Sunday, 20 January, 2019

Κατηγορούνται για ζημία εκατομμυρίων ευρώ στο νοσοκομείο και σε ταμεία – Η παραπομπή τους έγινε με βούλευμα – καταπέλτη του συμβουλίου Εφετών

Άλλη μια υπόθεση «μαύρης τρύπας» στα οικονομικά του ΕΣΥ με υπερκοστολόγηση μοσχευμάτων, αναδεικνύεται μέσα από βούλευμα – καταπέλτη του συμβουλίου Εφετών, με το οποίο παραπέμπονται σε δίκη για κακουργηματική κατηγορία 15 γιατροί και στελέχη του ΚΑΤ, την περίοδο 2009 – 2011.

Η παραπομπή των εν λόγω λειτουργών του Ιπποκράτη, ορθοπεδικών χειρουργών αλλά και διευθυντών κλινικών και διοικούντων του νοσοκομείου αφορά σε ανεξέλεγκτη χρήση και υπερκοστολόγηση οστικών μοσχευμάτων, η οποία φέρεται να ζημίωσε το νοσοκομείο με εκατομμύρια ευρώ.

Ειδικότερα, η παραπομπή των 15 προσώπων σε ακροατήριο Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων αποφασίστηκε με το υπ. αριθμόν 578/2018 βούλευμα του συμβουλίου Εφετών της Αθήνας για την κακουργηματική κατηγορία της απιστίας στην υπηρεσία κατ’ εξακολούθηση σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου με ζημία μεγαλύτερη των 150.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τη δικογραφία, οι κατηγορούμενοι γιατροί και στελέχη του ΚΑΤ προέβαιναν σε συνεχείς προμήθειες οστικών μοσχευμάτων από ιδιωτικές εταιρείες της επιλογής τους ενώ κάποια από τα μοσχεύματα αυτά, κατά το κατηγορητήριο, χρησιμοποιήθηκαν ακόμα και για ασθενείς που δεν τα είχαν ανάγκη!

Αποτέλεσμα της δράσης τους ήταν «μόνο για δύο χρόνια, το 2009 και το 2010, η εκτιμώμενη ζημιά για το Δημόσιο (έπειτα από αξιολόγηση 1.500 φύλλων χειρουργείου) να αγγίζει το ποσό των 10.099.497 ευρώ, που αποτελεί και την υπέρβαση δαπάνης σε βάρος των ασφαλιστικών ταμείων».

Ενδεικτικά αρκεί να αναφερθεί πως η μέση δαπάνη τοποθέτησης μοσχεύματος ανά ασθενή τη διετία 2009-2010 υπολογίστηκε στις 6.676 ευρώ με τα ασφαλιστικά ταμεία των ασθενών σε πολλές περιπτώσεις να μην αποζημιώνουν την αξία των μοσχευμάτων καθώς η τοποθέτηση τους δεν μπορούσε να δικαιολογηθεί.

Το πόρισμα

Ενδελεχή έλεγχο στο νοσοκομείο είχε διενεργήσει το Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Υγείας, το οποίο σε πόρισμα του κατέγραψε περιπτώσεις παραγγελιών μοσχευμάτων στην ανώτερη δυνατή τιμή και χωρίς να τηρηθούν οι εκ του νόμου προβλεπόμενες διαδικασίες.

Το πόρισμα διαβιβάστηκε στη συνέχεια στις εισαγγελικές αρχές, οι οποίες ερεύνησαν την υπόθεση, άσκησαν ποινικές διώξεις με τη σχετική δικογραφία να καταλήγει στο συμβούλιο Εφετών το οποίο εξέδωσε και το παραπεμπτικό βούλευμα για τους 15 κατηγορούμενους ορθοπεδικούς χειρουργούς και στελέχη του νοσοκομείου.

Να σημειωθεί ότι αρχικά οι κατηγορούμενοι ήταν 17, ωστόσο, με το βούλευμα παύθηκε η ποινική δίωξη για δύο εμπλεκόμενους, μετά από επιτρεπτή μεταβολή της κατηγορίας τους σε πλημμέλημα. Επίσης, με το ίδιο βούλευμα απορρίφθηκαν τα αιτήματα κατηγορουμένων για διενέργεια ιατρικής πραγματογνωμοσύνης.

Το πόρισμα, πάντως, του Σώματος Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης πραγματικά αποτελεί «καταπέλτη» για τα τους γιατρούς και τα στελέχη του ΚΑΤ σχετικά με τις αθρόες παραγγελίες μοσχευμάτων: «Δεν τηρούνταν καμιά διαδικασία προέγκρισης της δαπάνης πριν από την επέμβαση, γεγονός που τελικά επέτρεπε στα ιατρικά στελέχη του νοσοκομείου να επιβάλλουν στην πράξη προκαθορισμένες επιλογές και να προσανατολίζουν την ανάθεση προμήθειας με απ’ ευθείας ανάθεση στις προτεινόμενες εταιρείες. Αντίθετα, πριν από την επέμβαση θα έπρεπε να υποβαλλόταν αίτημα χορήγησης υλικού, να συντασσόταν η ιατρική γνωμάτευση και να εγκριθεί αρμοδίως έχοντας τη σύμφωνη γνώμη του τμήματος Οικονομικού», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο πόρισμα.

Όπως δε προκύπτει από τα οικονομικά στοιχεία που το νοσοκομείο κλήθηκε να δώσει στους ελεγκτές του Σώματος Επιθεωρητών Δημόσιας Υγείας: «Το 2009 τα οστικά μοσχεύματα που χρησιμοποιήθηκαν σε επεμβάσεις ασθενών κόστισαν 18.127.990,00 ευρώ, το 2010, 9.348.284,00 ευρώ και το 2011, 1.802.351,00 ευρώ».

Ροη Ειδησεων

‘’Τρέχουμε για την ΕΙΡΗΝΗ και τη ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΣΗ ΤΩΝ ΛΑΩΝ’’
Η Βραζιλία παραμένει στη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα
Η Ανταρκτική χάνει έξι φορές περισσότερους πάγους κάθε χρόνο απ’ ό,τι πριν 40 χρόνια!
Πιο «νέοι» κι από τους δεινόσαυρους οι δακτύλιοι του Κρόνου
Υπερ-πανσέληνος και έκλειψη τα ξημερώματα της Δευτέρας!
Το μέγεθος των αστεροειδών που προσκρούουν στη Γη… τριπλασιάστηκε πριν 290 εκατ. χρόνια
Η αποκλειστική συνέντευξη του προέδρου της Superleague, Ευάγγελου Μπαταγιάννη, στο Action24 (video)
Ο πρόεδρος της Superleague την Τετάρτη 2/1 στο Sportnews
Προσφορά πετρελαίου θέρμανσης σε 30 Σχολεία της Περιφέρειας Δ. Μακεδονίας, από τον Όμιλο ΕΛΠΕ και την ΕΚΟ
Παρουσίαση βιβλίου “Καπνισμένα Ερείπια”
Ένας νέος κόσμος γεμάτος παιχνίδι, εκπλήξεις και απίστευτα δώρα έρχεται από το WIND F2G!
MYTILINEOS: Ισχυρή Κοινωνική και Οικονομική επίδραση στην Ελλάδα
Αύξηση σε έσοδα και EBITDA για τη WIND
Στρατηγική προτεραιότητα για τη WIND η συνεχής επένδυση στους ανθρώπους της
ΕΛΠΕ: Δράσεις Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης στα νησιά του Ιονίου
CINDERELLA GOES ART – εικαστικό δρώμενο Τέχνης & Μόδας
Στην Κρήτη το παγκόσμιο πρωτάθλημα μίνι ποδοσφαίρου!
Ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα υποτροφιών και πρακτικής άσκησης από τη βιομηχανία φαρμάκων DEMO ABEE
Ο όμιλος ΕΛΠΕ στηρίζει το έργο του «Κέντρου Αγάπης Ελευσίνας»
Η Λίζα και η……άλλη!

Social

INSTAGRAM

DAILYMOTION