Μετά το χρέος, ποσοτική χαλάρωση και έξοδος στις αγορές;

  • Τετάρτη, Μαϊ 17 2017

«Φουντώνει» η συζήτηση για δοκιμαστική έξοδο της Ελλάδας στις αγορές μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Τόσο η Handelsblatt όσο και το Reuters, σε δημοσιεύματά τους, αναφέρουν ότι η έξοδος στις αγορές μπορεί να πραγματοποιηθεί το καλοκαίρι.

Σε άρθρο με τίτλο «Η Αθήνα εξετάζει επιστροφή στις αγορές» η εφημερίδα Handelsblatt επισημαίνει: «Η Ελλάδα θέλει να τολμήσει την επιστροφή στις κεφαλαιαγορές. Προϋπόθεση είναι ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Ευρωπαίοι δανειστές και ΔΝΤ έχουν ωστόσο διαφορετικές απόψεις στο ζήτημα». Η οικονομική εφημερίδα επικαλούμενη πληροφορίες του πρακτορείου Reuters, γράφει: «Η επιστροφή στις αγορές θα γίνει το νωρίτερο τον Ιούλιο αναφέρουν εκπρόσωποι της ελληνικής κυβέρνησης που θέλησαν να παραμείνουν ανώνυμοι. (...)

Ως προς τη δημοπρασία, το Reuters επισημαίνει ότι υπάρχουν σχέδια για ένα πενταετές ομόλογο, με το οποίο μπορούν να εισρεύσουν στα ταμεία περίπου 3 δισ., ενώ στόχος είναι να εξεταστεί το ενδιαφέρον των επενδυτών για ελληνικά ομόλογα πριν ολοκληρωθεί το τρίτο πρόγραμμα μέσα του 2018.

Εκτιμήσεις για την ποσοτική χαλάρωση

Την ίδια στιγμή, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τραπεζικές πηγές και οικονομικοί αναλυτές εκφράζουν τις εκτιμήσεις τους για το ενδεχόμενο συμμετοχής της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Όπως επισημαίνουν, με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου που συζητείται στη Βουλή, η χώρα μας εκπληρώνει όλες τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει και πλέον έρχεται η ώρα των ευρωπαίων εταίρων να προχωρήσουν στην υλοποίηση των δεσμεύσεων για την αποτύπωση του οδικού χάρτη απομείωσης του ελληνικού χρέους σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Τα οφέλη από την ένταξη στο QE της ΕΚΤ είναι πρώτον ότι η κεντρική τράπεζα θα αγοράσει ομόλογα αξίας τριών δισ. ευρώ, ενισχύοντας τη ρευστότητα των τραπεζών για τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας, νοικοκυριών και επιχειρήσεων και, δεύτερον, ότι από την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ θα δοθεί σήμα σταθερότητας προς τις αγορές και θα καταστήσει εφικτή την έξοδο της χώρας μας σε αυτές, για πρώτη φορά μετά το 2014, καθώς θα παρατηρηθεί και νέα πτώση των spread των επιτοκίων.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές και αναλυτές, μια σειρά ακόμη παραγόντων, όπως η επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων -πρόσφατα ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου έκανε λόγο για ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα ιδιωτικοποιήσεων διεθνώς που βρίσκεται σε εξέλιξη στην χώρα μας- η συνεχώς ανοδική πορεία κλάδων της ελληνικής οικονομίας με πρωτοπόρο τον τουρισμό, αλλά και η ενίσχυση της γεωπολιτικής θέσης της χώρας μας στο σημερινό περιβάλλον, αποτελούν βασικούς παράγοντες για την επίτευξη μιας βιώσιμης αναπτυξιακής πορείας μετά την πολυετή κρίση.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί.