Γ. Βαρουφάκης: Όχι σε ευρώ δύο ταχυτήτων

  • Παρασκευή, Φεβ 10 2017

Στην επιδιόρθωση της Ευρωζώνης και όχι στη δημιουργία ευρώ δύο ταχυτήτων βρίσκεται κατά τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη η λύση, ενώ τόνισε ότι «στην Ευρώπη παραχωρούμε τμήματα κυριαρχίας, τα οποία καταλήγουν σε μια μαύρη τρύπα».


Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ιταλικό τηλεοπτικό σταθμό La 7 ερωτηθείς για τη δυνατότητα να δημιουργηθεί ευρώ δύο ταχυτήτων απάντησε ότι θα ήταν φυσική καταστροφή. «Θα δημιουργούσαμε ρήγμα στις Άλπεις, σαν και αυτό που μπορεί να προκύψει από σεισμό, το οποίο θα συγκέντρωνε από την μια τις χώρες με εμπορικό πλεόνασμα, και το νόμισμα της περιοχής αυτής, το μάρκο, θα είχε τόση δύναμη που θα προκαλούσε μαζική πτώση των εξαγωγών και, κατά συνέπεια, της απασχόλησης. Και στις χώρες του Νότου, πιθανότατα, θα είχαμε, συγχρόνως, πληθωρισμό και ανεργία σε φοβερά υψηλά επίπεδα».
Κατά τον Γιάνη Βαρουφάκη, «η λύση βρίσκεται στην επιδιόρθωση της Ευρωζώνης», με «ενιαία διαχείριση του δημόσιου χρέους, πραγματική τραπεζική ένωση, ευρωπαϊκό New Deal με δημόσιες επενδύσεις και ένα μεγάλο ταμείο για την καταπολέμηση της φτώχειας». Λύσεις που όπως είπε που για να εφαρμοστούν δεν απαιτείται να υπογραφούν νέες συνθήκες.
Σε ό,τι αφορά την λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις σχέσεις των κρατών μελών με τις Βρυξέλλες σχολίασε ότι «στις Βρυξέλλες υπάρχουν ανώτεροι υπάλληλοι οι οποίοι καλύπτονται από σκιά. Και δεν γνωρίζουμε τα ονόματά τους, δεν τους εκλέγουμε, ενώ στις Ηνωμένες Πολιτείες κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί».
Πηγή: ΑΜΠΕ

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί.