Ευ. Τσακαλώτος: Θα ακολουθήσει και δεύτερη και τρίτη έκδοση ομολόγου

  • Τρίτη, Ιουλ 25 2017

Ικανοποιημένος εμφανίστηκε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος με την πρώτη -δοκιμαστική- έξοδο της Ελλάδας στις αγορές με την έκδοση του νέου πενταετούς ομολόγου, ενώ όπως προανήγγειλε, "θα υπάρξει και δεύτερη και τρίτη έκδοση ομολόγου" προκειμένου η Ελλάδα να καταφέρει "να βγει από τα μνημόνια και να υλοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση αυτά που υποσχέθηκε".

Ειδικότερα, αναφερόμενος στην έκδοση πενταετούς ομολόγου, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι "με αγγλικούς όρους ήταν μια ικανοποιητική έξοδος” ενώ "με ελληνικούς όρους ήταν κάτι παραπάνω από αυτό που περιμέναμε”.

Όπως ανέφερε ο Ευ. Τσακαλώτος, το κουπόνι διαμορφώθηκε στο 4,375% "που είναι 0,3% χαμηλότερο από την τελευταία φορά που βγήκαμε στις αγορές. Βεβαίως η απόδοση είναι λίγο υψηλότερη και στις δύο περιπτώσεις, αλλά νομίζω ότι πιο σημαντικά στοιχεία είναι η ποιότητα και ο αριθμός των επενδυτών που έδειξαν ενδιαφέρον για αυτή την έκδοση, που μας δείχνει ότι γίνονται τα πρώτα σταθερά βήματα προς την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία".

Ο Ευ. Τσακαλώτος ανέφερε επίσης: "Φανταστείτε τι θα έλεγε ένας υπ. Οικονομικών πιο κυνικός από εμένα. Απ' ό,τι κατάλαβα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, θεωρούν ότι η διαπραγμάτευση δεν ήταν καλή, πιστεύουν ότι δεν έχει σημασία που η Moody's μας αναβάθμισε, θεώρησαν ότι δεν είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι η S&P θεώρησε ότι πρέπει να έχουμε θετική εξέλιξη, δεν πήραν υπόψη την απόφαση της Κομισιόν να μας βγάλει από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος".

"Νομίζω ότι διαψεύδονται, νομίζω ότι δεν είναι το τέλος αυτό που γίνεται σήμερα. Είναι μία αρχή που τη συζητήσαμε πολύ, μακριά από τη δημοσιότητα, με υπευθυνότητα να βρούμε πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να βγούμε στις αγορές και βγήκαμε με αυτό τον ικανοποιητικό τρόπο. Από εδώ και πέρα είμαστε στοχευμένοι στον Αύγουστο του 2018. Ξέρουμε ότι ο ελληνικός λαός έχει υποφέρει πολύ, παραπάνω από ό,τι του αναλογεί, δεν το αμφισβητεί κανείς. Αλλά νομίζω ότι βάλαμε ένα λιθαράκι να γίνει μια πρώτη έξοδος στις αγορές. Θα υπάρξει και δεύτερη και τρίτη, ώστε να μπορέσουμε με αυτοπεποίθηση να βγούμε τον Αύγουστο του 2018 από τα μνημόνια με διαφορετικούς όρους, ώστε να μπορέσει η κυβέρνησή μας να κάνει αυτά που έχει υποσχεθεί" κατέληξε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί.