Ι.Καμπούρης: " Η διατροφή μας μέρος του πολιτιστικού μας πακέτου"

  • Τρίτη, Μαϊ 23 2017

Η Ελληνική διατροφή αποτελεί αναμφίβολα μια από τις καλύτερες διατροφικές επιλογές, αφού βασίζεται στην κατανάλωση πολυβιταμινούχων τροφίμων όπως φρούτα, λαχανικά, δημητριακά, όσπρια, αλλά και ελαιόλαδο.

Για την πλούσια αυτή διατροφή μας μιλά ο κ. Ιωάννης Καμπούρης, διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας E-LA-WON.

-Συχνά μπερδεύουμε την ελληνική διατροφή με τη μεσογειακή διατροφή. Πρόκειται πράγματι για ταυτόσημες έννοιες;

Ταυτόσημες δεν θα τις χαρακτηρίζαμε, ωστόσο είναι συνώνυμες, καθώς η ελληνική διατροφή στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στη μεσογειακή. Παρουσιάζει ωστόσο κάποιες διαφορές που ακολουθούν την παραγωγή των αγροδιατροφικών προϊόντων της χώρας μας.

- Κατά τη γνώμη σας, ποιο είναι το χαρακτηριστικό που ξεχωρίζει τη διατροφή της χώρας μας;

Κατά κύριο λόγο η ποικιλία στο τραπέζι μας. Στην παραδοσιακή μας κουζίνα ξεχωρίζουν πιάτα όπως τα λαδερά, τα οποία συνδυάζουν τα πολλαπλά οφέλη των λαχανικών και του ελαιολάδου και μπορούν να παίξουν το ρόλο τόσο του κυρίως γεύματος όσο και μιας σαλάτας. Αντίστοιχα πλεονεκτήματα μετρούν και τα όσπρια, τα οποία μπορούμε να συναντήσουμε -ειδικά τα τελευταία χρόνια- και σε απρόσμενους γαστρονομικούς συνδυασμούς. Για τα παραπάνω πιάτα αξίζει να δώσουμε μεγάλη προσοχή στο λάδι που θα χρησιμοποιήσουμε, καθώς μπορεί να απογειώσει ή να μειώσει κατά πολύ το τελικό γευστικό αποτέλεσμα. Είναι μεγάλη μας τιμή λοιπόν που το βραβευμένο ελαιόλαδο E-LA-WON έχει αποτελέσει έμπνευση για μεγάλους σεφ σε διεθνής και εγχώριες εκθέσεις ώστε να δημιουργήσουν πιάτα γεμάτα ελληνικό χρώμα.

-Μιλήσατε για ξεχωριστούς γευστικούς συνδυασμούς που προτείνουν οι νέοι σεφ. Κατά πόσο πιστεύετε ότι η ανανέωση των γεύσεων στη διατροφή μας θα φτάσει να αλλάξει την ταυτότητα της ελληνικής κουζίνας;

Προσωπικά πιστεύω στην αξία της καινοτομίας και της αλλαγής. Τα προϊόντα της E-LA-WON εξάλλου έχουν βραβευτεί και ως καινοτόμα στην κατηγορία τους. Ωστόσο, θεωρώ ότι πρέπει πάντοτε να κρατάμε το μέτρο και να παρεμβαίνουμε στην παράδοση του τόπου μας με δημιουργικότητα αλλά και σεβασμό! Όσο δεν αλλοιώνουμε την πολιτιστική μας ταυτότητα μπορούμε να πειραματιζόμαστε γευστικά. Σε αυτό το πνεύμα δημιουργήσαμε και τα E-LA-WON fine pesto, δένοντας αρμονικά τα ιδιαίτερα ελληνικά αρώματα.

- Θα λέγατε λοιπόν ότι η διατροφή είναι μέρος του πολιτιστικού μας πακέτου…

Δεν θα μπορούσαμε να το αρνηθούμε. Μέσα από το φαγητό περνά ένα κομμάτι της κουλτούρας μας στην επόμενη γενιά, ταξιδεύουμε στο χώρο και τον χρόνο. Το τραπέζι μας γίνεται σημείο συνάντησης της γαστρονομίας, της ιστορίας, της παράδοσης και της μνήμης. Για τον λόγο αυτό είναι σημαντικό να επενδύουμε στα παραδοσιακά μας προϊόντα, στηρίζοντας παράλληλα και την τοπική οικονομία.

- Γνωρίζουμε ότι η ελληνική μεσογειακή διατροφή είναι εξαιρετικά ευεργετική και για την υγεία μας. Θεωρείτε, ωστόσο, ότι διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων σήμερα είναι όσο ισορροπημένες προστάζει το μεσογειακό μοντέλο;

Η αλήθεια είναι ότι οι ρυθμοί της ζωής μας έχουν επηρεάσει αντίστοιχα και τη διατροφή μας. Αν λάβουμε δε υπόψη και τις επιβαρυντικές συνήθειες των νέων Ελλήνων, όπως το κάπνισμα και η καθιστική ζωή, αντιλαμβανόμαστε ότι η ευεξία φαντάζει δύσκολος στόχος. Παρόλα αυτά είναι εντυπωσιακό ότι ακόμη και σήμερα οι Έλληνες κατέχουν υψηλή θέση σε έρευνες με, προσδόκιμο ζωής κοντά στα 85 έτη, γεγονός που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο καθημερινό μας διαιτολόγιο.

- Μιλώντας για μεσογειακή διατροφή, οι περισσότεροι έχουμε στο νου μας μόνο τις αλμυρές γεύσεις. Τα γλυκά μπορούν να ενταχθούν σε αυτή;

Βεβαίως! Γυρίζοντας και πάλι στα παραδοσιακά προϊόντα, μια γευστικότατη κατηγορία γλυκών που έχουν ξεχωριστή θέση στο ισορροπημένο μεσογειακό μοντέλο είναι τα γλυκά του κουταλιού, καθώς βασίζονται σε φρούτα. Ο βασιλιάς, όμως, των γλυκών γεύσεων θα μπορούσε να θεωρηθεί το μέλι. Πρόκειται για ένα αγνό, φυσικό προϊόν, το οποίο διαφέρει από τόπο σε τόπο, ανάλογα με την ποικιλία που κυριαρχεί. Η E-LA-WON, συγκεντρώνοντας τις γεύσεις της Πελοποννήσου, δημιούργησε τέσσερα μονοποικιλιακά μέλια: μέλι ελάτης, θυμάρι, καστανιάς και ανθέων πορτοκαλιάς.

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί.