Αμφισβητεί την Συνθήκη της Λωζάνης και θέτει ζήτημα διεκδίκησης εδαφών ο Ερντογάν

  • Τετάρτη, Νοε 23 2016

Για ακόμα μια φορά ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αμφισβήτηση την Συνθήκη της Λωζάνης επισημοποιώντας ότι η Άγκυρα θέλει να επαναχαράξει τα σύνορά της με προφανή σκοπό να μεγαλώσει την επικράτειά της σε βάρος των γειτονικών της

χωρών…

«Η Τουρκική Δημοκρατία είναι το τελευταίο κράτος που ιδρύσαμε με ό,τι μας απέμεινε μετά από όλες τις αυτοθυσίες που θα μπορούσαμε να κάνουμε… Η Τουρκική Δημοκρατία δεν είναι το πρώτο κράτος, ας μην ξεγελιόμαστε. Είμαστε κληρονόμοι ενός έθνους που είδε τα εδάφη του να φτάνουν τα 22 εκατ. χιλιόμετρα» είπε ο κ. Ερντογάν σε ομιλία του στο προεδρικό μέγαρο της Τουρκίας σε διάσκεψη της Αστυνομικής Ακαδημίας για το «Πνεύμα της νέας ασφάλειας της Τουρκίας».

Και συνέχισε ο Τούρκος Πρόεδρος: «Λίγο πριν την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας κατείχαμε εδάφη 3 εκατ.χιλιομέτρων. Μειώθηκαν, μειώθηκαν, μειώθηκαν και έφτασαν στα 780.000 χιλιόμετρα. Ορισμένοι ενοχλούνται όταν αναφέρομαι στη Συνθήκη της Λωζάνης. Γιατί ενοχλείστε; Δυστυχώς, στη Λωζάνη από αυτά τα 3 εκατ. χιλιόμετρα, κάποια μέρη «φαγώθηκαν» και έμειναν 780.000 χιλιόμετρα».

«Μας πήραν τα μέρη που ήταν μπροστά στη μύτη μας και περηφανεύονται γι’ αυτό. Και λένε ότι από αυτή τη Συνθήκη, αυτή τη συμφωνία, βγήκαμε με επιτυχία! Πώς γίνεται να δίνεις αυτό που έχεις στα χέρια σου και ακόμη να λες ότι πετύχαμε;» επισήμανε ο κ. Ερντογάν κατηγορώντας το κεμαλικό καθεστώς που συνομολόγησε τη Συνθήκη της Λωζάνης το 1923 ότι απέτυχε και συναίνεσε στη συρρίκνωση της τουρκικής επικράτειας παραχωρώντας εδάφη τα οποία -σύμφωνα με την αναθεωρητική λογική του προέδρου της Τουρκίας- ανήκαν στην οθωμανική αυτοκρατορία…

«Και βέβαια χαιρετίζουμε με εκτίμηση όλες τις επιτυχίες της Λωζάνης, αλλά η Λωζάνη δεν είναι ένα αδιαμφισβήτητο ιερό κείμενο. Και βέβαια θα το συζητήσουμε! Βαδίζοντας προς το 2023 (σσ όταν θα έχουν συμπληρωθεί 100 χρόνια από την υπογραφή της Συνθήκης που διαμόρφωσε τα σημερινά σύνορα της Τουρκίας αλλά και της Ελλάδας) έχουμε επίγνωση ότι θα θίξουμε τα συμφέροντα αρκετών. Αλλά και πάλι θα το πράξουμε!» τόνισε ο κ. Ερντογάν θέτοντας ξεκάθαρα τον στόχο της Άγκυρας για αλλαγή συνόρων με προσάρτηση νέων εδαφών στην τουρκική επικράτεια!

Με βάση τα αριθμητικά στοιχεία που παρέθεσε ο κ. Ερντογάν προκύπτει ότι οι Τούρκοι διεκδικούν ακόμη και τον… τετραπλασιασμό της επικράτειάς τους, προφανώς σε βάρος γειτονικών χωρών. Και δεν ονειρεύονται μόνο εδάφη της ευρισκόμενης σε εμφύλια σύρραξη Συρίας αλλά ξεκάθαρα αμφισβητούν την χάραξη των συνόρων με την Ελλάδα, όπως αυτή οριστικοποιήθηκε με την Συνθήκη της Λωζάνης του 1923.

Με αυτή τη δήλωση απάντησε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Στράτος Ευθυμίου, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με δηλώσεις της τουρκικής ηγεσίας για τη Συνθήκη της Λωζάνης.

«Στον αναθεωρητισμό που διατυπώνεται κατ’ επανάληψη από την τουρκική ηγεσία, η Ελλάδα αντιπαρατάσσει την προσήλωσή της στη διασφάλιση της διεθνούς νομιμότητας, της ειρήνης και της σταθερότητας» σημείωσε ο κ. Ευθυμίου. Υπενθυμίζεται ότι χθες ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας σε συνέδριο για το «Νέο Δόγμα Ασφάλειας» της Τουρκίας, αναφέρθηκε στις επικρίσεις που δέχεται για τα σχόλια που έχει κάνει για την συνθήκη της Λωζάνης. «Πριν την ίδρυση της Δημοκρατίας είχαμε 3 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα και αυτά μειώθηκαν σε 780.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα . Όταν αναφέρθηκα στην Λωζάνη κάποιοι ενοχλήθηκαν. Γιατί ενοχλείστε; με την Λωζάνη από 3 εκατ. τετραγωνικά χιλιόμετρα περιοριστήκαμε σε 780.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Μας πήραν εδάφη που ήταν δίπλα μας και κάποιοι καυχιόταν με αυτό. Χάνεις και λες ότι είσαι “επιτυχημένος”» είπε ο Ταγίπ Ερντογάν και συνέχισε: «Αν η Τουρκία μείνει μακριά από την Συρία ή αλλού τι θα συμβεί; Αυτές οι περιοχές θα χαίρουν ηρεμίας ασφάλειας και ευημερίας; Δεν τίθεται τέτοιο θέμα». Σε άλλη αποστροφή της ομιλίας του μετά από αναφορά στην συνθήκη των Σεβρών επανήλθε στην συνθήκη της Λωζάνης: «Η Λωζάνη δεν είναι ένα κείμενο που δεν μπορεί να επικρίνεται. Επ ουδενί δεν είναι ιερό κείμενο. Και βέβαια μπορούμε να συζητάμε γι αυτήν. Θα προσπαθούμε πάντα για το καλύτερο. Ο Α΄ και Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος και ο ψυχρός πόλεμος είναι παρελθόν. Γκρεμίζονται μια -μια οι μεταψυχροπολεμικές ισορροπίες . Χωρίς παρεξήγηση, εμείς δώσαμε στον λαό τον λόγο μας. Θα κάνουμε τα πάντα για να πάμε την Τουρκία στους στόχους του 2023, για να την καταστήσουμε σε όλους τους τομείς μια από τις 10 μεγαλύτερες χώρες του κόσμου», είπε ο Ερντογάν.

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί.