Καταλονία: Χρήση πλαστικών σφαιρών από την αστυνομία- 460 τραυματίες

  • Κυριακή, Οκτ 01 2017

 

Απίστευτες εικόνες βίας διαδραματίζονται έξω από εκλογικά κέντρα της Καταλονίας όπου διεξάγεται σήμερα το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησια της Περιφέρειας.

Η ισπανική αστυνομία έκανε χρήση πλαστικών σφαιρών στη Βαρκελώνη για να απωθήσει ψηφοφόρους από τα εκλογικά κέντρα.

Η δήμαρχος της Βαρκελώνης ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 460 άνθρωποι έχουν διακομιστεί στα νοσοκομεία επειδή τραυματίστηκαν από την αστυνομία.

 

Ο πρόεδρος της επαρχίας της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζεμόντ δήλωσε ότι η χρήση κλομπ και πλαστικών σφαιρών από την αστυνομία αποτελεί «αδικαιολόγητη χρήση βίας» ενώ προκαλεί μία απαίσια εικόνα για την Ισπανία.

Την ίδια ώρα το υπουργείο Εσωτερικών, γνωστοποίησε ότι εννέα αστυνομικοί, αλλά και δύο μέλη των υπηρεσιών ασφαλείας, τραυματίστηκαν κατά τα επεισόδια. Μάλιστα δημοσιοποίησε βίντεο «κουκουλοφόρων» που πετούν αντικείμενα κατά των αστυνομικών δυνάμεων, στο κέντρο της Βαρκελόνης.

Η ψηφοφορία διεξάγεται με αργούς ρυθμούς εξαιτίας των προβλημάτων στο ηλεκτρονικό σύστημα καταμέτρησης που βγαίνει εκτός λειτουργίας.

Η κατάσταση αυτή, δημιουργεί πρόβλημα στον καθορισμό ολοκληρωμένης εικόνας, για το ποσοστό συμμετοχής.

Από την άλλη μεριά, κάτοικοι από ολόκληρη την Καταλονία στέλνουν μηνύματα δηλώνοντας ότι ψηφίζουν χωρίς την παρουσία της αστυνομίας.

Η τοπική κυβέρνηση ζήτησε την άμεση παραίτηση του απεσταλμένου της Ισπανικής κυβέρνησης στην Καταλονία Ενρίκ Μίγιο.

«Είπαμε ότι ο λαός της Καταλονίας θα ψηφίσει, και ψηφίζει στο 73% των εκλογικών κέντρων που παραμένουν ανοιχτά. Απαιτούμε την άμεση παραίτηση του Μίγιο για κρατική βία. Ζητούμε από τον κόσμο να υπερασπιστεί το θεμελιώδες δικαίωμά του. Η Καταλονία ψηφίζει» ανέφερε ο εκπρόσωπος της καταλανικής κυβέρνησης Τζόρντι Τουρούλ. «Όλος ο κόσμος βλέπει τη βία της κεντρικής κυβέρνησης» είπε ο Τουρούλ.

O πρώην πρόεδρος της Καταλονίας, Άρτουρ Μας δήλωσε στην ισπανική τηλεόραση ότι ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι «πρέπει να παραιτηθεί άμεσα».

Ο ίδιος, τόνισε ότι ο Ραχόι είναι υπεύθυνος «για τη βία του κράτους» χαρακτηρίζοντας τον Ισπανό πρωθυπουργό ως «αυταρχικό» και «καταπιεστή».

 

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί.