταν πέφτει και δίνονται ίσες ευκαιρίες σε όλους για να εκφράσουν τους προβληματισμούς τους. Η επικεφαλής των τοπικών προγραμμάτων της ActionAid, Γλυκερία Αράπη, στην παρουσίαση του προγράμματος που έγινε στον Εθνικό Γυμναστικό Σύλλογο την Πέμπτη 13 Ιουνίου, ανέφερε: «Το Beyond Goals είναι ένα ποδόσφαιρο διαφορετικό από αυτό που μπορεί να γνωρίζει ο περισσότερος κόσμος. Τα παιδιά πριν μπουν στο γήπεδο σκέφτονται στρατηγικά και συμφωνούν ποιοι είναι οι κανόνες. Δεν πρόκειται μόνο για κανόνες ποδοσφαιρικούς αλλά και κοινωνικούς. Για παράδειγμα για να μπει γκολ, η μπάλα πρέπει πάντοτε να περάσει από τα κορίτσια. Όταν κάποιος πέσει θα πρέπει όλοι να τον βοηθήσουν να σηκωθεί. Τα παιδιά της ομάδας είναι παιδιά με ενέργεια και θάρρος. Έχουν αποφασίσει να συμμετέχουν σε ένα πρόγραμμα, όπου μαθαίνουν να αμφισβητούν τα στερεότυπα τους, να συνεργάζονται όλοι παρά τις δυσκολίες και να αναπτύσσουν υψηλό αίσθημα δικαίου».

Εκτός από τη συμμετοχή στην ομάδα νέων του Επίκεντρου, το Beyond Goals δίνει την ευκαιρία στα παιδιά να έχουν δωρεάν πρόσβαση σε ψυχολογική υποστήριξη και επαγγελματικό προσανατολισμό, να παρακολουθούν ενισχυτική διδασκαλία, μαθήματα αγγλικής γλώσσας, ηλεκτρονικών υπολογιστών, ξυλουργική, εργαστήρια έκφρασης και καλλιτεχνικά εργαστήρια. Είναι ένα πρόγραμμα, το οποίο ακολουθεί τη φιλοσοφία όλων των προγραμμάτων δράσης της ActionAid, που  από το 1998 εκπαιδεύει παιδιά και εφήβους στα ανθρώπινα δικαιώματα και την καταπολέμηση της αδικίας ώστε να αποτελέσουν τους ενεργούς πολίτες του αύριο.

Οι πρωταγωνιστές του προγράμματος είναι τα ίδια παιδιά. Μεταξύ αυτών ο Κώστας, 13 ετών, ο οποίος ανέφερε: «οι κανονικές ομάδες που πήγαινα και δεν ήμουν τόσο καλός στο ποδόσφαιρο δεν μου έδιναν καμία πάσα. Εδώ δεν γίνεται αυτό, υπάρχει ισότητα». Η Σοφία, 12 ετών, είπε «σε αυτό το ποδόσφαιρο τα αγόρια μας δίνουν πάσες και δεν παίζουν ατομικά. Μου αρέσει που στο τέλος συζητάμε και βάζουμε πόντους για το fair play».

Δείτε το βίντεο

Ο πρεσβευτής του προγράμματος και διεθνής ποδοσφαιριστής και πρωταθλητής του ΕURO 2004, Δημήτρης Παπαδόπουλος θέλει, όπως έχει δηλώσει, μέσα από το Beyond Goals, να κάνει αυτά τα παιδιά να σέβονται το ένα το άλλο, να μάθουν να συνεργάζονται και να καταλάβουν ότι είναι μια ομάδα. Να βγουν στην κοινωνία και σε οτιδήποτε κάνουν μεγαλώνοντας, να μπορούν να λειτουργούν ομαδικά. «Το πρόγραμμα προσπαθεί να περάσει σε αυτά τα παιδιά την αξία του ευ αγωνίζεσθε κάτι που είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουν από αυτές τις ηλικίες και να το ακολουθήσουν και στη μετέπειτα ζωή τους», ανέφερε ο διεθνής ποδοσφαιριστής κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του προγράμματος. Με τη σειρά της, η πρέσβειρα του Beyond Goals, Θωμαή Βαρδαλή, παίκτρια της Εθνικής Ελλάδος και πρωταθλήτρια του ΠΑΟΚ, πιστεύει ότι το πρόγραμμα δίνει μία ακόμα ευκαιρία να αποδειχθεί ότι το ποδόσφαιρο είναι ένας τρόπος ενσωμάτωσης, κοινωνικοποίησης και ευαισθητοποίησης, αλλά και ένας τρόπος προώθησης του γυναικείου ποδοσφαίρου. «Είναι μία πολύ όμορφη εμπειρία να βλέπεις αγόρια και κορίτσια να παίζουν μαζί. Σαν γυναίκα ποδοσφαιρίστρια χαίρομαι να βλέπω τα αγόρια να αντιμετωπίζουν τα κορίτσια με τον ίδιο τρόπο. Αυτό σημαίνει ότι μέσω του ποδοσφαίρου μπορούμε να περάσουμε κάποια μηνύματα σε αυτά τα παιδιά», ανέφερε.

Το Beyond Goals πραγματοποιείται μέσα από το Επίκεντρο της ActionAid, ένα κέντρο στήριξης που βρίσκεται για τους συνανθρώπους μας που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα και κοινωνικό αποκλεισμό, στον Δήμο Αθηναίων.

Ροη Ειδησεων

Στην 5η θέση της Ευρώπης η Εθνική ομάδα νεανίδων!
Η Netflix δοκιμάζει πακέτο χαμηλού κόστους για κινητά
Δείτε την συνέντευξη του Σ. Καπράλου στο Sport News
Ελπιδοφόρα εμφάνιση της Σάρρα στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα
Νεαροί εθελοντές καθαρίζουν και φέτος τη λίμνη Κερκίνη
Ομιλία Γιώργου Αλεξόπουλου στο 23ο ετήσιο Συνέδριο του ECONOMIST,  με θέμα: “Europe: leaving indecisiveness behind?”
Διαθέσιμα στην Ελλάδα τα YouTube Premium και YouTube Music
Πέθανε ο Αντρέα Καμιλλέρι, δημιουργός του επιθεωρητή Μονταλμπάνο
Αντιμονοπωλιακό δίκαιο: Η Επιτροπή κίνησε έρευνα για πιθανή αντιανταγωνιστική συμπεριφορά της Amazon
Ορκίστηκαν οι 300 της νέας Βουλής
Τετραμελής αποστολή στο Παγκόσμιο Κύπελλο Μοντέρνου Πεντάθλου
Ανοδικά κινείται το Χρηματιστήριο Αθηνών
«Μάγεψε» το Πανελλήνιο πρωτάθλημα Πάλης στην Άμμο
Στον αέρα 150.000 συντάξεις χηρείας -Εντολή Βρούτση για επιτάχυνση διαδικασιών
Google Translate: Νέες λειτουργίες για άμεση μετάφραση μέσω της κάμερας
Κατάμεστη η Επίδαυρος για την παράσταση “Οιδίπους Τύραννος”
5 δισ. δολάρια πρόστιμο στο Facebook για το σκάνδαλο Cambridge Analytica
Πρωταθλητές Ξυλάς και Λάκη στα διεθνή Πρωταθλήματα ITF Juniors U18
Αντίστροφη μέτρηση για το Πανελλήνιο Ορεινής Ποδηλασίας στην Λειβαδιά
Χρυσό μετάλλιο ο Βαγενάς στο παγκόσμιο πρωτάθλημα νέων άρσης βαρών σε πάγκο

Social

INSTAGRAM

DAILYMOTION