Συνέδριο Crowd Dialog Europe 17’

  • Τρίτη, Οκτ 24 2017

Με κοινό στόχο «να αξιοποιήσουμε τη δύναμη των πολλών για το ευρύτερο καλό» και κεντρικό μήνυμα "United Knowledge - The Next Next”, η Εθνική Τράπεζα σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή φιλοξενούν, για πρώτη φορά στην Αθήνα, το Συνέδριο Crowd Dialog Europe 17 ( www.crowddialog.eu ). Περισσότεροι από 400 εκπρόσωποι από 28 κράτη – μέλη της Ευρώπης -συμπεριλαμβανομένων προσώπων από την επιχειρηματική και την ακαδημαϊκή κοινότητα, καθώς και τον πολιτικό χώρο- θα συναντηθούν στις 21 Σεπτεμβρίου, προκειμένου να συζητήσουν τα επιμέρους ζητήματα σχετικά με τη συμμετοχική χρηματοδότηση (Crowd Funding).

logo crowd dialog.png

 

Oι τρεις άξονες του Crowd Dialog

 

Τα θέματα στα οποία θα επικεντρωθεί το Συνέδριο στην Αθήνα αφορούν:

  • στο Crowd Funding ως ένας σημαντικός τρόπος εύρεσης οικονομικών πόρων χρηματοδότησης. Στόχος είναι να συγκεντρώνονται κεφάλαια τα οποία θα διοχετεύονται σε δράσεις που θα ήταν δύσκολο να χρηματοδοτηθούν με άλλο τρόπο.
  • στην αναζήτηση ενός ολοκληρωμένου μοντέλου στην αγορά εργασίας Crowd Sourcing, ώστε να αξιοποιηθεί η δύναμη του πλήθους με πρακτικές εφαρμογές σε ένα περιβάλλον που αλλάζει διαρκώς.
  • στην ενίσχυση της καινοτομίας από ένα πλήθος διαφορετικών ανθρώπων με στόχο την ενιαία και στοχευμένη συνεργασία και την εφαρμογή του πλαισίου που θα αξιοποιεί νέες ευκαιρίες για καινοτομίες σε εντελώς διαφορετικούς κλάδους (Crowd Innovation).

 

Η επιτυχής συμμετοχή της Εθνικής Τράπεζας

 

Στην Ελλάδα, στο πλαίσιο αυτό, η Εθνική Τράπεζα έχει δημιουργήσει το πρόγραμμα act4Greece, μία πρωτοβουλία Crowd Funding μεγάλης κλίμακας. To act4Greece είναι μία online πλατφόρμα ( www.act4greece.gr ) που δίνει τη δυνατότητα συγκέντρωσης πόρων από το πλήθος – από κάθε ενδιαφερόμενο σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

 

Oι χρηματικοί πόροι που συγκεντρώνονται είναι δωρεές και στο μέλλον, εφόσον υπάρξει κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο, θα μπορούν να συγκεντρώνονται χρήματα για δανεισμό (κυρίως μικροδάνεια) αλλά και για συμμετοχή στο ίδιο κεφάλαιο μιας εταιρείας, στηρίζοντας νεοφυείς καινοτόμες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες.

 

Το πρόγραμμα πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Εθνικής Τράπεζας και τη στρατηγική συνεργασία με φορείς και ιδρύματα εγνωσμένου κύρους και προσφoράς, όπως το Ιδρυμα Ωνάση, το Κοινωφελές Ιδρυμα Λάτση, το Ιδρυμα Μποδοσάκη, την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO και το Ελληνικό Δίκτυο για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη.

 

 

Τo Act4Greece έχει σημαντική ανταπόκριση από το πλήθος, καθώς υλοποιούνται δράσεις που βοηθούν το κοινωνικό σύνολο. Μεταξύ αυτών την περίοδο 2016-2017 καλύφθηκαν, μέσω της πλατφόρμας, ανάγκες σίτισης σε σχολεία των Τρικάλων και της Καβάλας.

Οι Δήμοι αυτοί επιλέχθηκαν ως δύο από τους τριάντα Δήμους, όπου υλοποιείται πιλοτικά το Πρόγραμμα του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης «Κοινωνικό́ Εισόδημα Αλληλεγγύης», ως μια επιπρόσθετη ενισχυτική́ δράση, για την αντιμετώπιση, αφενός των αναγκών σίτισης των μαθητών που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού και αφετέρου για την υποστήριξη της εκπαιδευτικής διαδικασίας και την αποτροπή φαινoμένων σχολικής διαρροής.

