Tuesday, 18th June, 2019

Η επόμενη μεγάλη έκδοση του λειτουργικού συστήματος macOS δεν θα μπορούσε να λείπει από το συνέδριο WWDC 2019. Η Apple παρουσίασε το macOS Catalina (έκδοση 10.15), το οποίο μοιάζει περισσότερο με αναβάθμιση του σημερινού macOS Mojave (έκδοση 10.14). Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι δεν έχουμε αξιοσημείωτα νέα πράγματα να δούμε.

Καταρχάς, να αναφέρουμε ότι το iTunes χωρίζεται πλέον σε τρεις ξεχωριστές εφαρμογές: Music, Podcasts και TV. Αν αναρωτιέστε πως θα γίνεται ο συγχρονισμός των iOS συσκευών με το Mac, η απάντηση βρίσκεται σε μια νέα sidebar στο Finder. Το Apple Music είναι προφανώς το κεντρικό μέρος για να ακούς μουσική, ενώ το Podcasts περιλαμβάνει το ολοένα και πιο δημοφιλές ηχογραφημένο περιεχόμενο και μάλιστα με μια λειτουργία αναζήτησης που καλύπτει το υλικό που ακούγεται μέσα σε κάποια εκπομπή. Τέλος, η εφαρμογή TV για Mac υποστηρίζει αναπαραγωγή περιεχομένου σε ανάλυση 4K HDR που είναι πιστοποιημένο στα πρωτόκολλα HDR10 ή Dolby Vision και σύντομα θα έρθει και η υποστήριξη για την τεχνολογία Dolby Atmos.

Μια άλλη ενδιαφέρουσα καινοτομία του macOS Catalina είναι η εφαρμογή Sidecar που θα φανεί πολύ χρήσιμη σε όσους συνδέουν εξωτερική οθόνη στο Mac τους. Χάριν σε αυτήν, μπορείς να συνδέσεις ενσύρματα ή ασύρματα το iPad σαν δευτερεύουσα οθόνη και να χρησιμοποιείς το Apple Pencil για διαχείριση.

Επιπλέον, η Apple προσθέτει την υποστήριξη διαχείρισης με φωνητικές εντολές με τη βοήθεια του ψηφιακού βοηθού Siri. Η διαχείριση γίνεται στο έπακρο και όλη η επεξεργασία των εντολών πραγματοποιείται αποκλειστικά στη συσκευή του χρήστη για προστασία της ιδιωτικότητας του. Μελλοντικά, το Voice Control θα ενσωματωθεί και στο iOS.

Σχετικά με την ασφάλεια, η Apple λανσάρει το Find My, ένα εργαλείο που λειτουργεί σε Macs και συσκευές iOS για να τις βρίσκεις ανά πάσα στιγμή. Το πολύ ενδιαφέρον είναι ότι λειτουργεί ακόμη και αν η συσκευή σου είναι απενεργοποιημένη ή εκτός δικτύου, με τη “δουλειά” να γίνεται στέλνοντας κωδικοποιημένα σήματα Bluetooth σε άλλες συσκευές της Apple που μπορεί να βρίσκονται κοντά στη χαμένη δική σου, αρκεί οι τελευταίες να είναι συνδεδεμένες σε δίκτυο.

Μαζί με το Find My, η Apple ενισχύει τη λειτουργία Activation Lock που κλειδώνει έξω από τη συσκευή τον οποιονδήποτε επίδοξο κλέφτη και το ξεκλείδωμα μπορεί να γίνει αποκλειστικά και μόνο από τον ιδιοκτήτη. Η λειτουργία Activation Lock θα είναι διαθέσιμη σε όλα τα Mac που ενσωματώνουν τα chips ασφαλείας T2.

Να αναφέρουμε, επίσης, ότι το εργαλείο Screen Time για παρακολούθηση ου χρόνου που ξοδεύεις σε κάθε εφαρμογή, θα είναι διαθέσιμο και στο macOS Catalina. Ταυτόχρονα, έχουμε και ορισμένες μικρές αναβαθμίσεις και βελτιώσες σε εφαρμογές όπως είναι τα Photos, Mail, Notes και Reminders.

Τέλος, η Apple θέλει να κάνει πιο εύκολη τη ζωή των developers που θέλουν να φέρουν τις εφαρμογές τους τόσο στα Mac, όσο και στις συσκευές iOS. Αυτό θα γίνει με το Project Catalyst, το οποίο τους βοηθά να αναπτύξουν εφαρμογές macOS βασισμένοι στις υπάρχουσες εφαρμογές που ενδεχομένως έχουν δημιουργήσει για iPad.

Όλη η ιστορία θα γίνεται τσεκάροντας το κουτί με τη λέξη “Mac” στο λογισμικό XCode και τότε θα γίνεται αύτοματα η διαδικασία μετατροπής του κώδικα. Φυσικά, οι developers θα μπορούν να παρέμβουν όποτε και όσο θέλουν για να διαμορφώσουν όπως αυτοί νομίζουν τις εφαρμογές τους.

Η πρώτη beta έκδοση του macOS Catalina θα είναι διαθέσιμη σύντομα και η τελική διανομή θα ξεκινήσει το φθινόπωρο για τα Mac που έχουν κυκλοφορήσει από τα μέσα του 2012 και έπειτα.

Ροη Ειδησεων

Κάνε τον… άθλο σου στη Σύρο!
Η Microsoft επανέφερε όλα τα laptops της Huawei στο κατάστημα της
Η γιορτή της ελληνικής Τοξοβολίας άνοιξε νέους δρόμους για το άθλημα
Πιέσεις για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Αλβανίας – Βόρειας Μακεδονίας
Πλήγμα στην Huawei: Τι λέει ο ιδρυτής της
Στα ρεπεσάζ του Ευρωπαϊκού Ιωσηφίδης και Μπούκης
Ολόκληρος ο Σαίξπηρ ΑΠΟΨΕ!
«Σάρωσε» τα μετάλλια η προολυμπιακή ομάδα στο G1 τουρνουά του Λουξεμβούργου
«Visa for Venezia»: Ένα πρόγραμμα για τη διάσωση της Βενετίας
Χωρίς ομάδα τη νέα σεζόν ο Αλέγκρι!
Ο συγχρονισμός μεταξύ Google Drive και Google Photos θα πάψει από αρχές Ιουλίου
Κανονικά από Παρασκευή τα διαγνωστικά κέντρα
Η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Ελλάδος στον Πολύγυρο
“Stadia” – Νέα πλατφόρμα gaming από την Google
Η AbbVie αναδεικνύεται 4η ανάμεσα στις εταιρείες  με το καλύτερο εργασιακό περιβάλλον στην Ευρώπη
Φυσικοί τρόποι για να διώξετε μια και καλή τα κουνούπια
Ινδία: Περισσότερα από 50 παιδιά πέθαναν αφού έφαγαν το φρούτο λίτσι
Ο ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε τα ψηφοδέλτια του
Renault: Μονόδρομος η συμμαχία με Νissan
Premier League: Αυτό είναι το πρόγραμμα της πρεμιέρας του επόμενου πρωταθλήματος

Social

INSTAGRAM

DAILYMOTION