Η δράση χρηματοδότησε 87.328 ζεστά μεσημεριανά σχολικά γεύματα σε 18 δημοτικά σχολεία των Τρικάλων, καλύπτοντας τις ανάγκες σίτισης 1.202 μαθητών, καθώς και 90.016 γεύματα σε 9 δημοτικά του Δήμου Καβάλας, καλύπτοντας 1.183 μαθητές. Τα γεύματα προετοιμάζονταν σε συνεργασία με τους Κοινωνικούς Συνεταιρισμούς Περιορισμένης Ευθύνης Τρικάλων και Καβάλας, προσφέροντας επιπλέον οφέλη στις τοπικές κοινωνίες.

Το ίδιο χρονικό διάστημα δημιουργήθηκε πρότυπη παιδική χαρά για παιδιά με προβλήματα όρασης και πρόσθετες αναπηρίες. Το act4Greece στήριξε τη δημιουργία Πρότυπης Παιδικής Χαράς στις εγκαταστάσεις της Αμυμώνης στο Ελληνικό, όπου λειτουργεί το Κέντρο Ημερησίας Φροντίδας «Ιριδα». Πλαισιωμένη από την εμπειρία και την εξειδίκευση των εκπαιδευτών της Αμυμώνης, η Παιδική Χαρά έχει στόχο να προσφέρει μοναδικές δυνατότητες ψυχαγωγίας και, παράλληλα, σημαντικά οφέλη στην εκπαίδευση, την κοινωνικοποίηση και την αυτοπεποίθηση των παιδιών με αναπηρίες, απασχολώντας τα με τρόπο ασφαλή και δημιουργικό.

Η προσπάθεια συνεχίζεται, με δράσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη και αφορούν στα παρακάτω:

  • «Στηρί-ζουμε: Ιατροφαρμακευτική φροντίδα για όλους».

Η οργάνωση Αποστολή ΑΝΘΡΩΠΟΣ ξεκίνησε το Φεβρουάριο του 2013 το πρόγραμμα με στόχο την κάλυψη ιατροφαρμακευτικών αναγκών παιδιών και ενηλίκων που είναι ανασφάλιστοι, οικονομικά αδύναμοι ή δεν έχουν πρόσβαση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Μέσω του act4Greece αναζητούνται οικονομικοί πόροι για τη στήριξη του προγράμματος, ύψους €24.000 το χρονικό διάστημα από 10.04.2017 έως 31.10.2017.

  • YouGoCulture: διαδικτυακή – διαδραστική πλατφόρμα εικονικών ξεναγήσεων στην Ελλάδα.

Το act4Greece στηρίζει τη δράση You Go Culture με σκοπό τη συγκέντρωση πόρων για την κάλυψη των εξόδων δημιουργίας περιεχομένου με πρωτότυπο οπτικοακουστικό υλικό (φωτογραφίες, βίντεο, πανοράματα 360° και συνοδευτικά κείμενα) για τη 2η Φάση ανάπτυξης της πλατφόρμας, με συνολικό προϋπολογισμό €77.800. Το E-Learning του ΕΚΠΑ καλύπτει, με ίδιους πόρους, ποσό €12.800. Μέσω του act4Greece αναζητούνται επιπλέον πόροι, ύψους €65.000.

  • Στήριξη αθλητών για τη συμμετοχή τους σε Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες.

Το act4Greece στηρίζει τη δράση «Αθλητισμός για όλους» από 28.06.2017 έως 28.11.2017, με σκοπό τη συγκέντρωση πόρων για την ενίσχυση και υποστήριξη της προετοιμασίας τεσσάρων νέων αθλητών για τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες του Τόκυο, το 2020, με συνολικό προϋπολογισμό €25.000.

  • Δημιουργία 20 ποιοτικών δανειστικών βιβλιοθηκών σε σχολεία της Ελλάδας.

Το act4Greece ενισχύει την πρωτοβουλία της Ελληνικής Λέσχης Βιβλίου (ΕΛΒΙ) για τη δημιουργία 20 Δανειστικών Βιβλιοθηκών σε ισάριθμα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης 6 νομών της χώρας (Χίου, Κυκλάδων, Δράμας, Ημαθίας, Πέλλας, Δωδεκανήσου), καλύπτοντας τις ανάγκες εκπαίδευσης, επιμόρφωσης και ψυχαγωγίας 1.676 μαθητών Δημοτικών, 655 μαθητών Γυμνασίων-Λυκείων και 235 εκπαιδευτικών ανά σχολική χρονιά.

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί.